Székesfehérvár

Három fontos fejlesztés is leállt Székesfehérváron a túlárazott kivitelezés miatt

A Fidesz-fészek Székesfehérvár kifúrta a városból Mészárosékat és Garancsit, legalábbis így tűnt még január végén. Az elmúlt napok “gazdasági” híre mindenképpen ez. De minek köszönhető a megvilágosodás? Netán az egész nem több szemfényvesztésnél? – ennek igyekeztünk utána járni.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Székesfehérvár közgyűlése legutóbbi ülésén érvénytelenítette a régóta kiemelt projektként kezelt helyi középiskolai campus közbeszerzési pályázatát. A testület és a polgármester állítja, szó sincs arról, hogy ne valósulna meg a terv valamikor. A hír nyomán kialakult bizonytalanságnak Cser-Palkovics András néhány nappal korábbi Facebook-posztja „ágyazott meg”, ebben a fideszes városvezető az építőipar elszabadult kivitelezési árait tette felelőssé a bedőlő beruházásokért.

Üdv a valóságban! – ezt üzenték sokan a fehérvári polgármesternek, miután Cser-Palkovics saját közösségi oldalára írt véleményt, miszerint a magyar építőipar az, ami bedönti a Modern Városok Programot. A hozzászólók zöme úgy reagált, a polgármester úgy tesz, mintha politikusként számára nem lenne világos, miért jutott oda a honi építőipar, ahova, miért vannak kusza viszonyok a közbeszerzésben, miért tűntek el az ajánlattevők és miért szálltak el durván a kivitelezési árak.

A nagy ívű, az elképzelések szerint „Fehérvár jövőjét évtizedekre meghatározó” Modern Városok Program helyi vonatkozású csomagját – Csepreghy Nándor akkori miniszterelnökségi miniszterhelyettes szerepeltetésével – még 2017 nyarán harangozták be a helyieknek.

Konkrétan szerepelt benne a kórházfejlesztés – a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyászati és onkológiai tömbjének építése és új parkolók létesítése. Az előkészítésre és tervezésre 2016-ban hétmilliárd forintot különítettek el, a kivitelezésnek 2018 második félévében el kellett volna kezdődnie.

Ehhez képest 2019. január 14-ig annyi történt, hogy kiderült, a nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú kórházfejlesztést Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, valamint konzorciumban egy másik vállalat építheti meg. A magyar állam a másnapi hírek szerint rekordgyorsasággal reagált egy újabb bejelentéssel, miszerint a  Fejér B.Á.L. Zrt. karöltve az Épkar Zrt.-vel mégsem fog építkezni Fehérváron. Legalábbis egyelőre nem. Mert  a Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint „a támogatási szerződés akkor lépett volna hatályba, ha a kormány támogató döntést hoz. Ezt azonban nem tették meg, különösen a megnövekedett költségigényre tekintettel.”

Az MVP  fehérvári projektjében kiemelt elem volt egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok megépítése is, amelyet a megépítését 2018. első félévében tervezték megkezdeni, 2019. második félévi befejezéssel és 13,8 Mrd forint összköltséggel. Ehhez képest bő egy évvel későbbre a kivitelezés eredeti becsült értéke úgy felkúszott 19,7 milliárd forintra, hogy még egy kapavágás sem történt csarnokügyben.

Majd 2018 decemberében jött a hír, hogy a magyar miniszterelnököt magánrepülőztető nagyvállalkozó, a kedvenc focicsapatnak számító Mol-Videoton FC-t tulajdonló Garancsi István még erre is rá tudott verni 33 százalékot: további hatmilliárddal drágítva meg a projektet, 25,7 milliárdért viheti a tendert.

Azazhogy mégsem, hiszen a kormány erre a projektre sem bólintott rá végül, a hírek szerint szintén a túlárazottság miatt. Holott a nyertest a fehérvári közgyűlés teljesen egyhangú igen döntéssel választotta ki 2018. őszén. Mint akkor Cser-Palkovics nyilatkozta, csak egy úgynevezett feltételes közbeszerzési eljárást folytattak le, ami azt jelenti, hogy kizárólag pozitív kormányzati döntés esetén lép hatályba a szerződés. A kétszeresen – és teljesen érthetetlenül – megdrágult kivitelezés miatt a helyi képviselő-testületnek akkor nem igazán voltak aggályai:

„Természetesen tudjuk, hogy ez egy magas összeg, de ha esetleg a kormány azt mondja, hogy a műszaki tartalom csökkentésével próbáljuk levinni a költségeket, azt tudomásul véve a város azt a munkát is el fogja végezni. Azt gondoljuk azonban, hogy alapvetően ez a csarnok lenne ideális. És látva az építőiparban elmúlt időszakban végbement változásokat, egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy egy újratervezés után – mondjuk 1-1,5 év múlva – az esetlegesen csökkentett műszaki tartalom ellenére nem kerülne többe, mint a mostani tervek szerinti beruházás” – emelte ki akkor Fehérvár polgármestere.

Végül költségcsökkentés nem lett, csak elkaszálás. A fenti nyilatkozat tükrében akár idealista, akár reális is lehet, hogy 2019. januárjában Cser-Palkovics a Modern Városok Programot „bedöntő” építőiparról posztol. Reális azt nézve, hogy az építőanyag- és kivitelezési árak valóban folyamatosan emelkedtek az elmúlt időszakban. Bár az is igaz, hogy a multicsarnoknál a két tényező összeadva kb. 20 százalékos drágulást jelent, nem 33-at. 2019-ben hasonló volumenű áremelkedés várható.

Ám az ebből eredő konklúziót – „az emberek pénzét csak felelősen lehet elkölteni. Megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek” -, valamint a kissé lineáris polgármesteri levezetést, miszerint a kormány a megnövekedett építőipari áraknak mondott nemet a csarnokprojekt lefújásával, nos, ezt még a városvezető közösségi oldalát rendszeresen látogató, harcedzett kommentelők gyomra sem fogadta be:

„A sóstói stadion üzemeltetésre is csak egy pályázó volt ha jól emlékszem. Az nem zavarta? Ja persze , hogy nem mert a város egyik cége volt az és igy persze nyert is! Képmutatás ezerrel!”

Itt szúrjuk közbe, hogy éppen 2018 novemberére készült el, többszörös csúszással és költség-drágulással a szurkolók által utált névre, Mol-Videotonnak keresztelt futballcsapat új stadionja. A kivitelezésekor szinte „az utolsó pillanatban” vették észre, hogy mégis le kell bontani a főépületi lelátót. A több, mint 14 ezer férőhelyes monstrum kihasználtságát kezdettől nagyon igyekeznek hozni, a kevés számú sportesemény mellett koncerteket és bálokat is szerveznek a stadionban.

De folytassuk a kommentelők véleményével:

„Ha egy város vezetése nem tud arról, hogy mi zajlik az ilyen ügyeinek a hátterében, az simán inkompetencia, ha pedig tud és hagyja, hogy ezek megtörténjenek, az bűnrészesség a korrupcióban. Melyiket vállalja fel, Polgármester úr?”

„Azon kellene elgondolkodnia mindenkinek, hogy milyen okok vezettek el odáig, hogy az elmúlt 8 évben a nagyobb állami építőipari beruházásokon rendre egy szűk korhoz kapcsolódó cégek nyernek újra meg újra, és hogy ez az országnak jó, vagy csak az említett körök mögött álló embereknek.”

„Mi a helyzet, fogy a pénz? Az elmúlt 9 évben nem zavarta, hogy a közbeszerzések felére csak egy ajánlat érkezett? Hogy drágábban nyerték el a közbeszerzéseket a meghirdetett árnál? Hogy több száz milliárd forint folyt ki? Tiltakozott Ön ez ellen?”

„A helyzet az, hogy szinte leplezetlenül, olyan mértékben torzult el és vált korrupttá a közbeszerzési rendszer, hogy az már védhetetlen a főnök részéről is. Ehhez asszisztál a kormányzat és szervei is.”

Ám voltak, akik díjazták a higgadt polgármesteri hangot és gratuláltak ahhoz a bejelentéshez,hogy Cser-Palkovics kezdeményezi a középiskolai campus közbeszerzési eljárásának leállítását is. Ami meg is történt az említett pénteki közgyűlésen.

De a számottevő többség mintha még a támogató hozzászólások mögött is sejtené, hogy ennek az egésznek a hátterében a nemzeti tőkésosztály belharca folyik.

A város ennek ellenére nem tett le a 2017-es kalkuláció szerint 15,8 milliárd forint költségű tervről, de a kivitelezés megkezdése így már teljesen bizonytalanná vált.

Noha a campus 1. ütemének megkezdésére megvan a pénz az önkormányzat számláján, a kedvezőbb, olcsóbb kivitelezői ajánlatra várás mögött van még egy tényező. A Magyar Honvédség Parancsnoksága és egyes nemzetközi katonai szervezeteknek a városba költözésével megváltozik az oktatási intézményekre irányuló igény is, így a campusnál is kívánatosabbnak tűnhet egy, a Fehérvárra telepedett külföldi tisztek gyermekeinek nyitandó új, nemzetközi jellegű iskola.

A változás szükségességével nyilván nem lehet vitatkozni – ám a campus egy olyan komplex fejlesztési „csomag” része volt Fehérváron, amely a meglévő középiskolák átrendezésével magával hozta volna az eddigi közlekedési csomópontok modernizálását, nagyobb léptékben az egész helyi közlekedés megújulását is. Ennek elmaradása pedig már komolyabb repedés lehet a székesfehérváriak bizalmán.

Kocsis Noémi

Fotó: a multifunkciós csarnok terve. Forrás: szekesfehervar.hu

Megosztás