Érd

Az érdi polgármester fejléces levéllel agitál a Fidesz mellett

T. Mészáros András azt állítja, hogy saját zsebből fizette az első választóknak polgármesteri fejléccel kiküldött kampánylevelet. Ám nem ez a legfontosabb kérdés az érdi polgármester akciójával kapcsolatban, hanem az, hogy a közhatalom képviselőjeként levelezve próbálja befolyásolni a választói akaratot. Mindeközben Érden is kitört az úgynevezett póznaháború: az MSZP büntető feljelentést tett az ELMŰ-tilalom ellenére kirakott fideszes kampánytáblák miatt.

Váratlanul a végletekig kiéleződött a küzdelem az előre lefutottnak tartott EP-választási kampány utolsó hetében a kormánypárt és az ellenzék között a hetvenezer lakost számláló Pest megyei városban, Érden.

Az ellenzék jogi offenzívát indított a fideszes városvezetés ellen. Az LMP a területi választási bizottsághoz fordult T. Mészáros András polgármesteri minőségében írt levele miatt, amelyben az érdi Fidesz-főnök arra buzdítja az első szavazókat, hogy május 26-án a kormánypártra szavazzanak.

A MSZP pedig azért tett büntető feljelentést, mert szerintük a Fidesz jogellenesen használja az ELMŰ villanypóznáit hirdetőtábláik kifüggesztésére. A 24.hu úgy értesült, a helyi szocialisták vezére egyenesen közérdekű üzem megzavarásának előkészülete miatt fordult a nyomozóhatósághoz.

A szocialisták arra az általuk megszerzett ELMŰ-állásfoglalásra hívatkoznak, amely szerint a plakátok szabálytalan kihelyezése a magasfeszültségű póznákon életveszélyes és megzavarhatja a közmű működését. Míg ők éppen ezért tartózkodtak a villanypóznák használatától, Tárnokon maga az ottani polgármester mászott fel és rögzítette a kampánytáblát a póznán a fideszes választási üzenettel.

A fejlemények arra utalnak, a helyi ellenzék megelégelte, hogy a Fidesz eleve meglévő erőfölénye ellenére tovább akar rontani a választás veszteseinek már hetek óta elkönyvelt kis pártok esélyein.

Eddig a legnagyobb sikert a legkisebb pártok egyike, a Momentum érte el Érden az EP-kampányban. Május 17-én a Nemzeti Választási  Bizottság 14 igennel és nem szavazat nélkül kimondta: az Érdi Újság megsértette az esélyegyenlőség alapelvét.

A párt elnöke, Fekete-Győr András két lapszámban megjelent cikkek ügyében fordult a választási szervekhez a Fidesz melletti elfogultság miatt, és bírság kiszabását kérte. Az NVB nem tartotta szükségesnek a bírság kiszabását. A határozat indokolása azonban a későbbiekben jogi muníciót adhat a helyi ellenzéknek a hasonló visszásságok elleni fellépéshez.

Az ingyenesen terjesztett nyomtatott hetilapot kiadó Maraton Lapcsoport-Multivízió Kiadói Kft. az első fokú eljárásban – sikerrel – azzal védekezett, hogy a kiadványára az esélyegyenlőségi szabályok nem vonatkoznak, hiszen az Érdi Újság nem önkormányzati tulajdonban lévő lap. Így annyi Fideszt támogató cikket jelentet meg, amennyit akar – kis túlzással így foglalható össze az érvelésrendszerük.

Ez az érvelés meglehetősen álságos. A másodfokon eljáró NVB a Momentum fellebbezése után rámutatott: az Érdi Újság alapítója az érdi önkormányzat, és 100 millió adóforintot fizet a Maratonnak a lap megjelentetésére. Lényegtelen, hogy ki a tulajdonos, a funkció a fontos kérdés. Az Érdi Újság címfeje alatt ez olvasható: “Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenesen terjesztett hetilapja”. Vagyis az ügy jogi megoldása lényegében a választási szerv elé citált lap címoldalának egyik legszembeötlőbb pozíciójában olvasható.

Van egy hosszú, bonyolult mondat az NVB-határozat indokolásában, amelyet azért érdemes közelebbről megvizsgálni, mert segítséget ad a nagy felháborodást keltő T. Mészáros levél értelmezéséhez.

Az NVB a Érdi Újság-határozat indokolásában a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria egyik 2018-as határozatát idézi: “Megbomlik a választási versengésbeli esélyegyenlőség akkor, ha valamely jelölő szervezet vagy jelölt a kampány időszakában olyan támogatásban részesül, olyan segítséget kap, amely őt ésszerű indok nélkül privilegizálja más szervezetekhez és jelöltekhez képest. A választási versengés során megkérdőjelezi az egyenlő esélyek elvének érvényesülését az a tény avagy látszat, amikor a helyi közhatalom a választási kampányban semleges pozícióját feladva az egyik jelölő szervezet vagy jelölt mellett tűnik fel.”

A helyi közhatalom egyik legfontosabb gyakorlója az önkormányzat polgármestere. T. Mészáros, aki azzal védekezett a támadásokkal szemben, hogy az első választóknak írt levelet a saját zsebéből fizette, még a látszat megteremtésével sem foglalkozik. Feladta a törvény erejétől elvárható semleges pozícióját, és politikai elköteleződésre akar rábírni fiatal és tapasztalatlan szavazókat a vélelmezett tekintély és hatalmi helyzet pozíciójából.

T. Mészáros a helyi közhatalom egyik fontos képviselőjeként egyértelműen kiállt az egyik párt mellett, amelynek ő az egyik helyi funkcionáriusa. Ez, mint a Kúria döntésének indokolásából egyértelműen kiderül, sérti az egyenlő esélyek elvét.

Az LMP helyi szervezetének vezetője, Tetlák Örs az Átlátszóhoz elküldött közleménye szerint az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a polgármester pártpolitikusként ír az első szavazóknak, és a párt kifogással él a területi választási bizottságnál. Vagyis az érdi kampánybalhék ügye ismét az NVB-nél köthet ki.

Az ügyben kikértük az Érdi Újság, a Maraton, az érdi polgármester-pártelnök, és a fideszes szóvivő, Simó Károly véleményét is, de egyikük sem válaszolt. A Maratont arról is kérdeztük, hogy kérnek-e felülvizsgálatot a Kúriától. Nem válaszoltak. T. Mészárostól azt is kérdeztük, hogy mekkora pénzből és milyen forrásból finanszírozták a levél kiküldését. Erre a kérdésre sem érkezett válasz.

A polgármester az önkormányzati pénzekből fenntartott erdmost.hu-nak ugyanakkor kijelentette: “Be tudom mutatni a postai számlát, bizonyítani tudom, hogy nem közpénzből fizettük ezt. Az sem titok, hogy a Fidesz színeiben politizálok, soha nem bujkáltam civil- vagy árnyékszervezet mögé – ennek az az oka, hogy hiszek a Fidesz politikájában, abban, amit a kormány csinál, és abban, amit itt Érden csinálunk.”

A helyi Fidesz-elnök ugyanakkor az Alfahírnek adott nyilatkozatában egyenesen azt állítja, hogy saját zsebből fizette a leveleket.

Kis Zoltán

Megosztás