esztergom

Közbeszerzéslovagé lehet az esztergomi helyi tévé, amelynek a főszerkesztője Lomnicit instruálta

Új tulajdonos érkezik Esztergom helyi tévéjéhez – a csődbe ment Viadom építési vállalkozás alapítója, más cége révén egyéb állami megbízások rendszeres nyertese. Ez az a tévé, aminek főszerkesztője médiatörténetet írt, ahogyan felkérdezte a napokban ifjabb Lomnici Zoltán CÖF-ös álcivil jogászt.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az ördög a részletekben rejlik – tartja a híres mondás. Ilyen nüansz például a január 14-én megtartott esztergomi rendkívüli testületi ülés hivatalos városi beszámolójának egy félmondata:

„…az előzetes napirendi pontok mellé további két pontot tárgyaltak a képviselők: a hulladékszállításhoz kapcsolódóan egy eseti bizottság felállításáról, valamint a Régió Televízió Esztergomot üzemeltető cég névhasználati kérelméről döntöttek a jelen lévő képviselők.”

Milyen cég áll az RTVE mögött? Igen, ez a neve, és nem, nem a spanyol közmédiáról beszélünk, aminek pedig szintén.

A cégjegyzék adatait böngészve láthatjuk, hogy 2019. 01. 01.-es keltezéssel a tervek szerint megváltozik a Ju-Rop Kft. neve, helyette Regionális Televízió Esztergom Kft. néven üzemel tovább az esztergomi televíziót működtető cég – ezt láthattuk a szűkszavú beszámolóban is. Azért „a tervek szerint”, mert a cégbíróság, történetesen egy szintén január 14-én hozott végzésben hiánypótlásra hívta fel a céget, hogy igazolja, a város engedélyezte a névhasználatot. Ezért a változások jelenleg még bejegyzés alatt állnak.

Új taggal is bővül a cég – egyelőre szintén bejegyzés alatt -, az Abronits Róbert tulajdonában lévő Horseradish Gazdasági Szolgáltató Kft.-vel.

Abronitsról, bár az Opten adatai szerint kétféleképpen, cs-vel és ts-sel a végén is írja a nevét, hamar kideríthető, hogy nem ismeretlen Esztergomban. Érdekeltségébe számos cég tartozik, többek között a 2017-ben hatmilliárd forint árbevételt elért Dömper Kft. is (egész pontosan az Abronits tulajdonában lévő Horseradish a tulajdonosa a Dömpernek). A Dömper számos közbeszerzésen vesz részt, legutóbb, tavaly márciusban a 8-as főút Várpalota elkerülő pétfürdői csomópontja 6,2 milliárdos munkáját nyerték más cégekkel közös ajánlattal.

A Dömper idősebb testvércégének mondható a Dömper Rt., amelyet Abronits/Abronics és üzlettársa 2000-ben hozott létre. A társaság két évvel később Viadomra változtatta a nevét, 2005-től pedig zrt formájában működött – egészen 2014-es felszámolásáig. Ez az a Dömper/Viadom, aminek a neve ismerősen csenghet az esztergomiaknak.

Az éveken át szintén közmegbízásokon taroló, majd veszteségessé vált cég 2009-re csaknem 500 hitelezőtől 8,3 milliárd forintos tartozást és több, számos pert gyűjtött össze, így hát hét, felszámolás alatt töltött év után végleg megszűnt. Előtte azonban, 2007-ben, még Meggyes Tamás fideszes botránypolgármester idején a Giegler Kft.-vel közösen megpályáztak egy önkormányzati ingatlant, és meg is nyerték. A tervek szerint 2009-ig ide épült volna a Mária Valéria Hotel a hozzá tartozó mélygarázzsal.

Az építkezések kezdete előtt a Viadom csődbe ment, így új pályázatot kellett kiírni, amit a Giegler Kft. egyedül nyert meg. A mélygarázs elkészült, de azóta is használhatatlan, leginkább tengeralattjáró-parkolóként tudna funkcionálni – legalábbis árvíz idején. A Hotel pedig groteszk torzóként emlékezteti az arra járókat a múlt kétes beruházásaira.

A botrány az országos és a szaksajtót is megjárta annak idején. Ma már nehéz rekonstruálni, kinek a sara a fiaskó, a beruházóké, a kivitelezőé, a Meggyes vagy a későbbi, Tétényi Éva féle városvezetéséé, netán többeké is, az érintettek annak idején mindenesetre egymásra mutogattak.

Felmerül az is: vajon a múlt sötét árnyai, most, a tulajdonosváltozással rávetülhetnek-e az RTVE-re?

Bárhogy is alakul, a tévé már most sem állt szöges ellentétben a NER-rel. Egy helyi híroldal, a Szeretgom meggyőződése szerint például az 444 által terített interjút ifjabb Lomnici Zoltánnal – amiben a riporter az alany szájába rágja, hogyan kellene bevédenie az MTVA képviselő-ráncigáló biztonságisait – az RTVE főszerkesztője készítette.

Fantasztikus páros: a közmédia és a cöfös alkotmányjogász

Ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője, a CÖF „jogi kabinetjének vezetője”, a közmédia egyik legtöbbet foglalkoztatott megszólalója csúnyán belefutott a lófüttybe, miután a 444-hez megint kiszivárgott egy közmédiás felvétel, amelyben a riporter épp a szájába adja az alkotmányjogász-szakértőnek, hogy mit is kellene még valahogyan belefogalmaznia a

Kérdeztük Bakos Norbertet, valóban ő volt-e a riporter – és a tulajdonosváltozásról is faggattuk. Az látszik, hogy a felvétel Esztergomban készült. Márpedig Bakos rendszeresen ad a városból anyagokat a közmédiának, ráadásul a Szeretgom hétfői posztját sem igazította még helyre senki.

Ő kicsit dodonaian, de válaszolt, illetve időt is kért, hogy az új tulajjal egyeztessen. Pontosan ezt írta:

„Volt tulajdonosi váltás, de most már nem értem el az ügyvezetőt, reggel rögtön keresem és küldünk választ erre a kérdésedre. Az MTV riporttal kapcsolatban pedig csak megerősíteni tudom a hétfő esti híradóban az M1-en leadott anyag tartalmát ezzel a kérdéssel kapcsolatban, valamint Lomnici úr is nyilatkozott ebben a kérdésben, azt is csak megerősíteni tudom tartalmilag. Köszönöm, hogy megkerestél, további szép estét és jó munkát kívánok!”

A beharangozott „egyeztetés” után pedig meg is érkezett az ígért, de nem különösen tartalmas válasz. E szerint:

„A cégben valóban történt tulajdonosváltás, és ezt követően az elnevezésünk is változott. Jelenleg bejegyzés alatt van a folyamat. A cég eddig is magánkézben volt, és a mostani tulajdonos váltást követően is így maradt. Egyébként minden nyilvános adat a céggel kapcsolatban elérhető az interneten.”

Faragó Priszcilla

Fotó: Régió TV Esztergom/Facebook

Megosztás