választások 2019

Kesztölcön lenne polgármester az Index kormánybarát alapító-főszerkesztője

Jelenleg egy nyugalmazott bányász vezeti függetlenként a kétezer lakosú Kesztölcöt, de úgy fest, mára a nagyobb politikai erők is megtalálták a térképen a Komárom-Esztergom megyei települést. Még DK-s polgármester-jelölt is indul, ami azonban igazán érdekes, hogy független színekben próbálkozik Nyírő András, a magyarországi internetes tartalomszolgáltatás ősapja. Az Index-alapító újabban nem ellenséges a NER-rel, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével pedig különösen jóban van. 

Alig 2000 fős közösség Komárom-Esztergom megyében Kesztölc. Az egykorvolt bányászfalu a maga csendes nyugalmával bújik meg a Pilis tövében, és sokkal inkább híres borospincéiről, mint közéleti eseményeiről. Bár a helység már Géza fejedelem idején is lakott volt, talán senki sem ismerné, ha nem terjedt volna el róla az a városi legenda, hogy az 1956-os forradalom során Kesztölc önálló Köztársasággá kiáltotta ki magát.

„1956 októberének végén, miután értesültek a budapesti eseményekről, egy pilisi zsákfalu, Kesztölc lakói összeültek a kocsmában, és megalapították a kesztölci köztársaságot. A helyi notabilitásokból kormányt választottak, amely a kocsmában tartotta az üléseket. Néhány liter borért vettek maguknak egy tankot, kiállították a faluba vezető útra, beleültettek néhány katonaviselt férfit, így a köztársaságnak már hadserege is volt. Állítólag tervbe vették, hogy Magyarországból kiválva kérvényezik felvételüket az ENSZ-be, más változatok szerint Csehszlovákiához szerettek volna csatlakozni” – idézi a linkelt cikk Barsi Szabó Gergely könyvét.

Természetesen mint minden legenda, úgy ez is jelentős részben a fantázia szüleménye, mindenesetre azt tökéletesen példázza, hogy Kesztölc – politikai szempontból – nem tartozik a legizgalmasabb városok közé.

Az eddigi önkormányzati választások sem a pártok csatározásairól, hanem sokkal inkább a helyi lakosok elhivatottságáról szóltak. A legutóbbi, 2014-es önkormányzati választások során például mindösszesen 1 polgármester-jelölt indult, aki az érvényes szavazatok (500) 100%-ával nyerte meg a település vezetésének jogát. A pártok iránti érdektelenséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 8 képviselő-jelölt közül csak 2 volt párttag (1 Jobbik és 1 Fidesz-KDNP), és kettejük közül csak a kormánypárti színekben indul jelölt jutott be végül a hat fős testületbe.

Vöröskői István független polgármester korábban bányászként dolgozott, aktív a helyi egyházi közösségben is.

Ezek után igencsak meglepő, hogy 2019 októberére 7 jelölt is akad: a DK színeiben Stremnitzer Róbertné indul, míg a többi jelölt – név szerint: Bakosné Hertlik Mária, Ékesiné Alanyai Piroska, Farkas Krisztina, Kara Jánosné és végezetül a hölgyek gyűrűjében két úriember: Strider Tibor és Nyírő András – függetlenként méretteti meg magát.

A választási matematika szerint – az elmúlt évek tapasztalatai alapján –  a sok jelölt mindig a Fidesznek kedvez. Igen ám, de a szavazólapon nem fog szerepelni a kormánypárti logó. Ám ez nem feltétlenül jelenti, hogy egy jelölt se élvezhetné a kormánypárt támogatását.

Nyírő augusztus 24-én erősítette meg indulásának hírét saját közösségi oldalán. Állítja: „hatvan évesen elérkezettnek látom az időt arra, hogy az üzleti és pályázati világban szerzett tapasztalataimat a közösség javára fordítsam. Polgármesterként szívvel és lélekkel szeretném szolgálni Kesztölcöt. A célom az, hogy ötvözzük a fejlődést és hagyományőrzést. A falu vezetőjének meg kell hallania a közösség elképzeléseit, terveit és a realitás talaján járva ezek megvalósításában kell jeleskednie. Arra készülök, hogy elkötelezetten képviseljem Kesztölc és a Kesztölciek érdekeit minden fórumon.”

Nyírő neve a ’90-es évek végén tűnt fel először a magyar közéletben, tudatban, ő hozta létre 1995-ben az Internetto nevű hírportált, majd alig 4 évnyi munka után – nem kis botrányok közepette – elváltak útjaik, és megalapította a ma is prominens index.hu-t.

Csakhamar azonban azt is otthagyta, és önálló vállalkozásba kezdett, melynek keretein belül szoros kapcsolat alakult ki közte és a NER között: cége, az Appsters Kft. több száz millió forintnyi közpénzt nyelt el az évek során.

Mindeközben visszaköltözött gyermekkora színhelyére, Kesztölcre, ahol igen aktív közösségi életet él: alapító tagja és elnöke a Virágzó Kesztölc Egyesületnek (2016), feleségével belevágtak a levendulatermesztésbe, sőt, Pilisi Levendula Élményházat is kialakítottak.

Az egyesület megannyi programot szervez: kirándulások, természetjárások, jótékonysági rendezvények mellett a legkiemelkedőbb mégis a Csillaghullás Fesztivál, ahol a város színe-java mellett – különösen választások évében – olykor a magyar politika prominens személyiségei is tiszteletüket teszik.

Idén például a község parlamenti képviselője, Völner Pál is feltűnt a forgatagban, aki az ott készült fotók tanúsága szerint igen jó kapcsolatot ápol Nyírővel. Márpedig választások előtt a kormánypárt támogatása jó ómen lehet egy független jelölt számára, legalábbis a kormánypárti érzelmű szavazók szemében.

Az EU vidékfejlesztési politikájának keretein belül Magyarország összesen 4,2 milliárd EUR összegű közpénzt használhat fel vidékfejlesztésre 2014 és 2020 között, amiből 3,4 milliárd EUR az Unió költségvetéséből adódott hozzá. Kesztölc sem maradhatott ki a támogatott települések sorából, a palyazat.gov.hu adatai szerint összesen 18 nyertes pályázat landolt náluk.

Ezek közül különösen érdekes egy 60 millió forintos összegű, melyet a község önkormányzata nyert el Kesztölc-Dorog turisztikai kerékpárút fejlesztésére. A támogatásról 2017. december 20-án született meg a döntés, az utolsó jegyzett kifizetést pedig 2018. február 20-án eszközölték 57 millió forint összegben.

A Virágzó Kesztölc Egyesület is a szívén viseli a projekt sorsát. Közösségi oldalukon bemutatkozásukban külön kiemelik szerepüket: „az Önkormányzattól bérbe vettük az Erdészházat, és turistaszállót alakítottunk ki az épületben. Felújítjuk a házhoz tartozó pincét. Részt veszünk a Kesztölc-Dorog kerékpárút megvalósításában.”

Idén februárban Nyírő szervezésében lakossági fórumot tartottak a kesztölciek, ahová az elnök meghívásának eleget téve dr. Völner Pál is ellátogatott. Az eseményen Nyírő bejelentette, hogy őszre elkészülhet a kerékpárút.

A vállalkozó ugyanakkor függetlennek tartja magát. Ezt firtató kérdésünkre ezt válaszolta: “Függetlenként indulok. Célom az, hogy Kesztölc hagyományait korszerű formában vonzóvá tegyük”.

Faragó Priszcilla

Fotó: Völner Pál és Nyírő András a Csillaghullás Fesztiválon augusztusban, forrás: Völner Pál/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás