időközi

Nagyot bukott a Jobbik Sajószentpéteren, balos jelölt nyert az időközi önkormányzati választáson

Kicsit csikorogva kezd beindulni az ellenzék által beígért nagy összefogás vidéken. Balos jelölt nyert, de csak épphogy. A Jobbikot pedig elpáholták a választók – pedig Borsod nem olyan régen még a fellegváruknak számított, konkrét ez a körzet is jobbikos volt eddig.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A Sajószentpéter 1. sz. egyéni választókerület jobbikos önkormányzati képviselője, Hernádi Norbert halála miatt időközi választást kellett kiírni a településen az elmúlt hétvégére.

Az indulók között volt az MSZP-DK-s Kovács Mihály, és a Jobbik jelöltje Egyed Zsolt. Egyed joggal bízhatott abban, hogy ő lesz a befutó, hiszen párttársa helyére pályázott. Rajtuk kívül volt egy olyan független induló is Koleszár István személyében, aki LMP színekben indult tavaly a parlamenti választásokon, illetve a független, de a Fidesz-KDNP által támogatott Fóris István, valamint további pár, futottakmég-független jelölt.

A választások előtt Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az atlatszo.hu-nak azt mondta, az országos vezetés nem szól bele, ki indul egy körzetben. Egyed Zsolt, korábban jobbikos országgyűlési képviselő szerint, ilyen kis helyen, mint Sajószentpéter nincsenek pártszervezetek, és nem tudta, hogy kivel kellene tárgyalni az esetleges visszalépésekkel kapcsolatban. Egyed szerint vidéken „még nincs kikristályosodva”, hogyan fog működni az ellenzéki összefogás. Az ex-LMP-s Koleszár Istvánnal beszélt, de ő nem ment bele semmilyen egyeztetésbe.

A választást végül Kovács Mihály, az MSZP-DK jelöltje nyerte 124 szavazattal (36,47%), kevéssel mögötte végzett Fóris István független jelölt (Fidesz-KDNP támogatással) 117 szavazattal.

A harmadik a szintén függetlenként induló Bárány László lett 45 szavazattal, míg a jobbikos Egyed Zsolt 22 szavazatot szerzett. Koleszár István és Korpai Zoltán független jelöltek 18 illetve 14 szavazattal zártak.

Sajószentpéteren MSZP-DK-s polgármester nyert a legutóbbi önkormányzati választáson, a 11 fős képviselőtestületben pedig az öt MSZP-DK-s mellett csak egy fideszes képviselő jutott be. Most szoros eredmény mellett MSZP-DK-s jelöltből lett eggyel több. Molnár Zoltán, a körzet DK-s választókerületi elnöke szerint vidéken nincs akkora távolság a DK és az MSZP között, mint Budapesten, így nem volt kérdés, hogy közös jelöltet indítanak.

A paraszthajszállal megnyert választást úgy kommentálta, hogy a fociban sem a gólkülönbség számít, hanem az, hogy ki nyeri a meccset. Azt azért hozzátette, a következő választásokon már komolyabban fognak egyeztetni. Az látszik, hogy lassan kezd kinyílni az emberek szeme vidéken is – mondta búcsúzóul.

Márpedig volna mit keresgélnie az ellenzéknek: a január első hétvégéjén tartott edelényi időközin úgy sem bírt a Fidesz támogatottja nyerni, hogy egyáltalán nem volt ellenzéki jelölt.

Edelényben is, ahol egy lemondás miatt kellett új önkormányzati képviselőt választani ellenzéki pártok nem indultak a Fidesz jelöltje, Loj Balázs ellen. Az eredmény szoros volt, de végül Juhász Andor Józsefnét (Civil Összefogás az Edelényi Változásokért Egyesület) választották az Edelény 2-es számú választókerületének új önkormányzati képviselőjévé. A választói névjegyzékben szereplő 1048 edelényi közül 401 voksolt, a részvételi arány 38,26 százalékos volt. Juhász Andor Józsefné 201 szavazatot kapott, Loj Balázsra (Fidesz-KDNP) 193-an, Tornai Sándorra (független) 7-en adták le voksukat.

Pusztai László – eszakhirnok.com

Fotó: Sajószentpéter Facebook

Megosztás