Oroszország

Moszkváért harcol a Kreml és az orosz ellenzék – Putyin egyre erőszakosabban védi a hatalmát

Nem engedi elindulni az őszi moszkvai helyhatósági választáson az ellenzéki politikusokat a Kreml, az orosz fővárosban élők egy részének pedig elege lett. Több mint ezer letartóztatásról, hetek óta tartó zavargásokról, állandó zaklatásnak kitett ellenzéki politikusokról, évek óta nem látott rendőri erőszakról szólnak a hírek. Az eszkalálódó politikai események kivizsgálását átvette a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a Kreml által felügyelt orosz titkosszolgálat. Mi történik az orosz fővárosban?

Ljubov Szobol múlt héten pénteken a moszkvai választási bizottság fő tárgyalótermében fáradtan ült egy kanapén. Egyenruhás emberek vették körbe. Az épület biztonsági szolgálata külföldi újságírók előtt többször távozásra szólította fel az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és a moszkvai Korrupcióellenes Alap munkatársát.

Nem sokkal éjfél előtt üzenet érkezett Valentin Gorbunovtól, a moszkvai választási bizottság elnökétől: bármi áron, de távolítsák el Szobolt az épületből. A biztonsági őrök végül erőszakot alkalmaztak: a politikusnőt kanapéval együtt vitték ki az utcára.

„Ki kell porolni a kanapéból a parazitákat, a poloskákat és minden mást.”

Ezekkel a szavakkal kommentálta később a különös műveletet a moszkvai választási bizottság egyik tagja. A magyar olvasó számára nem ismeretlen dehumanizáló hangvétel hű képet ad arról, hogyan viszonyulnak a moszkvai állami hivatalokban dolgozók a jelenlegi hatalomtól független moszkvai jelöltek indulásához.

A péntek éjféli jelenet előzménye, hogy a moszkvai politikusnő panaszt nyújtott be a helyi választási bizottsághoz. Állítása szerint büntetlen előéletű és összegyűjtötte a jelöléshez szükséges megfelelő számú aláírást is. Mindhiába. Szobol egyike azon ellenzéki jelöltnek, akiket a jelenlegi orosz hatalom nem enged elindulni a moszkvai helyhatósági, szeptemberben esedékes választásokon.

Szobol képviselőjelölt személyesen szeretett volna magyarázatot kapni arra, hogy miért nem hagyták jóvá regisztrációját, de senki nem fogadta a bizottság hivatalában. Kijelentette: addig nem távozik az épületből, amíg nem indokolja meg a döntést valaki a választási bizottságból. Szobol leült egy kanapéra, és várt.

A moszkvai városi duma (parlament) 1993 óta működik. Az orosz egykamarás jogalkotó testület regionális szintű törvényeket fogad el és ellenőrzi azok végrehajtását. Az orosz főváros parlamentjében döntenek Moszkva költségvetéséről, de formálisan ez a testület írja ki a főpolgármester-választást is, mégha a végső döntés ebben az esetben is Vlagyimir Putyiné. A főpolgármester és a városi parlament képviselői választják meg a Moszkvai Választási Bizottság elnökét. A testület jelenlegi elnöke, Valentin Gorbunov 1994 óta áll a hivatal élén. A parlament létszámát 2014-ben 35-ről 45-re emelték. A testület összetételéről 2019 szeptember 8-án szavaznak.

Casus belli: a kitiltottak listája

Oroszországban két hete, július 17-én szerdán hozták nyilvánosságra annak a 233 jelöltnek a nevét, akik indulhatnak a moszkvai helyhatósági választáson. Orosz ellenzéki kommentátorok szerint a Kreml 57 ellenzéki jelölt indulását lehetetlenítette el.

A hatalom egyik kedvelt módszere, amikor elhunyt emberek aláírásával “támogatják meg” az ellenzéki jelöltet, majd szabálytalanságra hivatkozva diszkvalifikálják a jelöltet. Egy másik bevett módszer szintén halott emberek adataival követ el visszaélést: kevésbé ismert és a hatalom számára kevésbé veszélyes jelöltek regisztrálásával megosztják az ellenzéki szavazókat.

De a hatalom most elszámította magát. Nem gondolták, hogy a moszkvai emberek ilyen elszántak lesznek a hivatali visszaélésekkel és az ellenük kivezényelt rendőrséggel szemben.

“Az egész helyzet eldurvult”

Ezt nyilatkozta egy Kremlhez közel álló név nélküli forrás az orosz sajtóban. Tény: az orosz választópolgárok Vlagyimir Putyin uralma alatt hozzászoktak a választások manipulálásához, de az tényleg először fordult elő, hogy ilyen nagy számban zártak ki a hatalommal szemben kritikus, független politikusokat.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is nemrég tiltották el a választáson való indulástól.

Az indoklás szerint azért, mert egy előre nem bejelentett tüntetésen való részvétel miatt 30 nap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ellenzék hívei közt újabb feszültséget okozott, hogy Navalnijt vasárnap kórházba szállították mérgezés gyanúja miatt. Az orvosok gyors beavatkozásának köszönhetően az ellenzéki politikus állapota rendben van, vissza is vitték a börtönbe.

A péntek este kanapéval együtt eltávolított Szobolt a választási bizottság elnöke utólag a hivatal hangtechnikájának tönkretételével vádolta meg.

Szobol jelölt nagyszámú nemzetközi újságíróval tartózkodott az épület főtárgyalójában éjfélig, eddig tisztázatlan körülmények között tönkretette a terem hangtechnikáját, amit még másnap sem sikerült megjavítani” – panaszkodott az orosz kormánypárti sajtóban Valentin Gorbunev elnök.

Más ellenzéki politikusoknál – Ivan Zsdanov és Dimitríj Gudkov – házkutatást hajtottak végre.

Régen nem látott rendőri erőszak

Az orosz sajtóban komolynak ítélték meg a fejleményeket. A helyszínről tudósító újságírók egyetértettek abban, hogy még nem láttak ennyi rendőrt Moszkva központjában az utóbbi években. A moszkvai emberek hetek óta az utcán demonstrálnak. A tüntetők és az állami erőszakszervezetek fokozatosan radikalizálódnak.

Az OVD Info híroldal tájékoztatása szerint július 27-én a rendőrség több mint 1400 embert tartóztatott le a nem engedélyezett demonstráció feloszlatásakor. A moszkvai városvezetés az akció előtt figyelmeztette a főváros lakosságát, hogy aki részt vesz a demonstráción, az súlyos pénzügyi szankciókra és börtönbüntetésre is számíthat.

A félelemkeltés ellenére legalább ötezer – más becslése szerint legalább tízezer -ember jelent meg a Trubnaja téren. Az egy héttel korábbi, a moszkvai városháza által engedélyezett demonstráción mintegy 20 ezer ember gyűlt össze.

Az elmúlt hetek megmozdulásai a legnagyobb utcai akcióknak számítanak a 2011-es emlékezetes Bolotnya-téri tüntetések óta.

A rendőrség többször is sikertelenül próbálta kiszorítani a demonstráció központjául szolgáló tér és a környező mellékutcák között futkározó tüntetőket. A rendőri fellépés meglehetősen brutális volt: gumibottal verték az embereket, több vérző fejű demonstrálót is lehetett látni a tudósításokban.

“Ez a mi városunk!”, “A hatalom mi vagyunk!”, “Putyin egy bűnöző!”, “Elég volt a putyini zsarnokságból!”, “Le a csekisták kormányával!”, “Átvilágítást, átvilágítást!” – skandálták leggyakrabban a tüntetők.

Az állam a tüntetők ellen bevetette a rendőrség mellett a 2016-ban létrehozott, nagy hatáskörrel rendelkező Nemzeti Gárdát is. Ez a szervezet feltétel nélkül lojális Putyin elnökhöz, és létrehozása pillanatában is nyílt titok volt, hogy a hatalom által „belső ellenségnek” kijelölt emberek ellen használják.

Másrészt, érdekes megfigyelni a hatalom bizonytalankodását is.

A szombati demonstráció idején a rendőrség kétszer is letartóztatott ismert ellenzéki arcokat. Első alkalommal azonban nem a fogdába vitték Ilja Jasint vagy Ljubov Szobolt, hanem egyszerűen elengedték őket. Az ellenzéki politikusok azonnal visszamentek a tüntetés helyszínére, ahol aztán néhány órával később újra letartóztatták mindkettőjüket. Hasonló sorsra jutott Marija Aljohina, a legendás orosz punkzenekar, a Pussy Riot tagja is.

A tüntetők egy része a megpróbálta lezárni Moszkva belvárosi negyedét körbeölelő történelmi Kerti Gyűrű elnevezésű fő közlekedési útvonalat is. Itt a rendőrség hatékonyan lépett fel, és gyorsan kiszorította a sugárútról a demonstrálókat.

A helyszínről több online közvetítést is adtak a Kremlhez nem lojális kis, független szerkesztőségek tudósítói. Az egyik legaktívabb stáb a korrupcióellenes, “a Kreml által figyelmen kívül hagyott eseményekről tudósító” MBK Media csatorna volt.

Az előfizetős tartalmat előállító Dozsd TV független televíziós csatorna a hétvégén ideiglenesen mindenki számára elérhetővé tette az összecsapások helyszínéről sugárzott helyszíni közvetítését. A tévé szerkesztőségét a közvetítés idején egyenruhás férfiak rohanták le. Állítólag a csatorna főszerkesztőjét szerették volna kihallgatni.

Egy másik ellenzéki felület, a Navalnij LIVE studióját – ahonnan az ismert orosz ellenzéki politikus tájékoztatja rendszeresen követőit – a rendőrség figyelmeztetés nélkül lerohanta. A rendőri akciót rögzítette a szerkesztőségben elhelyzett kamera is.

Színre lép az FSZB

A hónapok óta feszült oroszországi belpolitikai helyzet, Putyin elnök népszerűségének bezuhanása, a Moszkvában és környékén feltárt korrupciós ügyek, Golunov oknyomozó újságíró és több ellenzéki politikus vegzálása után a helyhatósági választások manipulálása miatt sokan elvesztették a hatalommal szembeni türelmüket.

Bezuhant Putyin bizalmi indexe – csavartak egyet a módszertanon, hogy újra „jó” számokat kapjanak

Meglepő eredményt publikált az orosz állami közvélemény-kutató május végén: eszerint Vlagyimir Putyinban csak az oroszok 30,5 százaléka bízik, ami 2012 óta nem volt ilyen alacsony. Mit tett a közvélemény-kutató, hogy korrigálja a helyzetet? Megváltoztatta a felmérés módszertanát, és napokon belül új eredményt hozott nyilvánosságra, mely szerint Putyin bizalmi mutatója 72,3 százalékos.

A növekvő elégedetlenséget nemcsak az orosz kormánypárt vagy Vlagyimir Putyin elnök csökkenő népszerűsége mutatja. A moszkvai lakosok napjainkban minden fontos társadalmi kérdésben az utcán tiltakoznak. Az újságokban megszólított elszánt demonstrálók szerint nincs tovább hova hátrálniuk.

A moszkvai lakosság tiltakozása egy az orosz főváros mellé tervezett autópálya-építés ellen. A környék egy elhagyatott nukleáris hulladéktárolót rejt a föld alatt. A helyiek szerint az építkezés során veszélybe kerülhet az életkörnyezetük, mert radiaktív por kerülhet a levegőbe és a Moszkva folyóba is. Fotó: DW.

A moszkvai lakosság tiltakozása egy, az orosz főváros mellé tervezett autópályaépítés ellen. A környék egy elhagyatott nukleáris hulladéktárolót rejt a föld alatt. A helyiek szerint az építkezés során veszélybe kerülhet a lakókörnyezetük, mert radiaktív por kerülhet a levegőbe és a Moszkva folyóba is. Fotó: DW

Moszkvaiak egy csoportja a város határában eltemetett radioaktív hulladék megbolygatása ellen tiltakozik egy készülő autópályaépítés miatt. A tiltakozók nem hisznek a jelenlegi városvezetésnek. A balesetveszélyes ügyekkel foglalkozó minisztérium megmérte a környéken a radiaktív sugárzást, amely huszonhatszor magasabb értéket mutatott az átlagnál.

Az orosz ellenzéki liberális sajtóban olvasható kommentárok lélektani fordulópontot emlegetnek. Az emberek hosszú idő után félelem nélkül mentek ki az utcára, és adnak hangot elégedetlenségüknek. A fővárosi fejlemények összoroszországi témává válhatnak. Ha valamit, ezt a fejleményt Vlagyimir Putyin mindenáron el szeretné kerülni. Az orosz elnök félelme egy oroszországi narancsos forradalomtól legendás.

 

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

Koordinált, több frontos támadással számolt le Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi civil szervezetek ma már több mint egyharmadával és az azokat támogató külföldi alapítványok egy részével harmadik elnöksége idején. Ezt az öt, jól irányzott csapást mutatjuk be cikkünkben, amelyek következtében a megmaradt oroszországi civil szervezetek állandó fizikai, anyagi és szervezeti fenyegetettségben vegetálnak.

Éppen ezért senki nem lepődött meg, amikor a hétvégi orosz médiában azt lehetett olvasni, hogy a szombati demonstráció után a nem regisztrált ellenzéki jelöltek ügyének tisztázásába besegít a hírhedt orosz titkosszolgálat, a Kreml által felügyelt FSZB is.

Egy, a Kremlhez közel álló forrás szerint az orosz titkosszolgálat az orosz ellenzék külföldi szervezetekkel való esetleges összeköttetését és anyagi támogatásuk útját vizsgálja. Az FSZB bevetésére és az ellenzéki jelöltek elleni fellépésre állítólag maga Putyin elnök adott parancsot. A feladat a szervezet számára adott. Az orosz ellenzéki sajtóban most azt várják, hogy a Kreml a titkosszolgálat segítségével hamarosan egy Oroszországot ért külföldi beavatkozás meséjével próbálja a választópolgárokat megvezetni.

Amikor a hivatalnok vesz egy dácsát

De miért lett hirtelen a moszkvai helyhatósági választás élet és halál kérdése a Kreml és az orosz ellenzék számára?

A feszült helyzetben az eltiltott ellenzéki jelöltek először Gorbunov bizottsági elnökkel szerettek volna tárgyalni. „A dácsájában van” – küldték el a választási bizottsági elnök titkárságán a helyhatósági választásból kizárt ellenzéki politikusokat. Navalnij nem hagyta magát, és meglátogatta nyaralójában az állami hivatalnokot – egy drónnal. Nem kell tudni oroszul ahhoz, hogy lássuk: a videón szereplő ingatlanra egy hivatalnoki fizetés nem elegendő.

De nemcsak a választási bizottság elnöke került Alexej Navalnij és korrupcióellenes csapatának látószögébe. Gorbunov különös meggazdagodásának bemutatása előtt Vlagyimir Putyin pártjának, az Egyesült Oroszország egyik prominens jelöltjének, Andrej Metelszkij vagyoni helyzetét tárta fel a Korrupcióellenes Alapítvány. A videót angol feliratozással július 1-én töltötték fel:

Andrej Metelszkij 2001 óta képviselő a moszkvai dumában, és idén újra elindul a városi választáson. A Korrupcióellenes Alapítvány csapata munkája alapján tudjuk: bár a képviselő viszonylag szerény körülmények között él, de 75 éves édesanyja és fia multimilliomosok. A család az osztrák Alpokban három luxushotelt és egy bécsi palotát üzemeltet. A moszkvai városi képviselő osztrák turistabizniszének összértéke mintegy 40 millió euró értékű.

Metelszkij rokonai több oroszországi ingatlant – házakat, lakásokat, nyaralókat – birtokolnak, mintegy 26 milliárd forint (5,7 milliárd rubel) értékben.

Egy másik oknyomozó munkában a korrupcióellenes csoport feltárta még azt is, hogy a városi képviselő – mandátumának köszönhetően – Moszkva központjában gyakorlatilag bármilyen beruházást megvalósíthatott, többek között felépített magának egy luxusszállodát is.

Az orosz ellenzéki politikusok kétségbe vonják a városi képviselő állítását, miszerint az oroszországi ingatlanokat édesanyja üzleti megtakarításaiból vásárolta.

De Metelszkij képviselő gyanús meggazdagodása is csak a jéghegy csúcsa. Nemrég bejárta a világsajtót Ivan Golunov oknyomozó újságíró esete, amelynek során a moszkvai városi rendőrség hamisan drogkereskedelemmel vádolta meg. Később kiderült: a rendőrség politikai megrendelésre cselekedett.

Meghátrált a Kreml, szabadon engedték a koholt vádak alapján letartóztatott orosz újságírót

Példátlan eset történt Oroszországban: hamisan vádakkal letartóztatott újságírót engedtek szabadon a nemzetközi tiltakozás, illetve az oroszországi újságíró-társadalom és a helyi kulturális élet szereplőinek közös fellépése nyomán. Ivan Golunov orosz oknyomozó újságíró története a putyini rezsim maffiamódszereit, de annak határait is megmutatta.

Az orosz sajtóban most legtöbben arra tippelnek, hogy Petr Birjukov moszkvai főpolgármester-helyettes útját keresztezhette Golunov újságíró. Birjukov a moszkvai önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke tíz éve. Ez idő alatt lánya, fia, és fia felesége nevére összesen 9 nagyértékű, összesen 1600 négyzetméter területű moszkvai ingatlant vásárolt. A főpolgármester-helyettes hivatalosan szinte vagyontalan, egy Moszkva melletti kis falu házában éldegélnek, felesége egy kis földbirtokot tulajdonol.

Golunov újságícikkeiben részletesen feltárta a városvezető korrupciós rendszerét. A rokonai nevére írt moszkvai luxusingatlanok abban a Legenda Cvetnogo luxuslakóparkban találhatók, amelyet a Capital Holding Group épített fel. Golunov kiderítette, hogy 2015-ben ez a vállalkozói csoport kötött szerződést az orosz fővárossal az ingatlanok megépítésére, amelyet éppen a Birjukov által vezetett bizottság finanszírozott meg.

A moszkvai csata tétje

Képünkön a Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust (középen) és a Korrupcióellenes Alap munkacsoport tagjait látják. A kép forrása: youtube.com

Képünkön a Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust (középen) és a Korrupcióellenes Alap munkacsoport tagjait látják. A kép forrása: youtube.com

A fenti korrupciógyanús példák azt mutatják, hogy az orosz főváros önkormányzati képviselői pozíciója óriási vagyoni visszaélésekre kínál lehetőséget. Városi önkormányzati képviselők, állami hivatalnokok és rokonaik néhány év alatt oligarchák módjára meggazdagodtak.

A Szentpétervári Politikai Alapítvány által végzett felmérés szerint július végén a moszkvai emberek 41 százaléka hallott a júliusi utcai tiltakozásokról, 11 százaléka hajlandó részt venni ezeken a megmozdulásokon, 20 százalékuk pedig támogatólag nyilatkozott az akciókról.

A moszkvaiak harmada ugyanakkor ellenzi demonstrációkat.

A moszkvai duma képviselői helyei azért is fontosak, mert ők döntenek a főpolgármester-választás időpontjáról. Oroszországban ez az egyik legfontosabb és legtöbb hatalommmal járó politikai funkció.

Szergej Szobjanin, a jelenlegi moszkvai főpolgármester 2010 óta áll az orosz főváros élén. Háromszor – 2010, 2013, 2018 – választották újra. Tavaly a városlakók 70 százalékának szavazatával nyerte el a tisztséget.

Tiltakozások Moszkvában – a látszatdemokrácia krízise címmel írt gyorsemelmzést a moszkvai fejleményekről Fjodor Kraszheninnikov neves orosz politológus, aki szerint az oroszországi adminisztráció a szokásos forgatókönyv alapján képzelte el a moszkvai duma tagjainak megválasztását, de a valódi ellenzék megjelenésével olyan krízis alakult ki, amely a teljes oroszországi politikai berendezkedést megkérdőjelezi.

A gyorselemzés első része Putyin udvari ellenzékét jellemzi. E pártok működésének lényege, hogy segítenek Putyinnak a demokratikus látszatot fenntartani, amelyben nemcsak saját szerepüket ismerik, de a jövőbeni győztest is. Betartják a Kreml által előírt szabályokat, elfogadják a manipulált választások végeredményét. Az ilyen pártok hiányosságaikat mutatják, nem kezdeményeznek, és más rendszeren belüli ellenzéki pártokkal vitatkoznak. Ezért a rezsim számukra bizonyos privilégiumokat biztosít.

Ez a felállás a hivatalnokoknak is megfelelt, mert a rendszeren belüli ellenzéki pártokkal szövetségben akadályozták meg új szereplők felbukkanását az orosz politikában.

A jelenlegi oroszországi politkai feszültség azért alakult ki, mert felbomlott a hivatalnokok és a putyini rezsim belső ellenzékének szövetsége, és új, rendszeren kívüli szereplők jelentek meg a pályán. Alekszej Navalnij és társai, valamint a rendszeren belüli ellenzék között a különbség, hogy az új emberek semmit nem tartanak be az elmúlt 20 évben kialakult rezsimen belüli alkukból.

A moszkvai hivatalokat teljesen felkészületlenül érte, hogy az új arcok nem fogják megkötni az ilyenkor szokásos alkukat a színfalak mögött. Nem válnak a rendszer részévé, sőt, tudatosan annak összeomlását akarják. Annak ellenére, hogy marginális szerep jut nekik, bátran a széles tömegek felé fordulnak és ez felkészületlenül érte a Kremlt is. A szokásos megfélemlítés nem működött.

A Kreml legnagyobb félelme nem a moszkvai jelöltek regisztrálása, hanem, hogy a kiüresített intézmények valódi politikai küzdelemmel töltődnek fel és valódi politikai harc alakul ki. Putyint nem Moszkva érdekli, hanem a rezsim működtetése, amelynek lényege, hogy benne bármit elérni csak a jelenlegi rezsim képviselőivel folytatott tárgyalások útján lehet – írja az orosz elemző.


Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás