OCCRP

Eurómilliókat fektet veszteséges bécsi cégekbe az azeri feketekassza egyik kulcsszereplője

 

Bécs divatos belvárosi kerületében, a méregdrága Aranynegyedben található egy olasz luxusholmikat árusító butik, a Kiton. Egy póló több mint félmillió forintnak megfelelő euróba kerül, egy öltöny pedig tizenöt millióba. A butik egyik tulajdonosa az azeri Raszim Aszadov: a 37 éves üzletember az azeri rezsim csókosa, és úgy tűnik, hogy jelentős vagyonokhoz van hozzáférése. Aszadov a független Azerbajdzsán első belügyminiszterének fia, egyik üzleti partnere pedig unokatestvére Mehriban Alijevának. Utóbbi nem csak az ország first ladyje, hanem egyben alelnöke is. 

A Kitont üzemeltető cég két egymást követő évben veszteségeket könyvelt el, és több millió eurós bérleti díjjal tartozott az üzlethelyiség bérbeadójának, ám Aszadov és partnerei még több pénzt fektettek az üzletbe, hogy az tovább működhessen. A butik mellett Aszadov a tulajdonosa egy értékes társasháznak is az Aranynegyedben, amelyet az azeri egy jogi kiskaput kihasználva vásárolt meg. Szintén Aszadov a tulajdonosa egy másik, jelentős összegeket kezelő osztrák cégnek.

Eurómilliárdok vándoroltak az azeri feketekasszából Európába

Aszadov az úgynevezett Azeri Pénzmosoda-botrány egyik kulcsszereplője. 2017 elején az OCCRP által koordinált újságírói konzorcium számolt be az Alijev család által diktatórikusan vezetett Azerbajdzsánból kiinduló gyanús pénzügyi tranzakciókról. A projekt magyar partnere az Átlátszó volt.

Az azeri feketekasszáról kiszivárgott iratok alapján 2,5 milliárd euró áramlott az azeri rezsim elitjétől Európába. A pénzek európai politikusokhoz és családtagjaikhoz kerültek, akik pozitívan nyilatkoztak az újságírókat és politikai aktivistákat letartóztató kaukázusi diktatúráról. A botrány miatt azóta lemondott az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik tagja.

Az Átlátszó cikkei az azeri feketekasszáról

Jávor Benedek az Európai Unióban, az Átlátszó Magyarországon kezdeményez vizsgálatot az azeri pénzmosoda ügyében

Terel és titkolózik a kormány a bakui pénzmosoda magyar átutalásainak ügyében

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Az eurómilliárdokat főleg négy, az Egyesült Királyságban bejegyzett fantomcégen keresztül hozták be az EU-ba. A teljes összeg majdnem felét egy bakui székhellyel bejegyzett kis cég, a Baktelekom MMC csempészte be az európai hálózatba; a céget Raszim Aszadov alapította.

A bakui cég neve szinte hajszálpontosan megegyezik Azerbajdzsán állami távközlési vállalatának – a Baktelecomnak – a nevével. Az Aszadov által alapított Baktelekom azonban, úgy tűnik, csak papíron létezik: nincs sem irodája, sem alkalmazottai, sem weblapja, sem tényleges üzleti jelenléte.

Aszadov neve a pénzmozgások másik végén is felbukkan. Az osztrák Dossier újságírói kiderítették, hogy 2014-ben a férfi egy magángéppel repült Szardíniáról Montenegróba. Az utazást a Hilux Services LLP fizette – vagyis az azeri feketekasszát alkotó négy, az Egyesült Királyságban bejegyzett fantomcég egyike. Az európai politikusokhoz került összegeket – amelyeket a jelenleg is zajló nyomozás kenőpénzként kezel – ugyanezen a cégen keresztül utalták.

Nem mind arany

Bécs exkluzív I. kerületét az ismert osztrák ingatlanmogul, René Benko kezdte el Aranynegyedként reklámozni. Benko cége, a Signa Holding állítólag 500 millió eurót költött a kerület fejlesztésének első hullámára, amit 2012-ben fejeztek be. A Signa Holding beruházásának az Aranynegyed-beli boltok magas bérleti díjából kellett volna megtérülnie.

Amikor 2012. novemberében megnyílt az első bolt, helyi hírességek vettek részt a megnyitón, és az újságok beszámolói optimisták voltak. Két évvel később a média már arról számolt be, hogy a vevők nem jönnek, és néhány cég már a költözést fontolgatja.

Kritikusai szerint Benko azt remélte, hogy a luxusboltokkal teli negyed majd keletről fogja vonzani a gazdag turistákat. Azonban az ukrajnai konfliktus, az EU Oroszországgal szembeni szankciói és a gyenge rubel keresztülhúzták a számításait.

2014 augusztusában a Die Presse már arról cikkezett, hogy a probléma “a Tuchlaubenhof és Seitzergasse, az Aranynegyed két főutcája, ahová senki sem teszi be a lábát.” Nem sokkal ezután Aszadov itt nyitott üzletet.

Engedékeny bérbeadó?

2014-ben a NAR Partners Handelsgesellschaft GmbH – a Kiton butikot üzemeltető cég – nettó vesztesége meghaladta a 430 ezer eurót. A második évet még ennél is rosszabul, nettó 1,76 millió euró veszteséggel zárta a cég.

Aszadov és partnerei úgy kerülték el a fizetésképtelenséget, hogy ők maguk kölcsönöztek 2,4 millió eurót a butikot üzemeltető cégnek. Aszadovék úgynevezett “hátrasorolt” (azaz a többi hitelnél alacsonyabb prioritást élvező) személyi kölcsönt folyósítottak a cégnek – valószínűleg nem számítottak rá, hogy a pénzt visszakapják.

A NAR Partners Handelsgesellschaft GmbH 2015. évi pénzügyi beszámolója szerint a cég fizetési kötelezettségeinek oroszlánrésze kifizetetlen bérleti díjakból állt, amely ekkor több mint 4,5 millió euróra rúgott. Az éves beszámoló szerint “jelenleg is folynak a tárgyalások a bérbeadóval a bérleti díj módosításáról, valamint a bérleti díj csökkentéséről a 2016-os és az azt megelőző évekre vonatkozóan.”

A kérdéses bérbeadó az Am Hof ​​2 Immobilien GmbH; a cég a Benko-féle Signa-csoporthoz tartozik. A bérleti szerződéssel kapcsolatban a Signa-csoport ügyvédje azt írta, hogy „[a cég] nem áll, és a múltban sem állt üzleti kapcsolatban személyesen Raszim [Aszadovval].” A Signa-csoport ügyvédje szerint “nem ismerték behatóan” Aszadovot, és nem tudták, hogy a férfinak szoros kapcsolatai vannak az azeri kormányzattal.

A Kiton butik jelenlegi vezetése szintén elhatárolódott Aszadovtól. Noha Aszadov még mindig társtulajdonosa a butikot üzemeltető cégnek, a cég szóvivője azt mondta, hogy nem ismerik Aszadov egyéb üzleti tevékenységét. A cég korábbi teljesítményével kapcsolatos kérdésekre a cég egyik képviselője csak azt válaszolta, hogy a korábbi menedzsmentet 2017. májusában kirúgták. Aszadov nem válaszolt a Dossier írásos megkeresésére.

Kiskapu az osztrák ingatlanpiacon

Nem a Kiton az egyetlen üzleti kapcsolat Aszadov és a Benko-féle Signa-csoport között. 2014. május 17-én Aszadov kb. 4 millió euróért vásárolt meg egy közel 300 négyzetméteres társasházat a Signa-csoport egyik leányvállalattól, a Tuchlauben Immobilien GmbH-tól. A társasház szintén a Seitzergassén található, a Kiton butikkal átellenben. Ha külföldiek vásárolnak ingatlant Ausztriában, a kormánynak általában jóvá kell hagynia a tranzakciót. Ám Aszadov kihasznált egy kiskaput.

A vételi szerződésben az ingatlant megvásáró ARP Twelve GmbH ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a vállalkozás részvényeinek többsége nem külföldi tulajdonban van. Ez tulajdonképpen igaz is volt, hiszen az ARP Twelve GmbH tulajdonosa egy másik osztrák cég, az RA Mountain Holding GmbH volt. Ennek a másik cégnek a tulajdonosa viszont Aszadov volt.

A Signa-csoport ügyvédje nem vászolt a Dossier megkeresésére a társasház adás-vételével kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy ez magánügy.

Milliós nagyságrendű „beindítási veszteségek”

Aszadovnak nagy valószínűséggel még a kiemelkedően veszteséges butik és a drága ingatlanvásárlás ellenére is jelentős pénzügyi forrásokhoz van hozzáférése. A férfi 2014. májusa óta működtet egy AE BG Eta Holding GmbH nevű céget, amelynek a cégnyilvántartás szerint a célja „személyes vagyontárgyak, különösen … repülőgépek kezelése, és az ezekkel kapcsolatos ügyintézés.”

Nyilvánosan hozzáférhető dokumentumok szerint Aszadov cége a második üzleti év végére közel 7 millió eurós nettó veszteséget ért el.

Az éves pénzügyi beszámoló szerint ezeket a „beindítási veszteségeket” ismeretlen eredetű forrásokkal ellensúlyozták. Az AE BG Eta Holding GmbH 50 százalékos társtulajdonosa Mirjalal Pasajev, az azeri First Lady unokatestvére.

Szerző: Georg Eckelsberger (Dossier). Fordította: Orosz Kata.  A cikk eredeti, angol nyelvű változatát itt olvashatjaEz a cikk a Globális Korrupcióellenes Konzorcium keretében készült; a konzorcium az OCCRP és a Transparency International közös kezdeményezése.

Megosztás