Oroszország

Az orosz miniszterelnök testőre húszmillió dolláros, fényűző palotában lakik

A Putyin-rezsim fényűző ingatlanokkal hálálja meg a vezető politikusok testőreinek „hűségét” és „hazájukhoz való lojalitását”. Medvegyev testőrségének a vezetője például egy húszmillió dolláros rezidenciában él, miközben fizetéséből semmiképpen nem telne ilyen luxusra.

Ingatlanügynökök rendszerint „exkluzív” és „fényűző” jelzőkkel illetik a Moszkvától nyugatra fekvő Razdoryt, azonban a falu igazából nagyon vendégszerető – nyilván főként azokat várja, akiknek megfelelő az anyagi helyzete megfelelő.

Razdory környékén volt egykor Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin vidéki rezidenciája, ma a környék igen népszerű politikusok valamint oligarchák körében. Egy, a környékbeli ingatlanárakhoz képest is drága ház egy 1500 négyzetméteres telken elterülő, klasszicista oszlopokkal díszített és autófelhajtók által körbevett villa. Ingatlanügynökségek hasonló ingatlanokat 19,5 millió dollárért hirdetnek a környéken (mai árfolyamon számolva körülbelül 5,6 milliárd forintot ér tehát a palota).

A villa valószínűleg Mihail Mihejev (Mikhail Mikheyev) tábornoknak, Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök testőrségének vezetőjének az otthona, derítette ki az orosz független napilap, a Novaya Gazeta.

Fizetésből spórolta ezt össze a tábornok?

Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a tulajdonos Natalia Mihejeva, akinek a családneve megegyezik a tábornokéval, azonban nem tudni, milyen viszonyban áll vele.

Két forrás valamint számos közvetett jel mutat arra, hogy a tábornok a tényleges tulajdonos.

A villa azért vet fel kérdéseket, mert Mihejev állása az orosz politikusok védelmét ellátó Szövetségi Testőri Szolgálatban nem jár olyan javadalmazással, ami valószínűvé tenné, hogy a testőr azt fizetéséből vásárolta. Az orosz törvények szerint Mihejevnek tilos üzleti tevékenységet folytatnia.

Ugyanakkor számos sajtójelentés jelent meg arról, hogy Mihejev egyike azon személyeknek, akinek közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz: így azok az üzletemberek, akik megkörnyékezik, számíthatnak arra, hogy kérésük eljut a miniszterelnökhöz.

Két forrás is azt állította a Novaya Gazeta újságíróinak, hogy a villa Mihejev lakóhelye. Az újságírók ezt úgy ellenőrizték, hogy egy, a tábornoknak címzett levelet próbáltak meg kézbesíteni neki. A személyzet tagjai átvették a levelet, és megígérték, hogy azt Mihejevnek eljuttatják.

A levél egy sor kérdést tartalmazott arra vonatkozóan, hogy mi a tábornok viszonya az ingatlan névleges tulajdonosával, valamint hogy a sok millió dollárt érő ingatlan szerepel-e a vagyonnyilatkozatában. Mihejev nem válaszolt. A Szövetségi Testőri Szolgálat is kapott egy levelet hasonló kérdésekkel, azonban elutasította, hogy kiadja Mihejev vagyonnyilatkozatait.

A nyilvános adatok szerint Natalia Mihejeva 2011-ben vásárolt földterületet a közelben egy  Agrokomplex Gorki-2 nevű cégtől. Ez a cég korábban ingyen, vagy szimbolikus összegekért adott el földterületeket a Szövetségi Testőri Szolgálat tagjainak.

2014-ben Mihejeva a területet egy 200 méterrel arrébb található, nagyobb, egy hektáros telekre cserélte, ahol a villa jelenleg áll. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, de a cserét egy  Barvikha Land nevű, ellentmondásos üzletember által birtokolt cég közvetítette.

A testőrök gazdasági és politikai befolyása egyre nő

Mihejev jövedelmét nem ismerjük, azonban a Szövetségi Testőri Szolgálat igazgató-helyettesei 2017-ben évi 80-115 ezer dollárt kerestek, a szolgálat igazgatója pedig valamivel 180 ezer dollár fölött volt.

Bár nem valószínű hogy Mihejev fizetése eléri ezt a szintet, így is több, mint száz évre lenne szüksége, hogy összegyűjtse az ingatlan árát.

Az OCCRP és a Novaya Gazeta tavaly számolt be róla, hogy Vlagyimir Putyin elnök testőrei számottevő politikai és gazdasági befolyásra tettek szert. Az egyszerű orosz állampolgároktól elvett földterületeket a Szövetségi Testőri Szolgálat tagjai között osztották el, legkevesebb nyolc magas rangú tiszt, valamint rokonaik kaptak Putyin Novo-Ogaryovo-i rezidenciájához közel telket.

A patinás helyeken levő telkekért a testőrök vagy semmit, vagy pedig szimbolikus összegeket fizettek. Egy, az állambiztonság kötelékében szolgáló alkalmazott szerint ezekkel az ajándékokkal a testőrök hűségét és hazájukhoz való lojalitását honorálják.

Meghamisított aláírások és kisemmizett gazdák: így jutottak milliós vagyonhoz Putyin testőrei

Putyin egykori testőrei, akik valamikor még az orosz elnök személyes biztonságát vigyázták, ma már vagyonos földbirtokosok, illetve kulcsfontosságú pozíciókban dolgoznak. A földek korábbi tulajdonosai – egy Moszkva-közeli, hatalmas baromfiüzem volt munkatársai, köztük háborús veteránok és nyugdíjasok – állítják, hogy a földeket csalással vették el tőlük.

Szerző: Roman Shleynov

Magyar fordítás: Sipos Zoltán. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt fotó: A tábornok palotája. Forrás: OCCRP

Megosztás