választások 2019

A volt tűzoltóparancsnok a Fidesz kihívója Pomázon, családjával támadja a lakájmédia

Egyiptomi fiút szeret a tűzoltóparancsnok lánya, tehát Pomáz tele lesz migránsokkal. Ez most a fideszes propagandamédia legújabb érve a Pest megyei város választási kampányában. Úgy fest, telibe talált, hogy az ellenzéki jelölt civil, aki eddig a pártcsaták ringjétől távol tartotta magát.

Nincsenek könnyű helyzetben a választópolgárok mostanság Pomázon. Dübörögnek az utca aszfaltozások, hipp-hopp megújultak a parkolók, mélyültek a vizesárkok, új P+R parkolókat jelentettek be. Innen lehet tudni, hogy hamarosan választás lesz. Ez az egyik oldal. A másik oldalon a sokak által tisztelt volt tűzoltóparancsnok áll, aki sok mindenen változtatna.

Pomáz tizennyolcezres lélkeszámú település, közülük 14000 választópolgár járulhat az urnákhoz október 13-án.

Az agglomeráció északi részén fekvő városka nem olyan felkapott mint a szomszédos Budakalász, Szentendréről nem is beszélve, de a lakóparképítés itt is dübörög. A jelenleg polgármester Vicsi László, aki a Fidesz-KDNP színeiben a harmadik ciklusát tölti. A képviselőtestületben jelenleg heten a Fidesz-KDNP jelöltjeként kerültek be, ketten a Jobbikot képviselik, egy főt a  helyi lokálpatrióták és a balos pártok koalíciója jutatott be, és egyet adott kompenzációs listáról az LMP.

Pomázon annyira nem aktívak a pártok, hogy nemhogy arról nem kellett dönteni, hogy közös jelölt legyen-e, senki nem akart pártszínekben indulni. Ezért a helyi civilek fogtak össze, és állítottak jelölteket. A Közösen a Városunkért egyesület minden körzetben állított jelöltet, ők lesznek a Fidesz kihívói, mindenki megszerezte a megfelelő számú ajánlást. A polgármesteri székért pedig Leidinger István, volt városi tűzoltóparancsnok indul el függetlenként a Közösen a Városunkért támogatásával.

Nehéz megmondani, hogy mi várható, a Dunakanyar alapvetően jobbra húz – legalábbis az előző évek választásai alapján – ám a polgármester renoméját egyre több dolog kezdi ki.

Ráadásul Leidinger, akit tűzoltóként sokan elismertek, helyi erő, 1988-tól 30 éven át irányította a  helyi önkéntes tűzoltóságot, ő szervezte meg a polgárőrséget, helyt állt a várost veszélyeztető villámárvíznél, ezen túl pedig többször élesen bírálta a tűzoltóságok átalakítását, melynek következtében pont Pomázon halt meg valaki, mert rossz címet adott meg a helyismerettel nem rendelkező operátor.

Azt, hogy mennyire igyekszik az önkormányzat, jól mutatja az a kicsinyes tett, melynek keretében a helyi értéktárból töröltek 10 tételt, köztük olyan kirándulóhelyeket, mint a Holdvirág-árok, illetve a városon végighaladó Dera-patak.

Az értéktárnak semmilyen politikai vonatkozása nincs, mindössze turistacsalogatásra alkalmas, hacsak azt nem tekintjük politkai vonatkozásnak, hogy a két ellenzéki képviselő nyújtott be javaslatot arról, mi kerüljön be az értéktárba. Korábban a pomázi hosszú szárú cseresznye került ki, vagyis be sem került,  mindössze azért, mert azelőtt az egyik ellenzéki képviselő ezzel a névvel indított el egy 6000 példányban megjelenő lapot, hogy rámutasson azokra a visszásságokra, amelyek nem kapnak helyet a város által finanszírozott lapban.

A lakájmédia mindenesetre már betámadta Leidingert. Mondásuk szerint Leidinger megválasztása egyenesen  nemzetbiztonsági kockázattal járhat. Ezt arra alapozzák, hogy értesülésük szerint Leidinger lánya beleszeretett Egyiptomban egy muzulmán férfibe, a polgármester jelölt pedig kijár Egyiptomba, ergo Pomáz hamarosan tele lesz muzulmánokkal.

A cikkből az is kiolvasható, hogy Leidinger “a rágalmazás, becsületsértés büntetőjogi tényállását kimerítve tevékenykedik”, ehhez képest a valóság az, hogy a bíróságon jó hírnév megsértése miatt indított pert a Katasztrófavédelem, ráadásul nem büntető, hanem polgári peres ügyben és a tizenhét nyilatkozatból mindössze egyet talált jogsértőnek a bíróság.

Kampánytéma lehet a korrupció is, bár Pomáz alapvetően nem a mutyikról híres. A helyi érdekű tenderlovag a lakóparkokat építő Netrax kft., melynek tulajdonosa a Máltán bejegyzett Castillo Ltd. A cég nem csak Pomázon tarol, a szomszédos Budakalászon is sorra nyeri a közmegbízásokat, miközben ők építették fel a város polgármesterének házát is.

A cég ugyan rendszeresen cáfolja, hogy bármelyik önkormányzathoz bármi köze lenne, meglepő módon erről szóló közleményük pont a város hivatalos oldalán jelent meg. A helyiek közül sokakat azért zavar a Netrax  tevékenysége, mert őket okolják a folyamatosan épülő új lakóparkokért, melynek következtében a közlekedés reggel és délután katasztrofális a városban.

Zimre Zsuzsa

Fotó: Vicsi László átadja az új kenyeret megszentelésre augusztus 20-án, forrás: a város Facebook-oldala

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás