riport

Alekszej Navalnij feltérképezte az orosz miniszterelnök titkos ingatlanbirodalmát

 

Paloták, jachtok, szőlők, Oroszországban és külföldön egyaránt – a Vlagyimir Putyin árnyékában megbúvó Dimitrij Medvegyev igen szép kis vagyont gyűjtött össze titokban, strómanokon keresztül.

Az orosz tényfeltáró Antikorrupciós Alapítvány új videójában Dimitrij Medvegyev titkos ingatlanvagyonát mutatják be, dokumentumok és drónfelvételek segítségével, a videót pedig maga Alekszej Navalnij aktivista narrálja, aki évek óta tárja fel Oroszországban a korrupció eseteket.

A film az első megtekintés után talán kicsit nehezen emészthető, mert rengeteg az információ, főleg annak, aki nem naprakész az orosz közéletben. Azért érdemes rászánni az időt, de a legfontosabb infókat ebben a cikkben összefoglaljuk, a nyomozást alátámasztó dokumentumok pedig ezen a honlapon is megtalálhatók.

Trendi cipők és ingek

2014-ben az Anonymous hackercsoport feltörte a korábbi orosz elnök, jelenlegi miniszterelnök Iphone-ját és nyilvánosságra hozta Dimitrij Medvegyev levelezését. Az adatcsomagban voltak különféle levelezések, képek, de semmi szenzációs anyag.

Többen azt írták, hogy Medvegyevnek van egy titkos Twitter-fiókja és hogy sokat vásárol az interneten. Ez utóbbi volt a kulcs a vagyona feltérképezéséhez. Az oknyomozók találtak egy email-fiókot, amelyről azt állítják, hogy valójában Medvegyevé. Ezt úgy kívánták bebizonyítani, hogy megnézték, milyen ruhákat és cipőket vásároltak ezzel az e-mail-címmel, majd összevetették a Medvegyevről készült fotókkal: több esetben is egyezést találtak.

Navalnij szerint lehetetlen, hogy ez a véletlen műve legyen. A kissé szkeptikusabb néző számára azért ez a bizonyítás kicsit billeg, de később, ha a teljes képet nézzük, már megáll. Az e-mail-fiók tulajdonosa, Vlagyimir Djacsenkó építési vállalkozó, aki már többször kijelentette, hogy semmi köze Medvegyevhez. Ez azonban ebben a formában nem igaz.

 

 

A webshopnak megadott szállítási címre Djacsenkó két vállalkozását jegyezték be, a Promtekinvesztet és a Tekinprót. De ne egy irodaházat képzeljünk el, a Znamenszkoje faluban található ingatlan egy 4 hektáros birtok, amelyen egy 3000 négyzetméteres luxusdácsa található, értéke nagyjából 5 milliárd rubel (25 milliárd forint).

Az orosz földhivatal adatai szerint az ingatlannak két tulajdonosa van: a Társadalmilag Fontos Kormányzati Projektek Alapítvány (TFKPA) és az ahhoz tartozó Green Yard nevű cég. A nagyon furcsa nevű alapítvány felügyelőbizottságának elnöke Ilja Jeliszejev, aki Medvegyev csoporttársa volt az egyetemen és megtalálható a Gazprombank vezetőségében is.

Ennél az ingatlannál rögtön látszik, hogy hogyan épül fel Medvegyev titkos rendszere: különféle „jótékonysági” alapítványok képezik az alapot, amelyeket többnyire Medvegyev rokonai vagy osztálytársai vezetnek. Ezek az alapítványok és az ahhoz kapcsolódó cégek aztán a bérlői vagy tulajdonosai azoknak a luxusingatlanoknak vagy hajóknak, ahol az orosz miniszterelnök meg tud pihenni a fárasztó munka közepette.

A legtöbb esetben Jeliszejev menedzseli az ingatlanokat, ő Medvegyev legfőbb bizalmasa. Ő az elnöke a Dar Alapítványnak is, amely nemrégiben még a névleges tulajdonosa volt Medvegyev titkos, Plesben található dácsájának is. Jeliszejev a Társadalmi és Kulturális Kezdeményezések Alapítványában is fb-elnök, amely Medvegyev feleségének, Szvetlánának a jótékonysági szervezete. A TFKPA igazgatója, Alekszej Csetvertkov pedig szintén Medvegyev osztálytársa volt.

És akkor nézzük a Green Yardot, amely szintén a znamenszkojei birtok tulajdonosa. A cég igazgatója Leonyid Rubcov, aki 100 százalékos tulajdonosa a Medvegyev plesi palotáját jelenleg birtokló Gradiszlava Alapítványnak. Az ingatlant eredetileg Aliser Uszmanov, a leggazdagabb orosz oligarcha adományozta a Darnak, amely aztán továbbajándékozta a Gradiszlavának. Ennyi egybeesés után nyugodtan kijelenthető, hogy a luxusingatlan valójában Medvegyevé.

 

Ilja Jeliszejev

Ilja Jeliszejev

 

Dimitrij Medvegyev nagyon szereti használni az Instagramot, rengeteg fotót készít, amelyek az Antikorrupciós Alapítvány nyomozásában fontos infóval szolgáltak. Például azok, amelyeken hóval borított kandeláberek, vagy hegyek látszottak. Ezek ugyanis segítettek egy újabb titkos dácsája azonosításában.

A kiindulópont azonban más volt. Egy szocsi állásportálon egy mérnök korábbi munkahelyeként a Promtekinvesztet jelölte meg, munkaköreként pedig a Krasznaja Poljanában található Pszehakó-ház karbantartását. Az említett ingatlan a szocsi olimpiai játékok területén található, de sosem állt a sportolók vagy szurkolók rendelkezésére. A birtokhoz, a hatalmas, 4000 négyzetméteres ház mellett, helikopterleszálló-pálya, szauna, úszómedence és több sóbarlang is tartozik. A 3,7 hektáros birtok értéke 7 milliárd rubel körül van (35 milliárd forint).

A módszer ugyanaz volt itt is: a házat a Dar nevére jegyezték be, majd az tovább ajándékozta A Téli Olimpiai Sportokat Támogató Alapítványnak. A fentiek alapján már sejthetik, ki az alapítvány fb-elnöke: Ilja Jeliszejev. Az alapító Vitalij Golovacsev, akinek a nevéhez fűződik a TFKPA is, továbbá ő vezeti a Dar adminisztrációs szervezetét is.

De honnan van a pénz? A filmből kiderül, hogy a Novatek nevű cég részvényesei, két oligarcha 33 milliárd rubelt adtak a Dar Alapítvány kezdőtőkéjébe. Ehhez jött Aliser Uszmanov 5 milliárdos ingatlanadománya. A Gazprombank (vagyis Jeliszejev) 11 milliárdos hitelt nyújtott, és 20 milliárd rubel „kisadományokból” is összejött – ez összesen 70 milliárd rubel (350 milliárd forint).

Djacsenkó Tekinpró nevű cégéről se feledkezzünk el, amely ugye szintén a znamenszkojei címen található. A Tekinpró a Manszurovo mezőgazdasági vállalat többségi tulajdonosa. Manszurovo nem csak a cég neve, hanem annak a falué is, ahol Medvegyev apai nagyszülei éltek.

A falu kicsi és nyomorúságos házai szomszédságában található egy 240 000 négyzetméteres birtok. 1500 négyzetméteres ház, vendégház, külön ház a dolgozóknak, sportpálya, tó – mindez magas kerítéssel elzárva a nézelődők elől. Az ingatlan hivatalosan a Manszurovó Mezőgazdasági Komplexum tulajdona, a cég igazgatóságának elnöke – most már biztosan tudják – Ilja Jeliszejev. Az ingatlanvásárlást a FinanceconsultingK nevű cég finanszírozta, amely a Dar pénzügyi cége.

A Manszurovónak, mint mezőgazdasággal foglalkozó cégnek, rengeteg földje és állata van, a vezetőségben pedig ott van Andrej Medvegyev, a miniszterelnök unokatestvére is. Andrej egy olyan mezőgazdasági cégben is megtalálható, amelyet egy, a TFKPA tulajdonában álló céggel közösen alapított.

Kapcsolódó cikkek

Navalnij, az orosz Assange

Kiszivárogtatási háború Oroszországban

Így fonódik össze az ügyészség az alvilággal Oroszországban – megjelent Navalnij dokumentumfilmje

A Tekinpró a bortermelésben is érdekelt. A Fekete-tenger mellett található Anapában a Szkalisztij Bereg pince tulajdonosa, amely 100 hektáron gazdálkodik. A cég fb-elnöke természetesen Jeliszejev, a birtok korábbi igazgatója Andrej Zsmenya, ő később a Gradiszlava alapítvány vezetője lett.

Amint érdekelt lett a borászatban, Medvegyev nagy támogatója lett az iparágnak, 2013-ban például a bort átminősíttette alkoholos termékből mezőgazdasági termékké, engedélyezte a tévéreklámokat, és a kormány engedélyt kapott a borok minimum árának megszabására is.

Szentpétervár

Szentpétervár Medvegyev szülővárosa, itt nőtt fel és kezdett el politizálni, nyilvánvaló, hogy itt is szerez magának egy drága ingatlant. 2009-ben a Certum Inveszt nevű cég megvásárolt egy, a Néva-folyó partján található egykori grófi palotát. Filip Poljanszki, a Certum Inveszt tulajdonosa nem árulta el, hogy ki a valódi tulaj, de a tulajdoni lapon 2010-ben felbukkant a Dar, amelynek vezetője néhány évig Jeliszejev egykori tanítványa, maga Poljanszki volt.

A Dar végezte a felújítási munkákat az ingatlanon, és végül 29 luxuslakást alakítottak ki az épületben. Vannak olyan lakások, amelyekhez saját autólift tartozik. A Dar 6 lakást birtokol itt, amelyeknek összértéke nagyjából 1 milliárd rubel.

Offshore, jachtok, Toszkána

A Centrum Inveszt tulajdonosai között nemrégiben felbukkant egy ciprusi offshore, amelyen keresztül az oknyomozók eljutottak egy másik ciprusi céghez, a 100 százalékban Jeliszejev tulajdonában álló Fursina Ltd.-hez. A Fursinának van egy orosz leányvállalata, amelynek tevékenységi körébe tartozik vízijárművek bérbe adása és lízingelése. Kiderült, hogy a cég vásárolt egy Princess 85MY típusú, 200 millió rubeles jachtot.

Némi keresgélés után Navalnijék találtak egy képet, ahol a Fotinyija nevű jacht a plesi luxusdácsánál horgonyzott le. 2015-ben egy újabb jachtot vett a cég, 900 millióért. Ennek a hajónak szintén a Fotinyija nevet adták, amely a Szvetlana ortodox keresztény megfelelője – Szvetlanának hívják Medvegyev feleségét. Ha ez nem lenne elég gyanús, Medvegyev az Instagramra is feltöltött képeket, amelyek minden bizonnyal az egyik Fotinyija fedélzetén készültek.

A Fursina cégadatai között felbukkant egy olasz leányvállalat is, a Fattoria della Aiola, amelynek fő tevékenysége a bortermelés. A Fattoria egy 100 hektáros birtok tulajdonosa, ahol a szőlőtőkék mellett találhatók olajfaligetek, pincék és egy hatalmas 17. században épült villa is. A borászat vezetője korábban a Szkalisztij Bereget igazgatta, a pénzügyi adatok között pedig megtaláljuk a Darra utaló jeleket is.

D. Kovács Ildikó

Megosztás