Szombathely

Lótartásra is kaptak önkormányzati támogatást fideszes kötődésű egyesületek

Egy bizottsági tag és egy képviselő elnökölte szervezetek közel 3 millió forint közpénzt tehettek el ebben a ciklusban.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A szombathelyi rabszolgatörvény kapcsán összehívott rendkívüli közgyűlést követően került reflektorfénybe a Polgári Egyesület Szombathelyért. Az egyesület akkor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Vas Népében nyílt levelet jelentetett meg, amiben felszólította Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármestert a lemondásra.

A birosag.hu adatai szerint szervezetet 2002-ben alapították. Képviselője Horváth Csaba, a bírósági adatbázis szerint korábban az volt Pap Hunor is.

Pap korábban volt fideszes városi képviselőjelölt, és volt Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének titkára is. Egy időben az önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjeként is dolgozott.

Horváth Csaba szintén Fidesz-tag, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő. 2014-ben ugyan indult az önkormányzati választáson, ám a körzetben végül nem ő, hanem Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) nyert.

További érdekesség az egyesületről, hogy bár a bírósági adatbázis szerint nem közhasznú, mégis volt rá példa, hogy önkormányzati támogatást kapott. Kaptak uniós pénzt is, 2017-ben 787 ezer forintot, a két támogatás összege majdnem a teljes, 1,6 milliós árbevételüket lefedi. Ezen kívül 1% is jutott nekik a velük rokonszenvező adózóktól, ez 18 ezer forintot tett ki mindössze 2017-ben, tagdíjból pedig 163 ezer folyt be.

2017-ben összesen 122 civil szervezet fordult a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához támogatásért. 92 kapott is, köztük a Polgári Egyesület Szombathelyért, 200 ezer forintos támogatással.

Eközben az egyesület működéséről alig lehet valamit tudni. Weboldalukon 2014-ben megállt az élet, az utolsó bejegyzések ekkor kerültek fel, Facebook-oldalt ezen a néven nem találni.

Az egyesület elnöke, Horváth Csaba jelenleg is bent ül Szombathely Gazdasági és Városstratégiai Bizottságában, ennek ellenére ebben a ciklusban eddig összesen 1 millió 140 ezer forintot vettek fel önkormányzati támogatásként.

De nem Horváth az egyetlen fideszes, akinek egyesületéhez önkormányzati pénzek kerülnek.

Sátory Károly jelenleg a szombathelyi közgyűlés fideszes tagja és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Egy közérdekű adatigénylésből kiderül, hogy Sátory egyesülete ebben a ciklusban eddig 1 millió 300 ezer forintot vett fel az önkormányzatól. Ez éves bontásban így néz ki:

2015. 195 ezer 800 forint

2016. 367 ezer forint

2017. 377 ezer forint

2018. 373 ezer forint

Az adatigénylésből az is kiderül, hogy ezt a pénzt az egyesület egy, később két lovának a bértartására fordították.

Bár a beszámolókban Sátory említi, hogy folyamatosan járőröznek a lovakkal és számtalan bejelentést tettek a Közterület-felügyeletre illegális szemétlerakók miatt, járőrözési napló csatolva nem lett. A szombathelyi Közterület-felügyelet pedig úgy nyilatkozott, hogy mivel nincsen olyan jogszabályi kötelezettségük, amely előírná a magánszemélyek vagy szervezetek bejelentéseiről készült nyilvántartások vezetését, így ilyen jellegű adatokkal nem rendelkeznek.

Az tehát sajnos nem derül ki, hogy mennyi is a “számtalan” eset, mivel az egyesület nem részletezte, a Közterület-felügyelet pedig, mint írtuk, nem vezet ilyen statisztikát.

Az szintén az adatigénylésből derül ki, hogy a támogatói szerződést kedvezményezetti oldalról a képviselőként a közgyűlésben ülő Sátory, míg a másik fél részéről a közgyűlést vezető polgármester, a fideszes Puskás Tivadar írta alá.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Puskás Tivadar és Sátory Károly, forrás: szombathely.hu/Cseh Gábor

Megosztás