Oroszország

Tényfeltáróként is sikeres volt a megmérgezett orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij

Putyin titkos dácsájáról és a korábbi orosz miniszterelnök, Medvegyev különös módon szerzett vagyonáról szóló oknyomozó videókat is készített Alekszej Navalnij, akit a múlt héten nagy valószínűséggel megmérgeztek. Az orosz ellenzéki politikus jelenleg egy berlini kórházban fekszik kómában, szigorú rendőri felügyelet mellett. Navalnij nemcsak politikai tevékenységével, tüntetések szervezésével okozott bosszúságot az orosz kormánynak, hanem azzal is, hogy munkatársai segítségével oknyomozó munkával derítette fel a Putyin-rezsim korrupt ügyeit.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Eddig több, mint 82 millióan nézték meg az orosz ellenzéki politikus Youtube-csatornáján közzétett oknyomozó videókat, melyekhez csatolva hosszú szövegek magyarázzák részletesen a nyomozás alapjául szolgáló dokumentációt. A tények mellett ezek az írások azt ismertetik, hogyan épül nem munkával megkeresett vagyonokra a korrupt putyini rendszer.

Navalnij: az orosz állam rendszerszinten üldözi a békés tüntetőket

Navalnyy v. Russia [GC] no. 29580/12 2018. november 15. Az orosz antikorrupciós aktivista rövid időn belül hét alkalommal történő letartóztatása nyomán indult ügy sorozatos elmarasztaláshoz vezetett. Az orosz jogrendszerrel kapcsolatos súlyos, rendszerszintű problémákat állapított meg a Nagykamara ítélete.

Navalnij volt az, aki elsőként nevezte a „csalók és tolvajok pártjának” a kormányzó Egységes Oroszország nevű pártot.

A politikus először a liberális Jabloko Orosz Egyesült Demokratikus Párt tevékenységében, majd a jobboldali Narod mozgalom megalapításában vett részt, később pedig moszkvai polgármester-jelöltként, és 2018-ban Putyin kihívójaként is indult (sikertelenül) a szabadnak semmilyen szempontból nem tekinthető orosz választásokon.

Moszkváért harcol a Kreml és az orosz ellenzék – Putyin egyre erőszakosabban védi a hatalmát

Nem engedi elindulni az őszi moszkvai helyhatósági választáson az ellenzéki politikusokat a Kreml, az orosz fővárosban élők egy részének pedig elege lett. Több mint ezer letartóztatásról, hetek óta tartó zavargásokról, állandó zaklatásnak kitett ellenzéki politikusokról, évek óta nem látott rendőri erőszakról szólnak a hírek.

Navalnij politikai tevékenységét a korrupcióellenes aktivizmusra alapozza – nagy sikerrel. Mostanra Oroszország legkiválóbb tényfeltárója lett, és elképesztően alapos dokumentációval és videókkal támasztja alá az állításait a Putyin-rendszer korrupt, sötét bugyrairól – írja az OCCRP cikke. Az ellenzéki politikus és munkatársai által feltárt legismertebb ügy a korábbi miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev vagyonszerzéséről szólt. Ebben a videóban egy NIKE edzőcipő-vásárlás blokkjából kiindulva egy fotón keresztül egy egész ingatlan-birodalmat fednek fel a nyilvánosság előtt.

A Navalnij és munkatársai által feltárt ügyekre a legtöbbször semmilyen hivatalos reakció nem érkezik, gyakran be perlik az oknyomozó csoportot, az is előfordul, hogy egy-egy munkatársukat valaki követi az utcán, az irodájukat pedig valószínűleg lehallgatják az orosz hatóságok:

“Van, hogy egy telefonhívás során ciprusi cégek hátterét beszéljük meg, majd egy héttel később az adott cég tulajdonosi szerkezetét elkezdik módosítani ” – nyilatkozta a Meduza nevű hírportálnak Navalnij egyik munkatársa.

A Navalnijék által nyilvánosságra hozott, legismertebb ügyek:

2015-ben derítette ki Navalnij korrupció-ellenes alapítványa, hogy Oroszország akkori főügyészének, Jurij Csajkának a családja hogyan gazdagodott meg politikai kapcsolataik révén. Az oknyomozók egy gyilkos bűnszervezethez való kapcsolatokat, törvényellenes privatizációs szerződéseket és gyanús állami megbízásokat hoztak nyilvánosságra. Azt is feltárták, hogyan lesznek ezekből a törvényellenesen szerzett vagyonokből külföldi befektetések, köztük görögországi luxushotelek vagy svájci villák.

Így fonódik össze az ügyészség az alvilággal Oroszországban – megjelent Navalnij dokumentumfilmje

Most már angolul is megnézhető Alekszej Navalnij orosz antikorrupciós aktivista dokumentumfilmje, amelyből kiderül, mi köti össze orosz főügyész, Jurij Csajka fiait az alvilággal.

Egy másik, több mint 35 millió nézőt elérő oknyomozó videójukban Navalnijék azt mutatják be, hogyan lett Oroszország akkori miniszterelnöke, Dmitrij Medvegyev az ország leggazdagabb embere, aki ismerősei által vezetett jótékonysági szervezeteken keresztül birtokol hatalmas földterületeket, drága lakásokat, jachtokat és egyéb luxuscikkeket.

Alekszej Navalnij feltérképezte az orosz miniszterelnök titkos ingatlanbirodalmát

Paloták, jachtok, szőlők, Oroszországban és külföldön egyaránt – a Vlagyimir Putyin árnyékában megbúvó Dimitrij Medvegyev igen szép kis vagyont gyűjtött össze titokban, strómanokon keresztül. Az orosz tényfeltáró Antikorrupciós Alapítvány új videójában Dimitrij Medvegyev titkos ingatlanvagyonát mutatják be, dokumentumok és drónfelvételek segítségével.

2017-ben mutatták be Navalnijék, hogy milyen fényűző életet él Putyin szóvivőjének, Dmitrij Peskov-nak a fia, jachtokkal, magánrepülőkkel, luxusautókkal. Abban az évben drónfelvételt is közöltek Putyin titkos nyaralójáról Viborg városa mellett, Szentpétervártól 130 km-re északnyugatra.

A Novaja Gazeta megszerezte a „Putyin szakácsához” köthető magánrepülőgépek útvonalait

Jevgenyij Prigozin üzletember, az orosz elnök barátja. Gyanús ügyei vannak Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Csehországban is – repülőgépeinek mozgása alapján legalábbis erre lehet következtetni. Prigozinnak valószínűleg fontos szerepe van Moszkva azon törekvéseiben, hogy az orosz vezetőknek Afrikában egyre nagyobb befolyása legyen. [featuredbox text=

Horn Gabriella

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás