Hiába tettünk feljelentést, nem nyomoznak az azeri pénzmosoda után

Jakub Ejjubov és Orbán Viktor a bakui repülőtéren 2012-ben --
Fotó: apa.az
Jakub Ejjubov és Orbán Viktor a bakui repülőtéren 2012-ben -- Fotó: apa.az

 

Hiába tett az Átlátszó, és mint az ügyészségtől kapott válaszból később kiderült, tőlünk függetlenül a Jobbik is feljelentést a Magyarországra érkező gyanús azeri dollármilliók miatt, nyomozás nem lesz, az ügyészség minden feljelentést elutasított. Az ellenzéki párt esetében ugyan hivatkozhatott arra az ügyészség, hogy pusztán sajtóhírekre alapozott a feljelentés, de mi bizonyítékokat – cégpapírokat és bankszámlakivonatokat – is csatoltunk a beadványunkhoz, amiket egyáltalán nem értékeltek.

 

 

Úgy érzi, hogy a Fidesz szétlopja az országot? Hogy ahová nyúlnak, onnan el is vesznek, ráadásul napról napra egyre többet akarnak? Rosszul látja. Magyarországon a kormány tagjai, a miniszterek, az államtitkárok, és a parlamenti képviselők döntő többsége is a becsület élő szobra, olyan állampolgár, akiknek ez eszébe se jutna. Nem ért egyet? Lehet, hogy igaza van. Ám ha a Polt Péter vezette ügyészség szemüvegén keresztül nézzük a magyar korrupciós ügyeket, akkor bizony kénytelenek vagyunk ezt a következtetést levonni.

“Nem olvasok újságot”

Ezt a mondatot nem egy vásárló mondta a sarki kisboltban, amikor a hazai politikai életről kérdezték, hanem az ATV Start című műsorban közölte a Legfőbb Ügyészség azon osztályának feje, amely többek között a korrupciós bűncselekmények feltárásáért felel.

 

 

Szoboszlai-Szász Richárd azután mondta ezt, hogy a riporter rákérdezett: miért gondolja azt, hogy az ügyészségnek semmi dolga nincs az Átlátszó és az OCCRP által feltárt azeri pénzmosoda ügyében.

Lapunk szeptemberben írta meg, hogy az OCCRP nevű nemzetközi újságírói szervezet banki bizonytékokkal alátámasztott tényfeltárása szerint Azerbajdzsán egy nemzetközi feketekassza segítségével fizetett le európai politikusokat. Az ügyben érintett cégek egy szövevényes céghálót alkottak, amelyet azért hoztak létre, hogy az azerbajdzsáni elit tisztára tudjon mosni pénzeket. Összesen 2,9 milliárd dollárt (760 milliárd forintot) mozgattak meg.

Rádi Antónia és Kőműves Anita nyomozásából pedig az is kiderült: a pénzből Budapestre is jutott – éppen akkor, amikor a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot.

Kapcsolódó cikkeink

Jávor Benedek az Európai Unióban, az Átlátszó Magyarországon kezdeményez vizsgálatot az azeri pénzmosoda ügyében

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Álmában, baltával

Ramil Safarov, az azeri hadsereg huszonéves hadnagya a Zrínyi Miklós egyetem hallgatójaként brutális kegyetlenséggel, álmában, egy baltával gyilkolt megegy örmény katonatisztet Magyarországon. Safarovot elítélték, hosszú, évtizedekben mérhető büntetés várt volna rá hazánkban.

Ám Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul úgy döntött, hogy Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak Safarovot, aki így végül megúszta a gyilkosság miatti büntetés lletöltését. Hazatérve hősként ünnepelték, addigi rangja helyett azonnal őrnaggyá léptették elő.

Az ügy diplomáciai vihart kavart, és sokan nem értették, miért adta ki Magyarország a gyilkost. Safarov kiadatása után öt évvel aztán az Átlátszó kiderítette, hogy az azeri pénzmosodából éppen ebben az időben Magyarországra is érkeztek nagy összegek.

A bankszámla, amelyre a pénz jött, egy olyan cégé volt, amely az azeri miniszterelnök-helyetteshez családjához köthető, egészen konkrétan a fiáé. Jakub Ejjubovról van szó, aki 2012-ben hivatalosan fogadta Orbán Viktort – ez a látogatás előzte meg az azeri gyilkos kiadását.

Bár a történet messziről bűzlött, érdemi lépések sem cikkünk megjelenésekor, sem azután nem történtek.

Az ügyészség először arra hivatkozva nem csinált semmit, hogy hivatalosan nem is tud az ügyről – erre utalt Szoboszlai-Szász Richárd is a “nem olvasok újságot” megjegyzésével. A helyzet viszont azután sem változott, hogy az ügyről már hivatalosan is tudtak, mivel több feljelentést is kaptak.

Az Átlátszó feljelentése

Az Átlátszó hivatali vesztegetés, pénzmosás és pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanújával fordult az ügyészséghez. Feljelentésünk nagyon alapos volt, ahhoz ugyanis a történet részletes leirata és a magyar, illetve offshore cégiratok mellett a gyanús tranzakciókat igazoló bankszámlakivonatot is mellékeltük.

Lapunk álláspontja szerint

 • A vesztegetés gyanúját maga az időzítés alapozhatta meg. Tehát, hogy akkor utaltak Magyarországra pénzeket, amikor kiadták a baltás gyilkost
 • A pénzmosás gyanúját pedig az, hogy több jel is utal arra, hogy a pénz részben illegális forrásból, iletve kifejezetten bűncselekményből származhatott
 • A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanúját pedig az, hogy a Magyarországra érkező gyanús utalások miatt senki sem szólt az illetékes hatóságoknak

Karácsony előtt négy nappal derült ki, hogy az ügyészség minden pontban elutasította feljelentésünket. Azaz, az ügyben egyelőre egyáltalán nem indul nyomozás.

 

 

Hab a tortán, hogy érdemi indoklást egyik esetben sem kaptunk. Csupán annyit írtak, hogy azért döntöttek így, mert korábban már érkezett egy másik feljelentés, amit már elutasítottak. Nagy valószínűséggel arra a feljelentésre gondolhattak, amelyet a Jobbik tett, mert mint később megtudtuk, az ellenzéki párt is bűncselekmények gyanúja miatt fordult az ügyészséghez az azeri pénzmosoda ügyében. Hiába.

A Jobbik feljelentése

Az ellenzéki párt által a rendelkezésünkre bocsátott iratok szerint a Jobbik

 • Hivatali vesztegetés, illetve annak elfogadása miatt tett feljelentését az ügyészség azzal az indokkal utasította el, hogy az nem tartalmazott olyan adatot, amely arra utalna, hogy “hivatalos személy vagy egyetértésével, rá tekintettel más működésével kapcsolatban jogtalan előnyt vagy annak ígéretét elfogadva, vagy bármely személy hivatalos személyt jogtalan előnnyel vagy annak ígéretével befolyásolni törekedett”.
 • A pénzmosással kapcsolatos feljelentésükkel azért nem foglalkoznak, mert szerintük a sajtóban megjelent cikkeken kívül “nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a pénzösszegek bűncselekményből származtak”.
 • A bejelentési kötelezettség elmulasztásával kapcsolatos feljelentést pedig azért utasították el, mert szerintük az már elévült. Az utalások ugyanis 2012-ben történtek, ekkor pedig még a régi Büntető Törvénykönyv volt érvényben, amely viszont 3 év elévülési időt határozott meg.

 

 

Rögzítsük: a magyar ügyészség úgy jutott arra az álláspontra, hogy nem kell nyomozni, hogy közben 13 ezer oldalnyi banki dokumentum igazolja a nemzetközi pénzmosoda működését.

Ezekből egyértelmű, hogy a piszkos pénzből összesen több mint 9 millió dollár (2,3 milliárd forint) Magyarországra is érkezett abban az időszakban, amikor hazánk furcsa körülmények között kiadta a baltás gyilkost. Az ügyészség ráadásul úgy utasította el a feljelentéseket, hogy a külföldi hatóságokat meg sem kereste.

Európában még lehet következménye

Az Átlátszóval együttműködve az európai színtéren Jávor Benedek zöldpárti EP-képviselő – négy további brüsszeli képviselővel közösen – novemberben bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz, a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve. A képviselő kérdésünkre elmondta, az Európai Bankhatóság befogadta bejelentésüket. Egyelőre előzetes vizsgálat folyik, az tehát még nem biztos, hogy hivatalos vizsgálat is lesz az ügyben.

Bár az Átlátszó feljelentését valamennyi pontban elutasították, ez még nem jelenti azt, hogy az ügy  teljesen lezárult volna. Mivel a hatályos törvények szerint a legfőbb ügyész saját hatáskörben bármikor dönthet úgy, hogy újra megnyit egy eljárást, ezért Polt Péterhez fordulunk, hogy bírálja felül a döndést.

Az azeri ügyben tehát egyelőre nem nyomoznak, de ez csak egy a sok közül. Íme, még néhány eltusolt ügy 2017-ből:

A 420 milliárdos közbeszerzés

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda 2016 márciusában hirdette meg a valaha volt legnagyobb magyar közbeszerzést. A tét 420 milliárd forint volt, ennyi pénzért végezhetnek az elkövetkezendő években különböző munkákat a nyertesek – köztük Mészáros Lőrinc cége. Bár a tenderrel kapcsolatban súlyos problémákat tártak fel az Európai Bizottság ellenőrei, az ügyészségnek ez nem volt elég ahhoz, hogy vizsgálódni kezdjen.

Fidesz-plakátok

Nem nyomoz az ügyészség a Fidesz-plakátokkal kapcsolatban sem. A 24.hu írta meg, hogy Orbán Viktor pártja a 2010-es választások idején több mint 10 ezer köztéri reklámom hirdette magát, és ezzel majdnem annyi plakátja volt, mint az ellenzéknek összesen. Mégis fele akkora plakátköltséget jelentett le a költéseket vizsgáló Állami Számvevőszéknek, mint az MSZP vagy a Jobbik. Több mint 1000 plakátot ráadásul számla nélkül helyezhettek ki. Az ügyészség szerint mégsem vetődott fel bűncselekmény gyanúja az ügyben.

Orosz szerverek

Nem tartották nyomozásra érdemesnek azt sem, hogy a kormány által indított “Állítsuk meg Brüsszelt” nevezetű nemzeti konzultáció online űrlapján egy kód orosz szerverekre továbbította az űrlapot kitöltő emberek nevét, emailcímét és korát. Ezt a 444.hu derítette ki. Az ügyben személyes adattal való visszaélés miatt született feljelentés, hiába, nyomozás ebből se lett.

Elrendelte viszont a nyomozást hamis tanúzás gyanújával Polt Péter legfőbb ügyész Dietmar Clodo nyilatkozatai miatt: a bombagyárosként elhíresült egykori maffiózó Jürgen Roth – azóta elhunyt – német írónak nyilatkozva kenőpénzek átvételével vádolt meg több magyar közszereplőt, arról beszélt hogy ő adta volna át Szemjon Mogiljevics orosz maffiafőnök kenőpénzeit magyar közszereplőknek az 1990-es években. Kapcsolódó cikkeink:

Pintér Sándor soha nem kapott kenőpénzt Szemjon Mogiljevics orosz keresztapától

Orbán Viktor, a német bombagyáros és az orosz maffiafőnök – változatok egy kompromatra

Jürgen Roth: Pintér Sándor titka

Nem lát, nem hall, nem beszél

És ez csak néhány történet, miközben az ország legfőbb feljelentője szerint ennél jóval több van. Tényi István az Átlátszó kérdésére elmondta, 2017-ben nagyjából 150 esetben tett bejelentést, melynek legalább a fele kifejezetten korrupcióra, gazdasági visszaélésre vagy ilyen kategóriájú bűncselekményre utalt. Eredmény? Semmi.

“Legfeljebb, jó esetben a feljelentés-kiegészítésig jutottunk el. Az esetek döntő többségében az ügyészség indoklás nélkül utasított el bejelentéseket, illetve annyira nevetséges indokokat kreált, amelyek nem fedik a valóságot. Azt tapasztalom, hogy van egyfajta gát, ami nem akar leomlani. Vannak olyan ügyek, amelyek politikusokat és kormányzati szereplőket érintenek, és hiába teszek, vagy teszünk feljelentést, egyszerűen nem vizsgálják ki. Valahogy amikor politikai ügyek jönnek a felszínre – és egyre több ilyen van az elmúlt időszakban -, akkor az ügyészség félrenéz, meghátrál, nem foglalkozik ezekkel”

Megkérdeztük Tényitől azt is, hogy amikor 5 évvel ezelőtt elkezdte ezt az egészet, akkor számított-e arra, hogy ennyi elutasítást kap majd? Mint mondta, egyáltalán nem.

“Amikor az ember egy ilyen szervezethez fordul, akkor arra számít, hogy a problémáit – amelyek ráadásul nem magánjellegűek, hanem közügyeket érintőek – kivizsgálják, és hogyha valaki bűnt követ el, akkor azt előbb-utóbb meg is büntetik. Én álmomban nem gondoltam volna, hogy tíz ügyből nyolcat a kukába fognak dobni” – nyilatkozta.

Tényi István ennek ellenére nem adja fel, jövőre folytatja tovább. És nemcsak ő tesz lépéseket.

Egy adatbázisban az összes elutasított feljelentés

Az Átlátszó 2018-ban egy olyan adatbázis összeállítására vállalkozik, amelyből kiderülhet: valójában hány olyan korrupciós ügy volt az országban, amellyel az ügyészség érdemben egyáltalán nem foglalkozott. Hiába született feljelentés, elutasították, így nyomozás sem lett belőle. Ilyen adatbázist eddig még nem épített senki.

Ahhoz viszont, hogy ez az adatbázis valóban teljes képet adjon az ügyészség munkájáról, az Ön segítségére is szükségünk lesz.

Ha volt, vagy van olyan feljelentése, amelyet korrupciós ügyben tett, és az ügyészség elutasította, küldje be a feljelentés másolatát, valamint a feljelentés elutasításának másolatát az info@atlatszo.hu e-mail címre!

Kapcsolódó cikkeink

Gyűlnek a csontvázak Polt Péter szekrényében – így züllött az ügyészség a politika kiszolgálójává

Az Orbán-rendszer legfontosabb pillére – Polt Péter legfőbb ügyész pályaíve

Polt Péter kinevezése óta meredeken zuhan a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások száma

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Kormányzati tényfeltárás és elszámoltatás 1.0 – a végjáték

Adónyomozók újranyitották, de az ügyészség furcsán megszüntette a Hajdú-Bét-ügyet

Oroszi Babett

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • porcika2

  Miért nyomoznának? Akkor véletlenül kiderülne, hogy milyen mélyen benne van a kormány, mint ahogy benne van a Ghaith Rashad Pharaon ügyben.

  • CoolKoon

   ” Valaki feltételezte róla, hogy tud olvasni?” – LOL

 • joeklon

  ebben a következmények nélküli országban most már a fidess mindent megengedhet magának . Gondoskodott róla ,hogy minden féket,ellensúlyt megszüntessen ami gátolná őket a szabad rablásban .

  • acsipak

   Mindent azért nem. Pl. megnézném, hogy magyaráznának ki egy konkrét nyugdíjcsökkentést (vagy akár csak éveken át nem-emelést) vagy pl. az időskorúak ingyen tömegközlekedésének megszüntetését.

 • Sándor Hóka

  KB ez is olyan mint mikor a fityesz kinevezte az elszámoltatási kormánybiztost !!! KI lett elszámoltatva SENKI! Hát itt sem fog senki senkit elszámoltatni mert ma én holnap te holnap után + ők fognak MUTYIZNI ! MINDIG IS VOLT ÉS LESZ IS KORRUPCIÓ .

 • Laciapu

  Ahányszor olvasok a baltás ügyről, erős hányingerem támad…

  • CoolKoon

   Nekem is.

 • Utópista

  Ilyenkor látjuk, milyen fontos lenne a független, a szervezetében is önálló ügyész, aki nem tartozik felelősséggel a főnökének. Ma bármikor utasítást kap, annak megfelelően cselekszik, az ügyet bármikor elvonhathatják tőle beleegyezése nélkül, ha nem tetszik valakinek, azonnal áthelyezik és a többi….

 • István Szent

  Csak a NER rendszer bukása oldhatná meg a probléma halmazt! Hiába van bebetonozva Polt, tőle független korrupciós ügyészség felállásával., kilehetne nyitni minden eltusolt aktát. Ezért is jó a kezdeményezés az adatbázis meglétére, mert azonnal rálehetne állni a korrupciós ügyekre és más egyéb kormányhoz köthető bűncselekményekre! Úgy sejtem a meglévő börtönök férőszámát igen csak meg kell növelni, Orbán apjának kőbányáját Állami kézbe kell venni…..nagyon nagy szükség lesz rá!

  • CoolKoon

   Nem, nem oldhatná meg. Ugyanis még ha kimondottan olyan kormányzat is kerülne egyszer Mo-n, hatalomra, amely ki akarná vizsgálni ezeket az aljasságokat (aminek önmagában a nullához közelít az esélye), akkor is megbukna az egész a klasszikus politikusi “nem emlékem”, “ott se voltam”, “semmiről nem tudok” típusú handabandákon, amit MINDEN érintett gazember bevetne.

 • CoolKoon

  Az összes gyanús ügylet közül továbbra is az azeri baltás gyilkos ügye a legfelháborítóbb. Azt ugyanis még lenyelem, hogy ezek világvégi prosztó diktátorokkal seftelnek mindenféle kétes ügyben (hiszen mindenki ezt csinálja, pl. az amerikaiak is), de amikor némi zsebpénzért (mert a 9 millió dollár ezeknek bizony az) cserébe egy gyilkost futni hagynak, akkor a hányinger kerülget. Kíváncsi lennék, hogy némi baksisért cserébe akkor is elengedték volna azt a férget, ha azzal a baltával álmában mondjuk Orbán Ráhelt (vagy pl. Pintér egyik lányát) kaszabolja le. Gondolom, akkor talán nem. Bár…..

  • Ceruza Peter

   Emlékezz arra amikor a riporter egy “bérgyilkosnak” csak a kérdést tette fel mennyiért ölné meg a miniszter elnököt. Akit Orbánnak hívtak akkor. Minden tele volt a fidesses felháborodással.

   • CoolKoon

    Ez igaz. Csak hát egyrészt változnak az idők (ugye azóta a nemzetthy-“keresztény” kurzus mellé még hozzájött a komcsi maszlag is), másrészt pont ezért nem Orbán Viktort írtam, hanem Orbán Ráhelt, vagy Pintér (=egy nagyon közeli “haver”) egyik lányát. Mert ugye ilyen esetben már megtörténhetne, hogy komolyan mérlegelnének, hogy “baksis vagy bosszú?”. És hát egy politikusnak azért mindig a pénz felé húz a keze (nem véletlen, hogy olyanokból lesznek a “legjobb” politikusok, akik még a saját anyjukat is eladnák), ezért is lenne “érdekes” dilemma.

    Csak az egyszerűség kedvéért: itt gyakorlatilag az történt, hogy egy veszélyes gyilkost (aki minden bizonnyal habozás nélkül gyilkolna máskor is) azért engedtek el, mert pénzt kaptak ezért a gyilkos azeri haverjaitól. Aki pedig annyira gátlástalan, hogy ilyesmire vetemedjen (mind azt tette OV és sleppje), attól kitelik, hogy a következő ilyen alkalommal ugyanígy futni hagynak egy gyilkost. Egy másik prosztó diktátor kedvéért.

 • imi

  A főnöke poltipeti leszólt neki, ennyi. inkább hülyét csinált magából csakhogy a helyén maradhasson.

 • Béla Bordás

  Ez egész egyszerűen szégyen, hogy mivé züllesztették az ügyészséget!
  A dolog pedig teljesen világos, az ügyészség nem a törvényesség, hanem a Fidesz oldalán áll! – nem fognak nyomozást elrendelni!