Székesfehérvár

Ezt hozta a fehérvári advent: krampuszfotóból lett botrány a helyi politikában

A székesfehérvári polgármester állami gondozott gyerekek ajándékait fogadta Mikulás napján a városházán. A fotót kritizálva megjelent egy poszt egy ellenzéki szellemű közösségi oldalon. Erre a polgármester kiakadt, és  három helyi ellenzéki képviselőn – név szerint, jól azonosíthatóan – számon kérte az ünnepi hangulatba kevert kéretlen politikai ízléstelenséget. Ezután persze az online szimpatizánsok és ellendrukkerek között kitört az internetes verbális csörte. Ám a végén, mint a mesében, bájos, bukolikus jelenettel végződött a kétnapos fehérvári Mikulásháború, politikailag. De mi történt közben?

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

A Szent Miklós-napnak gyakorlatilag már a virgácshoz és a piros alma-mogyoró kombinációhoz hasonlóan kötelező eleme a politikusi fotózkodás gyerekekkel, édességosztással egybekötve.

És legalább ennyire borítékolható, hogy az ezekről született és leginkább az adott (90 százalékban kormánypárti)  politikus hivatalos közösségi oldalán kiposztolt fotóra rászállnak az ellenzéki médiumok. Az pedig mindebből matematikai pontossággal levezethető, hogy erre általában parttalan, libsibolsizós-fidesznyikező gyűlölködés kezdődik a szóban forgó politikus védői és támadói között, az utolsó virtuális vérig.

Így járt az idén az egri Fidelitas elnöke, és a hatvani kormánypárti országgyűlési képviselő is. Ők szemmel láthatóan elfeledkeztek a legfontosabb Mikulás-szabályról: nem öltönyben, és hivatásos fotóssal megyünk óvodákba-kórházi gyerekosztályokra Mikulás-csomagot átadni, hanem legalább kikölcsönzünk egy piros gúnyát valahonnan, s akkor nehezebben fognak felismerni bennünket holmi sorosista firkászok.

Az itthon a közbeszédet eléggé eluraló gyűlölet mocsarából sikerült azonban visszahozni a hasonló történetet Székesfehérváron. Ahol, miután megjelent a bevezetőben már említett pár mondatos Facebook-pamflet a polgármesterről és a neki ajándékot adó, Mikulásnak és krampusznak öltözött gyerekekről, legott megkezdődött a kommentlövöldözés.

A tevékenységét közösségi szolgálatnak feltüntető Fehérvári Mérleg nevű Facebook-oldal hozzászólói viszont – a poszt megfogalmazása miatt – azt gondolták, a fotón Cser-Palkovics András ad ajándékot egy krampusznak öltözött kisfiúnak, míg a hivatali kötelességét így teljesíteni képtelen Mikulás a háttérbe szorul.

Erre következett a polgármesteri kartács – az ellenzéki politikusokat családiasan megszólítva:

„A kedves gesztust megörökítő fotót felhasználva minősíthetetlen tartalmú politikai hirdetés jelent meg egy ellenzéki kamuhíroldalon. Juci, Roli, Attila, tényleg ezt akarjátok? Ez lenne az új politikai kultúra városunkban? Gyermekotthonos gyerekeket pártpolitikába keverni, mert majd 10 hónap múlva választások lesznek és le szeretnétek engem váltani…? Szerintem ez ízléstelen. Ha engem akartok támadni, tegyétek azt becsülettel!”

A helyben biztos városvezetőnek számító, kitűnő szónok fideszes polgármester szavaira természetesen megkezdődött az általános online bombázás. Az ellenzék szidása mellett csak elvétve jelentek meg szolid hangok arról, hogy a gesztus szép volt, a fotó polgármesteri felhasználása viszont felesleges, vagy hogy Cser Palkovics András – közszereplőként – viselje férfiasan a csapásokat, hiszti helyett.

A polgármesteri viszontposztban megszólítottak – Juci, Roli és Attila, azaz Ráczné Földi Judit DK-s, Márton Roland MSZP-s, valamint Fazakas Attila Jobbik-os önkormányzati képviselők – közül ketten meglehetősen későn, de belekezdtek a még menthető mentésébe.

Rácné Földi Judit kommentben határolódott el a kritizált poszttól és visszautasította, hogy bármi köze is lenne a Fehérvári Mérleghez. Márton Roland pedig saját oldalán válaszolt, miszerint inkább támogatni kellene az állami gondozott gyermekeket és nem posztolgatni velük.

Felemlegette a több hónapos kórházi várólistákat és a luxusberuházásnak tartott új Mol-Vidi stadiont is. Annak átadásán egyébként az ellenzéki képviselők tüntetőleg nem jelentek meg, helyette a belvárosban ételt osztottak a szegényeknek, s erről posztoltak is a Facebookra. A következő felvezetéssel: „Amíg a fideszes városvezetés a stadion átadás alkalmával pezsgőt fogyaszt, addig az érték és feladat-zavarban nem szenvedő ellenzéki erők ételt osztanak a rászorulóknak.”

Fazakas Attila szintén saját közösségi oldalán kifogásolta, hogy a polgármester korábban sem védte meg az ellenzéki képviselőket a kormánypárti rágalmaktól.

Egy ideig úgy tűnt, egy mikulásnapi aktus ürügyén harapózik el a düh a városban, ám hirtelen bekövetkezett a boldog végkifejlet. Másnap ugyanis a kormánypárti és ellenzéki képviselők – köztük az eddig taglalt ügy szereplői – a legnagyobb egyetértésben, mosolyogva fotózkodtak egy gyerekeknek rendezett előkarácsonyi ünnepségen, ahol közösen adták át az ajándékokat is.

Gyerekek minden további nélkül bőven voltak a fényképeken, de ez láthatóan akkor egyetlen képviselő, vagy polgármester szereplőt sem zavart. „Köszönöm, hogy újra bízhatok abban, hogy ilyen a mi közös városunk, hogy a közélet képes jó példát mutatni” – kommentálta az eseményről szóló tudósításában a polgármester.

Milyen szerencsések lennének a politikusok, ha minden karácsonyi kivánságuk így teljesülne! A poszt alatt mindenesetre ismét kitört a szócsata – igaz, a kommentelők most már csak egymást szidták. Még jó, hogy a Mikulás eddigre már régen messze-messze járt.

Kocsis Noémi

Fotó: Cser-Palkovics András/Facebook

Megosztás