Polt Péter kinevezése óta meredeken zuhan a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások száma

POLTSTAT

Statisztikákat kértünk a Legfőbb Ügyészségtől a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban a Polt megválasztása előtti és utáni időről, és nagyon érdekes adatokat kaptunk. A feljelentések száma felére-harmadára csökkent éves átlagban, az elutasításuk aránya viszont háromszorosára nőtt. Sőt, ha mégis indul nyomozás, azokat 2010 vége óta közel kétszer nagyobb arányban szüntetik meg, mint korábban. Lehet ez véletlen?

Kommentekben, fórumokon, itt-ott azt a vélekedést olvassuk, hogy Polt Péter ügyészségén nincs értelme feljelentést tenni hivatali korrupció miatt, hiszen az ilyen eljárások jó eséllyel a kormánypártnak ártanának, ezért az ügyészség inkább el sem indítja őket, vagy ha mégis, gyorsan megszünteti.

Szerettünk volna utánajárni a közvélekedésnek, ezért közadatigénylést (PDF) adtunk be a Legfőbb Ügyészséghez tavaly év végén.

Három bűncselekménytípussal kapcsolatban kértünk adatokat:

– Aktív hivatali vesztegetés, amikor valaki megveszteget hivatalos személyt,

– Passzív hivatali vesztegetés, ekkor a hivatalos személy „belemegy” a vesztegetésbe,

– befolyással üzérkedés, amikor valaki azt mondja, hogy el tud intézni valamit egy hivatalos személynél, és ezért pénzt kér.

Az adatokat 2006-tól kértük ki, ezen az éven kezdte második ciklusát az akkori baloldali kormány, cezúraként pedig Polt Péter hivatalba lépését jelöltük meg, vagyis 2010. december 14-ét. Az adatok elég döbbenetesek.

bustat

Az érintett bűncselekmények miatt beadott feljelentések száma éves átlagban felére vagy harmadára csökkent bűncselekménytől függően. Ehhez alapesetben semmi köze nincs az ügyészségnek, magyarázaton nem spekulálnánk, szép kutatási terület lehet a jelenség a szakértőknek. Ugyanis normális esetben ha a korrupció nem csökken, akkor az ilyen cselekmények miatti feljelentések száma sem csökkenhetne drasztikusan.

Elméleti magyarázat több is lehet: tényleg csökken a korrupció, korábban az ellenzék hatékonyabb volt és több ügyet „ásott elő”, korábban az állampolgárok inkább látták értelmét feljelentést tenni vagy éppen kevésbé féltek a retorziótól, stb. Így az adatok önmagukban semmit mondanak, de hogy érdekesek, az biztos.

 

Ugyanakkor az már az ügyészségről mond valamit, hogy a két vizsgált időszakban mit kezdett a feljelentésekkel. És itt is nagyon fura számokat látunk. Mindhárom típusú bűncselekmény esetén háromszorosára nőtt a feljelentések elutasításának aránya, másképpen: a Polt Péter utáni érában 300%-kel nagyobb arányban utasítják el a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket 2006-2010-hez képest. Ha a drasztikusan kevesebb feljelentés alapján mégis elindul nyomozás, akkor azokat kétszer gyakrabban szüntetik meg.

Ez utóbbi adatokat alapos kutatás nélkül értékelni nem lehet. Az mindenesetre kevéssé valószínű, hogy több ezres, illetve százas ügyszám esetén ekkora különbség oka csak az lenne, hogy 2010. december 13-áig a feljelentők háromszor gyakrabban írtak jó feljelentést (ekkor indul ugyanis nyomozás), de az ügyészség gyakorlata nem változott semmit.

Azt viszont semmiképp sem lehet a feljelentők hibájának felróni, hogy az ügyészség az általa megindított nyomozásokat kétszer gyakrabban szünteti meg, mióta az új legfőbb ügyész áll a szervezet élén.

A Legfőbb Ügyészséghez benyújtott adatigénylés itt, a kapott adatok itt letölthetők.

Oroszi Babett – M. Tóth Balázs

Infografika: Erdélyi Katalin

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • John Riddick

  Hogy szól a közmondàs?Féregből nem lesz szalonna?

 • Nagy Hir

  IGAZI FIDESZ SE:::NYALÓ

 • harmat

  Nem kell ide ügyészség, hisz munkanélküliek lettek 🙂

 • Polt egy szabotőr.
  NAV, Vida Ildikó, kitiltottak ügyében “pávatáncon” kívül semmi érdemleges.
  Pedig el lehetett volna, el kellett volna kezdeni, saját hatáskörben.

  A “2011. évi CLXIII. törvény az ügyészségről” ölég pontosan meghatározza a lehetőséget, feladatot.
  “III. FEJEZET
  AZ ÜGYÉSZSÉG BÜNTETŐJOGI TEVÉKENYSÉGE

  16. § (1) Az ügyész köteles biztosítani
  a) minden, a hivatali tevékenysége során tudomására jutott bűncselekmény következetes üldözését; továbbá
  b) hogy senkit törvényellenesen ne vonjanak büntetőjogi felelősségre, ne fosszanak meg személyi szabadságától, senkit törvénytelen jogfosztás, korlátozás vagy zaklatás ne érjen.
  (2) A bűnözés elleni küzdelem érdekében az ügyész összehangolt intézkedéseket kezdeményezhet a nyomozó hatóságoknál, illetve más érdekelt szerveknél.”

  Tehát akár Horváth “zöld dosziéja”, akár amerikai jelzés hiányában is indíthatna átfogó vizsgálatot a NAV-nál.
  Kezdeményezhet.
  De nem.
  Polt nem.
  Bűnös semmittevés, aminek azért lesz majd következménye.
  Mondom én.
  Mert annak, hogy csak a kezeinek széttárására futja, következménye köll legyen!

  • Dirk

   Ez egy következmények nélküli ország.

 • roland-t-flakfizer

  Pintér – aki egy nagyon rendes ember – megmondta: 2 hét alatt rendbe fogja tenni az országot, s lőn!

 • Dirk

  Miután Simicskára rendőri őrizetet kértek (mert veszélyben az élete a miniszterelnökkel való ellentéte miatt), nem lep meg, hogy mások is féltik az életüket…
  Csak nehogy előkerüljenek újra az Aranykéz utcai módszerek a kikacsingató Fideszeseknél.
  A rendőri védelemtől én személy szerint félnék, hisz Pintér irányítása alatt áll.
  RIP magyar demokrácia.

 • Alcsuti

  “Arra a kérdésre, hogy követ-e politikai utasításokat az ügyészség, a kormányfő kijelentette, hogy szigorúan tilos és bűncselekmény ilyen utasítást adni és elfogadni. ”Ezt most hallom először” – mondta arra a kérdésre, hogy csak a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek szerepét taglaló beszéde után hatósági eljárások kezdődtek az egyik érintett szervezetnél.”

  …és csippentett huncutul egyet a szemével a felcsuti.

  A Fidesz egyes vezetőinek vagyonosodására vonatkozó kérdésre elmondta, hogy Magyarország “egyedülálló” az átláthatósági szabályaival, amelynek jóval szigorúbbak a német szabályoknál, így “nem meglepő, hogy a kevésbé korrupt országok közé tartozunk”.

  Akinek tudomása van korrupcióról köteles megtenni a feljelentést. (összekészítve 3 napi hideg élelemmel és tisztálkodási felszereléssel)