közoktatás

Dunakeszire ejtőernyőzött a diósjenői kompetenciakirály

Dunakeszin lett igazgatóhelyettes és történelemtanár annak az diósjenői általános iskolának a korábbi igazgatója, ahol a simligyanús kompetencia-felmérés is történt. A különös eredményekre annak idején az Oktatási Hivatal is felfigyelt, szóvá is tette, de semmi nem történt.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

„Szívből sajnálom a keszieket, de kétszer úgy örülök annak, hogy mi megszabadultunk” – így erősítette meg egy diósjenői polgár az információnkat, miszerint igaz-e, hogy a helyi Szentgyörgyi István Általános Iskola volt igazgatója, Nagy László Dunakeszin kezd új karriert. Igazgató-helyettes lett a Széchenyi István Általános Iskolában.

A csodával határos 2015-ös diósjenői kompetenciamérésről mi is írtunk. Történt, hogy a 2014-2015-ös tanév felmérésekor a hatodik évfolyamok kimagasló 1738 pontot értek el matematikából (szövegértésből ugyanez a társaság csak 1467 pontot hozott össze). Az országos átlag matematikából ekkor 1497 volt, a hasonló (községi) általános iskolák 1448 pontot teljesített átlagosan.

Kiemelkedő hírű iskolák teljesítettek rosszabbul, a váci piaristák 1570, a budapesti Deák téri evangélikus gimnázium hatodikosai 1629 pontot értek el.

Ráadásul – mint az egyik szülő akkor elmondta az önkormányzat bizottságának – az érintett, kiugróan jól teljesítő diósjenői évfolyam 24 tanulója közül alig páran tanultak tovább környékbeli középiskolákban.

Az Oktatási Hivatal akkor az Átlátszónak azt válaszolta, hogy észlelték a problémát és jelezték is mind az iskola, mind pedig a KLIK felé. Csakhogy semmi nem történt.

Illetve valami mégis: az iskola nyolcadikosai 2017-ben, ha meg nem is ismételték a két évvel korábbi csodát, de ismét országos átlag felettit produkáltak. Sőt, újfent jobbak voltak a megyeszékhelyi vagy budapesti általános iskolások átlagánál is. Mindez annak fényében nagyon különös, hogy a tanulók középiskolai felvételi eredményei egyáltalán nem ezt a kiváló eredményt tükrözik.

Nem meglepő, hogy a diósjenői „szülőlázadás” folytatódott. Az iskolát az elmúlt két évben sok gyerek, illetve család hagyta el, a tanuló létszám jelentősen lecsökkent. Míg az intézmény honlapján egy 2014-es adat szerint 215 fő volt a diákok létszáma, 2018-ban már csak 147 tanuló járt ide. Ráadásul nemcsak sok diák távozott az iskolából, de a tanári kar is szinte teljesen kicserélődött.

A távozásokat megelőzően, illetve azután is sokan panaszkodtak az iskola színvonalnak jelentős romlására, amiért elsősorban az intézményt vezető Nagy Lászlót tették felelőssé. A szülők és tanárok egy része az önkormányzathoz fordult, de ezeknek a bejelentéseknek nem lett hatása.

Végül az elégedetlen helyieknek sikerült „kontaktot találni” a Fidesz-KDNP felsőbb vezetésében, ahol kipanaszkodhatták magukat. Nem sokkal később, tavaly októberben az igazgató lemondott (a polgármester erről szóló levelét ki is posztolták a helyi Facebook-csoportban, a kommentelők kis híján pezsgőt durrantottak).

Az ugyan másik megyében, de légvonalban Diósjenőtől nem túl messze található Dunakeszire eljutott a jenői botrány híre, ezért pedagógus- és szülőkörökben is megütközést keltett tudomásunk szerint, hogy Nagy László az ottani Széchenyi István Általános Iskolában bukkant fel, ráadásul mindjárt igazgató-helyettesként. Akad, akik szerint még komolyabb karrier is várhat rá, az iskolát ugyanis jelenleg megbízott igazgató vezeti (aki nem válaszolt az Átlátszó kérdésére).

Nagy László korábban, még Bóth János (MSZP) vezetése idején a váci önkormányzatban dolgozott. Most azonban forrásaink szerint jó kapcsolatot ápolt a KLIK balassagyarmati vezetésével, amelyhez a diósjenői iskola is tartozott.

A helyi KLIK vezetőjét már említettük egy korábbi cikkünkben. Nagyné Barna Orsolya a Nógrád megyei közgyűlés fideszes alelnökének, a Fidesz egyik helyi erős emberének, Barna Jánosnak a testvére.

Rádi Antónia

Fotó: a dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola, forrás: Dunakeszi Városi Könyvtár

 

Megosztás