választások 2019

Baján az elmúlt öt év sikereivel kampányol a városvezetés, de csak korábbi ciklusok eredményeit tudják felmutatni  

Néhány napja egy vaskos, színes kiadvány került a bajai postaládákba “Nekünk Baja az első – Beszámoló az elmúlt öt évben elvégzett munkáról” címmel. De a propagandafüzetben szinte csak az előző ciklusok eredményeit tudja felsorolni a fideszes városvezetés, mely még egy civilek által elvégzett faültetést is a saját sikereként próbál eladni. 

Kórházbővítést, útfelújítást, bölcsőde- és óvodaépítést nevez meg az elmúlt öt év eredményeit sorolva az a kiadvány, melyet a Fercsák Róbert (Fidesz – KDNP) vezette önkormányzat juttatott el a napokban a bajaiakhoz. Csakhogy a felsorolt sikeres fejlesztések és építkezések szinte kivétel nélkül a Fercsák polgármestersége előtti időszakhoz köthetők – hívja fel a figyelmet a csúsztatásokra és a hamiskodásra a Sikeres Bajáért Egyesület Facebook-bejegyzése és a Városi Kurír nevű helyi lap.

A kiadvány például többször hivatkozik a Bajai Szent Rókus Kórház új épületének átadására, mint az elmúlt év egyik sikerére. Csakhogy a 3,3 milliárdból megvalósuló kórházfejlesztést még 2010-ben jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és az akkori polgármester, dr. Révfy Zoltán .

Révfy Zoltán szintén a Fidesz színeiben vezette a várost 2006-tól, de 2010 nyarán „ejtette” őt a kormányzópárt: nemcsak a polgármesteri székből kellett távoznia, hanem kizárták a Fideszből is. A fideszes belharc következtében – melyről a Magyar Narancs számolt be részletesen –  Révfy riválisa, Zsigó Róbert lett az új bajai városvezető 2010 után. Majd a 2013-tól a Fideszben szóvivői feladatot is ellátó Zsigót, miután 2014 nyarán a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára lett, Fercsák Róbert, korábbi alpolgármester követte a polgármesteri székben.

Az új kórházépület átadására 2014. szeptember 16-án, az önkormányzati választások előtti időszakban került sor, vagyis úgyszintén a korábbi városvezetés alatt, csakhogy a kormány részéről már Orbán Viktor mondta a köszöntőt. Orbán erőteljesen kampányolt Fercsák Róbert polgármesterré választása mellett, s a megépült új kórházépületet saját kormánya sikerének tulajdonította.

A mostani kiadvány az elmúlt öt év eredményei között említi a bajai főtér, a Tóth Kálmán tér – Szt. Imre tér – Bartók utca rekonstrukcióját is. Pedig erre is évekkel korábban került sor: a történelmi városközpontot 2012-ben újították fel és adták át; az 1,2 milliárd forintos beruházáshoz 900 millió forint uniós támogatást kapott a város.

További, a korábbi években megkezdett vagy befejezett, ráadásul jellemzően uniós támogatásból megvalósult fejlesztéseket is a saját sikereként igyekszik tálalni a Fercsák Róbert-vezette önkormányzat. Így a Szent Antal utcai bölcsőde szintén szerepel a felsorolásban, pedig a bölcsőde építéséről szóló döntés 2009-ben született, az átadásra pedig 2012-ben márciusában került sor.

Szintén nem az “elmúlt öt évben” zajlott a Lőkert sori óvoda bővítése: a 130 milliós, 95%-ban uniós támogatásból megvalósult óvodafejlesztés 2013-ban történt. Persze elképzelhető, hogy az akkori vezetőkben olyan mély nyomokat hagyott a fejlesztést  megelőző óvodalátogás, hogy meg kellett említeniük a mostani kiadványukban.

A beruházás megkezdése előtt ugyanis az akkori polgármester és alpolgármester –  Zsigó Róbert és Fercsák Róbert – személyesen adott át új kisautókat, babakocsikat és fejlesztő játékokat a nagycsoportosoknak.

“A politikusi munka során az egyik legnagyobb öröm az, amikor a gyerekeknek tudnak örömet szerezni”– idézte Fercsák Róbert szavait a bajai televízió, amikor 2012-ben a politikusok örömszerző látogatásáról tudósított.

Az 55-ös főút megújítását is hozzácsapták a kiadvány írói az elmúlt öt év sikereihez. Pedig ez is korábbra datálódik: az útmegújítás 2004-ben került a Dél-alföldi régió Stratégia tervébe majd 2006-ban, a régió Operatív Programjának elfogadásával vált kormányzati döntéssé. Egy rövid szakasz kivételével pedig 2014-2015-ben sor is került a Baját érintő útszakasz felújítására és átadására.

A sikeres fejlesztések között szerepel a bajai új MR Diagnosztikai központ is, melyet valóban 2017-ben adtak át. Csakhogy ez magánberuházásként valósult meg. S bár a bajaiak számára kétségtelenül könnyebbség, hogy egy MR-vizsgálatra nem kell 100 kilométereket utazniuk, a magánrendelés 40.000+26.000 Ft-os vizsgálati díját nem mindenki tudja kifizetni. A diagnosztikai központ átadásán Dr. Tóth Gábor, a bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója hangsúlyozta is, hogy szerettek volna hasonlót létrehozni a kórházban, csakhogy – tette hozzá – “az állami egészségügyi szektorban ez sokkal lassúbb folyamat”.

S hogy Baja zöldítése se maradjon ki a felsorolásból, bekerült a kiadványba a Rotary Klub faültetési akciója is, mely egy világméretű Rotary-projekt részeként valósult meg a városban. A munkába Fercsák Róbert polgármester is besegített, hangsúlyozva, hogy “nagy öröm, ha civil szervezetek is részt vesznek a zöldfelületek gyarapításában”. A civil szervezet által végzett faültetés most szintén az elmúlt öt év eredményeként került fel a városvezetés sikerlistájára.

Ugyanakkor nem esik szó a propagandakiadványban azokról a most zajló szökőkút-építésekről, melyeket sokan kritizálnak a városban. Baja 2017 októberében 80 millió forintot kapott a kormánytól közterület-fejlesztésre. A város vezetői ezt az összeget körforgalmi szökőkutak építésére szánták. A 1,5 évvel később bemutatott tervekből pedig az is kiderült, hogy az építés idejére le kell zárni a város két igen forgalmas csomópontját, ami sok bosszúságot okoz a helyieknek. Időközben ráadásul annyira megdrágultak az építőipari költségek, hogy az önkormányzat kénytelen volt önerőből 46 millió forinttal kiegészíteni a kapott pénzt, hogy a két szökőkút megvalósulhasson.

A helyieket erősen megosztja, hogy szükség van-e ezekre a kutakra, hiszen a városnak már amúgy van is több, turistacsalogatónak is szánt szökőkútja. A Sikeres Bajáért Egyesület véleménye szerint a közterület-fejlesztésre kapott összeget inkább útépítésre kellett volna fordítani. Az már csak a hab a tortán, hogy az Árpád téren megkezdett szökőkút egy vitorláshajót formáz, s ilyen hajók nemigen közlekednek a Dunán vagy a Sugovicán. A szökőkút terve ugyanis Spanyolországból származik, Valenciában van az eredetije, de szakasztott mása Portugáliában és Izraelben is megtalálható. Vagyis csak tengerparti országokban állítottak fel ilyen szökőkutakat és sokan nem értik, hogy Baján, egy körforgalomban mi keresnivalója van egy ilyen alkotásnak.

A városvezetés reklámkiadványába persze nem került bele az Ivóvízfejlesztési Program kudarca sem. A bajai ivóvíz-botrányról az  Átlátszó is beszámolt:

„Kérjük vissza az arzénos vizet” – így sikerült a 6 milliárdos ivóvíz-projekt Felső-Bácskában

Baján hetek óta botrány van a vezetékes víz körül: számos helyen még kézmosásra sem lehet használni a vizet. A város a vezetője annak társulásnak, amelyik 6 milliárd forint uniós és magyar költségvetési támogatást kapott a térségi ívóvízminőség-javító projektre.

Tiszta víz helyett barna, sőt fekete, üledékes lé folyt egy éven át a bajai csapokból. Sőt, a helyzet máig sem rendeződött megnyugtatóan: az Összefogás a bajai tiszta vízért! Facebook-csoportban most is rendszeresen posztolnak fotókat a helyiek zavaros, üledékes csapvízről. Fercsák Róbert polgármester azonban a bajai víz felháborító minőségéről szóló híreket ellenzéki hangulatkeltésének minősítette. A helyi médiában, vagy az önkormányzat honlapján pedig alig esett szó az ügyről – tárta fel az Átlátszó egy másik írása.

Ha közvélemény egésze nincs is meggyőződve a Fercsák Róbert-vezette önkormányzat sikeres működéséről, a kormányzat nagyon is eredményesnek tartja a városvezető munkáját. Augusztus 20-a alkalmából ugyanis Fercsák Róbert „Baja város és a helyi közösség szolgálata iránt elkötelezett településvezetői munkája elismeréseként” a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

A Fidesz továbbra is támogatja a most leköszönő Fercsák Róbertet, aki újra indulni fog az októberi választáson a polgármesteri székért. Vélhetően forró lesz az ősz a választások idején Baján, hiszen a Sikeres Bajáért Egyesület is indít polgármester-jelöltet, Nyirati Klárát, aki mögött felsorakoztak az ellenzéki pártok. Arra is lehet számítani, hogy a kormányzópárt idén ősszel is “mindent bevet” a győzelem érdekében, ahogy azt az előző önkormányzati választási kampányban tette: 2014-ben a Nemzeti Választási Bizottság 3,8 millió forintra büntette az önkormányzat által megbízott cég internetes oldalát, mert egyszer sem volt hajlandó beszámolni a Sikeres Bajáért Egyesület jelöltjeiről.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Sikeres Bajáért Egyesület/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás