Székesfehérvár

Székesfehérvár a színes járdák ellen: a Kutyapárt befestette, az illetékes leaszfaltoztatta

Rongálásért kell felelnie annak a négy fiatalembernek, akik a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) aktivistáiként lefestettek egy székesfehérvári járdaszakaszt. Az önkormányzat szerint a fiatalok ezzel az akcióval mintegy 400 ezer forintos kárt okoztak.Társadalmi célú hirdetés

Július elején négy fiatalember színes festékkel lekente a székesfehérvári Budai út Tini tanboltja előtti repedezett járdaszakaszt. Az akcióval a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistái akarták felhívni a figyelmet az évek óta egyre rosszabb állapotban lévő burkolatra.

A fiatalok egy ideig háborítatlanul pingáltak, amikor lelassított mellettük autójával egy rendőr és a letekert ablakon át megkérdezte, miről is van szó. Az aktivisták közölték, hogy csak festegetnek, amit az egyenruhás tudomásul vett és elhajtott.

Nem sokkal ezután egy másik rendőrautó fékezett a helyszínen. A rend éber őrei ekkor már bejelentésre érkeztek. Kiderült, hogy a színezést egy nyugdíjas leste a közeli panellakásából, és azt azonnal jelentette is. A rendőrök szándékos rongálással megvalósított, tulajdon elleni szabálysértés miatt indítottak eljárást az MKKP aktivistáival szemben.

Nem ez volt az első állagjavító festegetés

A Budai úti helyszíntől légvonalban egy kilométerre már hónapokkal korábban összefestették a járhatatlanná és balesetveszélyessé töredezett járdaszakaszt. És a Lövölde utcában jó ideig ott díszelgett a festés, amire valakinek leesett „odafent”, hogy mégis csak meg kéne szüntetni ezt az áldatlan állapotot.

Meg is tették, ráadásul sajátságos módon. A színes kövezetet munkásokkal feltörették, s a helyét leaszfaltoztatták gondosan ügyelve arra, hogy a jó burkolatból nehogy egy kicsi is kerüljön a kritikus részen túli területre is. Ami egyébként nem sokkal jobb állapotú, mint a lefestett rész volt.

Szeptember első hetének végén az aktivisták kézhez kapták a Lövölde utcai akció számláját, ami mintegy 196 ezer forintról szólt. Mivel ebben az utcában már korábban is történt hasonló MKKP-festés, még pedig a másik oldalon lévő tízemeletes házsor előtt, a két számla egyszerre érkezett, így összesen 303 ezer 236 forintot kellene a fiataloknak befizetniük. Ám az aktivisták fellebbeztek az összeg ellen.

A tanbolt előtti négyszín-festés még megvan

A Tini tanbolt előtti helyreállítás azonban szemmel láthatóan nem annyira sürgős az illetékesnek, tehát valószínűleg se közlekedési, se forgalomtechnikai, se esztétikai gondot nem okoz. Időközben, az eljárásban megállapították a kár összegét is. Az önkormányzat a nyomozóhatósággal azt közölte, hogy a festék kémiai úton nem távolítható el, a felső kopóréteg felmarása és az eredeti állapot visszaállítása összesen 392 ezer forintra rúg.

Az eltávolíthatatlanságot a viccpártosok kicsit furcsállják, mivel hígítóval ők maguk is távolítottak már el útburkolatról ilyen festéket, de egyes esetekben a nagy nyomású mosás is célra vezetett. Ezért a fiatalok a kiszámlázott összeget ebben az esetben sem fogadták el. Az Átlátszó megkereste a rendőrséget, hogy kiderüljön, hol tart az ügy, de azon túl, hogy folyik az eljárás, nem adtak bővebb tájékoztatást.

Az MKKP aktivistái meglátogatták az első, Lövölde utcai helyszínt is, és a helyreállított szakaszt ellátták a párt festett emblémájával, egy méretes pixeles kutyafigurával. Mint az Átlátszónak elmondták, megihlette őket az érdekes mintában leaszfaltozott rész, egyszerűen adta magát, hogy valaki odafessen. A gyalogos haladást a festett kutya nem akadályozza és félelmet sem kelt a járókelőkben.

Hasonlóan ahhoz a négyszín-festéshez, amely a vasútállomás előtti, a buszok által várakozásra használt területen látható már két éve és a megsüllyedt csatornafedelekre szeretne figyelmeztetni. Érdekes módon ez sem szúrja senkinek a szemét.

Korábbi lakossági felháborodások

Székesfehérváron a hasonló civil kezdeményezések egyébként rendre feljelentéssel járnak. Még nem zárult le a 2017-es év elején indult eljárás a történelmi belvárosban már-már kabarészerű esetben, amelyben az egyik szűk utcácska egyetlen üzletének tulajdonosa ki merészelt festeni néhány utcakövet az évek óta pusztuló környezet ellensúlyozására.

A festegető antikvárius az állampolgári feljelentésből indult ügyben valószínűleg megrovásra, illetve pénzbüntetésre számíthat, bár egyelőre egyikről sem kapott hivatalos értesítést. De a fehérváriak megéltek már olyan abszurd dolgokat is, mint hogy valaki feljelentette az esti mesét, de indult eljárás a turisták egyik kedvenc látványossága, a különleges órajáték hangossága miatt is.

Kocsis Noémi (Székesfehérvár)

A fotó a szerző felvétele.

Megosztás