Érd

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége most az érdi bíróság új épületének kivitelezését kapta meg

Büszkén nézhettek bele a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc gyerekei az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számába, ugyanis két közbeszerzést is besöpörtek. Az egyik az új hatvani könyvtár kivitelezése az érdekeltségükbe tartozó Fenstherm Kontakt Kft. révén mintegy 800 millió forintért, a másik pedig az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség új épületének felhúzása, amit a Fejér-B.Á.L. Zrt. 3,2 milliárdért végezhet el.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A Mészáros-gyerekek egyik új megbízása a hatvani könyvtár megújítása. Erre azért van szükség – mint a TED-ben megjelent tájékoztatóban olvasható –, mert az épület már mintegy ötven éves, és „nem felel meg korunk követelményeinek”.

A TOP-2.1.2-15 kódszámú, „Zöld város kialakítása” tárgyú pályázat révén korszerűvé váló intézmény földszintjén gyermekkönyvtár, könyvraktár és rendezvényteremként is használható közösségi tér lesz. A könyvtár emeletén kap majd helyet a felnőtt részleg (kölcsönző, olvasóterem, helytörténeti kutató, hangtár), a tetőtérben pedig gyűjteménytárakat alakítanak ki.

Mindezeket a Fenstherm Kontakt Kft. összesen nettó 793,1 millió forintért valósítja meg, ami az eredetileg becsült értéknek csaknem a duplája. Előzetesen ugyanis a hatvani önkormányzat nettó 427,39 millió forintra tette a tender értékét.

A nyertes cég a leggazdagabb magyar üzletember, Mészáros Lőrinc gyerekeinek az érdekeltsége. A 24.hu tavaly év elején számolt be arról, hogy a Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. megszerezte a 2018 januárjában bejegyzett Fenstherm Future Zrt.-t. A cégben a többségi tulajdonos Fejér-B.Á.L. mellett tag a Fenstherm Ablak Kft. is.

A Fenstherm Future már az első évét jól zárta: az Opten Kft. adatai alapján az értékesítés nettó árbevétele 2018-ban mintegy 3,6 milliárd forint lett, adózott ereményként pedig 193,8 millió forintot könyvelhetett el.

Újabb elnyert munka Érden

A Pest megyei városban korábban már több megbízást nyert el a Fejér-B.Á.L.: most az Országos Bírósági Hivatal a zrt.-vel és az az Épkar Zrt.-vel húzatja fel az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség új épületét. A teljes körű kivitelezés összértéke – mint az uniós közbeszerzési értesítőben olvasható – nettó 3,24 milliárd forint.

A Mészáros-gyerekek cégei jól el vannak látva munkákkal. Érden eddig a következő projektekben dolgoznak:

Megjegyzendő, hogy a munkák becsült értéke minden esetben jóval alacsonyabb volt, mint amennyiért végül a cégek elnyerték azokat.

Ezek mellett a Fejér-B.Á.L.-lal kapcsolatban nemrég írtuk meg, hogy a cég a Magyar Építő Zrt.-vel közösen újítja fel a Zichy-kastély iskolaépületét Zsámbékon 344,3 millió forintból.

A 2015 júniusában létrehozott Fejér-BÁ.L. Zrt. már az alapítás évében nettó 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, majd ezt egy év alatt meg is háromszorozta. A zrt. árbevétele 2016-ban nettó 3,2 milliárd forintra, 2017-ben 10 milliárdra, majd 2018-ban 22 milliárdra emelkedett.

Tavaly azt is kiszámoltuk, hogy a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termel. Idén pedig Mészáros Lőrinc is betársult a vállalkozásba a gyerekei mellé, és bár csak 600 ezer forintnyi részesedése van, mégis övé lett a 2018. évi osztalék fele, kerek 2,8 milliárd forint.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás