Oroszország

Montenegrói luxusvilla és belizei bejegyzésű jacht is lett a Trojka-pénzmosodán átpörgetett pénzből

A Trojka-botrány egyik kulcsszereplője Dmitrij Kljuev, aki 3,1 millió eurót fizetett 2010 márciusa és 2011 áprilisa között egy Belize-ben bejegyzett cégnek egy jacht bérleti díjaként. A Belize-i cég egy négyszintes villát is vásárolt a Kotori-öbölben, Montenegróban. A cég mögött Vlagyimir Sztalmakov, az orosz titkosszolgálat volt tisztje állt, aki később képviselő lett, majd elhunyt 41 évesen.

Montenegróban is remekül lehet pénzt fehéríteni, derítették ki az OCCRP újságírói legújabb cikkükben, amely a Trojka-pénzmosoda néven elhíresült céghálót lebuktató iratokon alapul. Az orosz Trojka Dialog befektetési bank 2006 és 2013 között offshore céghálót hozott létre és működtetett, amelyet oligarchák, nagybefektetők és bűnözők használtak adócsalásra, pénzek külföldre menekítésére és pénzmosásra, többek között luxustárgyak és ingatlanok vásárlásával.

Trojka-botrány: orosz bank működtetett egy dollármilliárdokat tisztára mosó offshore-hálót

Újabb, moszkvai székhelyű pénzmosodát leplezett le a szarajevói székhelyű OCCRP és partnerhálózata. Ez már az OCCRP által leleplezett negyedik, és az eddigi legnagyobb pénzmosoda-botrány. A legutóbbi, az azeri feketekassza működését leleplező cikksorozatban a szervezet magyar partnere az Átlátszó volt; ekkor derült fény arra, hogy Magyarországra is érkezett kilencmillió dollár az azeri pénzmosodán keresztül.

Az újságírók olyan összegeket is találtak, amelyeknek egy része a Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd által feltárt széleskörű, 230 millió dolláros adócsalás részeként tűnt el. A pénz több mint felét, 130 millió dollárt a Trojka pénzmosóin keresztül tüntették el ismeretlenek. (Miután leleplezte a csalást, Magnyitszkij börtönbe került, ahol rossz egészségügyi körülmények és fizikai bántalmazás miatt 2009-ben meghalt.)

Évente 3,1 millió euróért bérelt jacht

A Magnyitszkij által feltárt adócsalás egyik kulcsfigurája, az Egyesült Államok szerint egyenesen egyik kiötlője az a Dmitrij Kljuev, aki két, Brit Virgin-szigeteki cégen keresztül 3,1 millió eurót fizetett 2010 márciusa és 2011 áprilisa között a Belize-ben bejegyzett Asti Service Ltd-nek annak a jachtnak a bérleti díjaként, amelyet az Asti még alapításának évében, 2008-ban vásárolt.

A Crystal Princessként azonosított jacht 2010-2012 között Tivatban, a Porto Montenegro luxus jachtklub kikötőjében állomásozott, és ilyen bérleti díj mellett jóval jövedelmezőbb volt, mint a hasonló kategóriájú jachtok Montenegróban. Az, hogy a Kljuevhez köthető két offshore cég mennyiért bérelte az Asti Service-től, illetve hogy az Asti Service 2010-ben 1,1 millió euróért vásárolt még egy négyszintes lakóépületet is szintén a Kotori-öbölben, Djenovici üdülőfaluban, a Trojka pénzmosodát uniós bankrendszerhez kötő, litván Ukio Bankas kiszivárgott irataiból derült ki.

Hiába a panasz, nem indult nyomozás

Ez a pénz a Magnyitszkij által feltárt adócsalásból származik, állítja az amerikai születésű Bill Browder befektető, aki azután vált korrupcióellenes aktivistává, hogy egy moszkvai fogdában meghalt az adóügyi jogásza, Szergej Magnyitszkij. Browder bemutatta az OCCRP újságíróinak azokat a részletes bizonyítékokat, amelyekkel a pénzmosást jelezte 2017-ben a montenegrói ügyészeknek, de panaszára se az országos főügyész, se a speciális főügyész nem indított nyomozást.

Browder nem ilyen fellépésre számított az EU-tagságra áhítozó Montenegrótól, amelytől az EU azt várja el, hogy csapjon le a szervezett bűnözésre és pénzmosásra, és tegye átláthatóbbá az adórendszerét 2019 végéig, különben feketelistára helyezi. A főügyész az OCCRP megkeresésére sem kommentálta az ügyet.

Egy halott FSZB-tiszt fele vezetnek a szálak

A jacht- és villatulajdonos Asti Service mögött is oroszok állnak, derítették ki az újságírók közvetett számlák és közvetlen céges partnerek alapján. Méghozzá Vlagyimir Sztalmakov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztje, a Bajkal biztonsági cég többségi tulajdonosa, akit 33 évesen, 2003-ban választottak az orosz Duma tagjává Putyin Egységes Oroszország pártjának képviselőjeként. Sztalmakov még abban az évben a legnagyobb orosz építőipari cég gazdasági biztonságért felelős helyettes igazgatója lett.

A képviselő 2011 júliusában, a Duma közleményében nem konkretizált súlyos betegségben hunyt el mindössze 41 évesen. Halála után özvegye, Okszana Sztalmakova lett az Asti Service tényleges tulajdonosa, amit az újságíróknak két, vele közvetlenül üzletelő személy erősített meg, és akik személyes biztonságuk érdekében csak névtelenül nyilatkoztak.

Az újságírók telefonon keresték meg Okszana Szalmakovát, aki azonnal letette a telefont. Egyik családtagja viszont olyan fotókat osztott meg 2014 júliusában a VKontakte orosz közösségi hálón, amelyen a Kotori-öböl látható a Djenovici faluban vásárolt villa ablakából.

Írta: Vladimir Otasevic and Stelios Orphanides

Magyar összefoglaló: Szabó Tünde. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Címlapkép: Djenovic, Montenegró (fotó: Stelios Orphanides)

Megosztás