választások 2019

A vasi falvakban nem menő a pártlogó: fideszes és szoci helyi funkcik is függetlenként indulnak

Ha a vasi kistelepülések főutcáin sétálsz, szinte sehol sem látod nyomát annak, hogy kevesebb mint egy hónap múlva, október 13-án a kistelepüléseken is önkormányzati választásokat tartanak. Találkoztunk nem egy olyan Szombathely-környéki faluban élővel, akinek fogalma sincs arról, kik a településén a jelöltek, még szórólapokat sem látott az indulókról. 

Hogyan is  néz ki az önkormányzati választás az ország legnyugatibb szélén? Mennyire függetlenek az indulók? Jellemző-e bármilyen tényleges civil összefogás a falvakban, kik próbálkoznak, mekkora az indulási kedv?

Az emberek közéleti szerepvállalása az elmúlt években szinte lenullázódott – ezt nem mi mondjuk, hanem egy kiugrott fideszes – ma már szintén független jelölt. Ahogy meséli: gondoljunk csak bele, ha a Fidesznek gondot jelentett egy Szombathely méretű városban 14 saját jelöltet összeállítani (a megyeszékhelyen öt év pártépítés után 6 nem-fideszes jelölt méretteti meg magát), mi lehet vidéken?

Vas megyében jellemzően még az a jelölt is, aki Fidesz-tag, és öt éve Fidesz-KDNP logójával indult, most függetlenként mutatja be magát.  A kisebb településeken induló  egyéni képviselőjelöltek között is csak elvétve találunk olyanokat, aki mögött felvállaltan ott áll egy párt és egy logó. Az egész megyében pár Fidesz-KDNP-s, egy-két Jobbikos, és mindössze egy DK-s képviselő-jelölt van.

Másrészt bármelyik faluban kérdezünk a választásokról, mindenki evidenciaként kezeli, hogy amelyik település polgármestere nincs jó viszonyban a Fidesszel, eláshatja magát, nem kap pályázati támogatást. A legtöbb helyen akiket megszólítottunk, tisztában is vannak vele, melyik független jelölt mögött melyik pártcsalád áll.

Egy vasi Fidesz-tag pedig egyenesen azt állítja nekünk, hogy melyik kistelepülésen ki lett a polgármester-jelölt, nagyban befolyásolhatja az is, hogy Vas megye melyik választókerületéhez tartozik. Nem mindegy ugyanis, hogy Hende Csaba (1-es választókörzet), Ágh Péter (3-as) vagy V. Németh Zsolt (2-es) körzetében akarnak-e polgármesterként dolgozni.

Hende, a vasmarkú

Hende Csabáról például az a hír járja, hogy vasmarokkal fogja saját körzetét. Talán ezért is érdemes első körben külön is megvizsgálni például, hogy állnak a független jelöltekkel Vas megye legkisebb (1-es számú) választókerületében, mekkora itt a választási kedv.

Ehhez a körzethez Szombathelyen túl még 11 kistelepülés tartozik. A valasztas.hu alapján kigyűjtöttük, hogy a körzetben – szigorúan csak a falvakat nézve – 2019-ben hány polgármester-jelölt indul, és öt évvel ezelőtt hányan mérettették meg magukat.

Magunk is meglepődünk az eredményen, ugyanis Vas megye 1-es választókerületének 11 kistelepüléséből hétben mindössze egyetlen polgámester-jelölt van. Azaz gyakorlatilag a körzetnek több, mint a felében nincs nagy tétje a helyi választásoknak.

Azt is kikerestük, hogy 2014-ben ezeken a kistelepüléseken még csak 4 helyen volt 1 jelölt. A mostani 17 egyéni jelölttel szemben akkor 27-en akartak ugyanezen választókerület falvaiban polgármesterek lenni:

  • Balogunyom: 2  polgármesterjelölt (2014-ben: 3 jelölt volt)
  • Bucsu: 1 polgármesterjelölt: Gál Sándor személyében, a szombathelyi Fidesz-alelnök. Függetlenként.  (2014-ben: 2 jelölt volt – Horváth Tímea nyert)
  • Dozmat: 1 polgármesterjelölt: Gombor György (2014-ben is 1 jelölt volt – akkor Horváth Ádám Csongor nyert)
  • Felsőcsatár: 1 polgármesterjelölt: Konczér Katalin, (2014-ben 4 jelölt volt – Lendvai Gábor nyert)
  • Horvátlövő: 1 polgármesterjelölt: Bugnits Vilmos  (2014-ben is 1 jelölt volt: akkor is 100%-ban Bugnits Vilmos nyert)
  • Nárai: 3 polgármesterjelölt (2014-ben 2 jelölt volt, Németh Tamás nyert)
  • Narda: 1 polgármesterjelölt Glavanics Krisztina (2014-ben is 1 jelölt volt: Glavanics Krisztina nyert)
  • Pornóapáti: 1 polgármesterjelölt Fülöp Orsolya (2014-ben is 3 jelölt volt: Fülöp Orsolya nyert)
  • : 2 polgármesterjelölt (2014-ben is 2 jelölt volt, Sörös István nyert, nem indul)
  • Torony: 3 polgármesterjelölt (2014.ben 7 jelölt volt, Kovács György Fidesz-KDNP nyert)
  • Vaskeresztes: 1 polgármesterjelölt Krancz Tamás ((2014.ben 1 jelölt volt Balázs János Miklós)

 

Álcivilek a pályán

Nem kérdés például, hogy Hende körzetében, Búcsúnak ki lesz a polgármestere. Egyedüli induló Gál Sándor. Az egyéni képviselőjelöltek száma pedig pontosan annyi (4 fő), mint ahány fős az önkormányzati  testület. Tehát pont annyian indulnak, ahányan bekerülhetnek. Ha a faluban egyvalaki leszavaz mindenkire, már megnyerték mindannyian a választást.

Gál ráadásul úgy indul függetlenként, hogy a Fidesz szombathelyi városi alelnöke, nem mellesleg a Haladás Sportkomplexumot üzemeltető cég ügyvezetője.

Gál egyébként elképesztő karriert futott be az elmúlt években. Pályáját úgy kezdte, hogy Hende Csabához ezer szállal köthető Őrvidékház igazgatóhelyettese lett. A fideszes többségű városvezetés annak ellenére választotta meg aztán a felújított stadion vezetőjének, hogy semmilyen gazdasági végzettsége nincsen, az ugytudjuk.hu szerint pedig csak érettségivel rendelkezik. Most viszont független polgármesterjelölt, és az egyik biztos befutó.

Érdekes a helyzet Balogunyomban is. A Szombathely vonzáskörzetében lévő településen  újra indul a falu jelenlegi polgármestere, Márfi Ernőné Kiss Anita Katalin, aki hiába feszített Hende Csabával a falu új polgármesteri hivatala és közösségi házának alapkőletételénél, azóta befuccsolt a balogunyomi önkormányzati beruházás. Összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintért épült volna meg az intézmény, az építkezés költségeihez a kormány is hozzájárult – de erről korábban Átlátszó külön is cikkezett:

Hiába feszített Hende Csaba is az alapkőletételnél, befuccsolt a balogunyomi önkormányzati beruházás

2018. február 7-én nagy nap volt a Vas megyei Balogunyom életében, alapkőletételre gyűlt össze a falu, még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba is ott pózolt. Közel 100 millió forint közpénzből indult a polgármesteri hivatal és közösségi ház építése, csakhogy nem sokkal később bedőlt a kivitelező, a beruházás pedig csak 20 százalékos készültségig jutott.

Torony községben nehéz eligazodni, ki a fideszes és ki nem

Kovács György, aki öt évvel ezelőtt még a Fidesz-KDNP színeiben indult – és nyerte el Toronyban a polgármesteri széket – most független jelölt. Vele szemben elindul Csiszár Lívia, akit jelenleg a Fidesz-KDNP támogat. A falu megosztott – úgy tűnik azonban, nem is elsősorban a politikában, hanem a jelöltek személyében. A valasztas.hu-n találunk még egy 3. jelöltet, Dr. Krizsán Szonja Katalint, aki szintén függgetlen jelölt, róla annyit találunk, hogy 2003 óta él Toronyban, 2016 decembere óta pedig Ausztriában dolgozik.

Öt évvel ezelőtt sem volt szokványos a helyzet Toronyban, a kétezer fős falu polgármesteri pozíciójáért akkor rekordszámú, 7 jelentkező indult. Kovács György akkor, fideszesként hat jelöltet pipált le.

Pedig szeretik a Fideszt a vasiak

Ágh Péterről vagy V. Németh Zsoltról, a megye két másik választókerületének Fideszes országgyűlési képviselőiről azt mesélik, hogy kevésbé irányítják vasmarokkal körzeteiket. Viszont jóval több kistelepülés tartozik hozzájuk, nem csupán 11, mint Hendéhez.

Azért általánosságban, az egész megyére igaz – egy volt Fidesz-párttag szerint, hogy ha a választókerületi Fidesz elnök megszorul, és nem talál kormánypártnak megfelelő jelöltet a településeken, kívülről keres ejtőernyősöket. Vagy ahol az EU parlamenti szavazás eredményei alapján azt látják, hogy kisebb az esély a jelöltjüknek, ott tenni kell valamit. És tesznek is.

De tegyük hozzá, a vasi falvakban a Fidesznek hatalmas a támogatottsága. Míg 2018-ban Hende Csaba 50,64 százalékkal, addig Ágh Péter 62,20%-kal, V.Németh Zsolt pedig 64,38 százalékkal – fölényesen vitte a választókerületét. Ebben a két utóbbi vasi térségben 2018-ban a Jobbik szerepelt második helyen.

Egyházasrádóc, a kakukktojás

Azért nem lehet általánosságban elmondani, hogy mindenütt csökkent a megyében az indulási kedv. Egyházasrádócon (Vas megye 3-as választókerület) például 8 polgármesterjelölt és 21 egyéni képviselőjelölt közül lehet majd választani. A Körmendhez közeli településen egyébként 1083-an szavazhatnak összesen. A nyolc polgármesterjelölt közül hét független, egy fideszes, a 21 képviselőjelölt mindegyike függetlenként indul.

Csakhogy itt sem könnyen lekövethető a helyzet. A mostani  fideszes jelölt Tóth Szilárd, ellenben 2014-ben még Sőre Zoltán volt a kormánypárt jelöltje, aki most függetlenként indul. 5 éve viszont nem ő nyerte a választást, hanem Szvoboda Tamás, aki szintén újra megmérettetné magát, naná, hogy függetlenként. A többi öt induló az elmúlt öt évben nem volt a faluban képviselőjelölt – ellenben ők is mind független polgármester-jelöltek.

Találunk a 3-as körzetben egy volt DK-s polgármester-jelöltet is

Kám (3-as választókörzet) jelenlegi polgármestere, Mecseki Csaba idén decemberig DK-s volt (előtte szocialista színekben indult és nyert), azóta azonban több társával együtt kilépett. 2008 óta Kám polgármester – a helyiek szerint mindent kihajtott a falunak, annak ellenére is, hogy vállaltan mindig baloldali érzelmű ember volt. Most független jelölt. Állítólag mindig is azt vallotta, hogy az emberek vidéken nem a pártokra, hanem a személyekre szavaznak. Kámban – ahol pedig az országgyűlési választásokon rendre a Fidesz tarol – ez neki több ízben össze is jött. Most is ő lehet az egyedüli befutó, senki sem indult el ellene.

Álcivilek Celldömölkön is

A Kemenesalja központja, Celldömölk (2-es vasi választókörzet) nem falu, mégis utolsó kuriózumként érdemesnek tartjuk felhozni, pro és kontra hogyan is működik az úgynevezett civil függetlenség.

Celldömölkön ugyanis megvalósult a totális civil kontra civil versengés. Két egyesület, az Együtt Celldömölk Városáért Egyesület, és a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület indítja közösen polgármester-jelöltként a jelenleg is és több cikluson át polgármesterként tevékenykedő Fehér Lászlót (aki nem mellesleg az MSZP Vas megyei szervezetének elnökhelyettese). A harmadik, szintén civil szervezet az Otthonunkért Közösen Egyesület, az ő polgármester-jelöltjük Sebestyén Krisztián. Ebben a csoportosulásban viszont több olyan jelölt is van, akik öt éve még fideszesként indultak a választáson.

Pais-H. Szilvia

Fotó: Hende Csaba/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás