OCCRP

Kihallgatta a meggyilkolt Ján Kuciak egykori munkatársát a szlovák rendőrség, lefoglalták a mobiltelefonját

A szlovák nemzeti bűnüldözési hatóság tegnap lefoglalta az OCCRP egyik partnerszervezete, a Cseh Oknyomozó Újságíró Központ munkatársának, Pavla Holcovának a mobiltelefonját. Az OCCRP követeli, hogy a szlovák hatóságok azonnal adják vissza az újságíró telefonját.

Amikor a szlovák rendőrség beszélgetni hívta Pavlát, ő azt hitte, egy barátságos eszmecserére számíthat, amellyel segítheti Ján Kuciak gyilkosainak felkutatását. Ám a rendőrségnek ekkorra már ügyészi felhatalmazása volt arra, hogy lefoglalják Pavla mobilját, ami arra utal, hogy már akkor a telefon lefoglalására készülhettek, amikor Pavlát elhívták a találkozóra.

Jan Kuciak szlovák újságírót és menyasszonyát február végén gyilkolták meg otthonában. Az olasz maffia ügyeit kutató újságíró utolsó, befejezetlen cikkeit a szlovák média és az OCCRP is közölte. Kapcsolódó cikkeink:

IPI: a legtöbb újságírót azért gyilkolják meg, mert korrupciós ügyeket kutat

Roberto Saviano: Érkezik az Export-Ndrangheta. A maffiafőnökök a kelet-európai piacon

Most mindannyian szlovák újságírók vagyunk! – helyszíni riport Pozsonyból

Szlovákia elorbánosodása: Kreml-barát weblapok szerint Soros áll az oknyomozó újságíró halála mögött

A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Szlovákiában az olasz maffia csápjai a politikáig érnek

Olasz birtokok, piszkos ügyek Szlovákiában

Az olasz maffia ölhette meg a szlovák tényfeltáró újságírót

Amikor Jánt megölték, Pavla vele együtt dolgozott az OCCRP megbízásából. Pavla már korábban mindent elmondott a rendőrségnek, amit csak tudott, hogy segítse a nyomozást. Jan és Pavla barátok voltak, így Pavlának érdekében áll a nyomozást segíteni.

Ezzel szemben Pavlát nyolcórás kihallgatásnak vetették alá, melynek témája egyértelműen túlmutatott a Kuciak-gyilkosságon. A rendőrök elejtett megjegyzéseiből kiderült, hogy a szerintük Pavla munkája mindig is „rendszerellenes” volt.

A szlovák hatóságokat a kihallgatás során inkább az érdekelte, hogy az OCCRP mit írt Ján meggyilkolásáról, milyen üzeneteket váltottak a szervezet tagjai az ügyben, hogy a gyilkosságról tudósító többi médiának milyen szándékai lehettek – és még sok mást is kérdeztek, aminek nem volt köze a nyomozáshoz.

Amikor Pavla nem volt hajlandó válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek nyilvánvalóan nem voltak relevánsak a nyomozás szempontjából és amelyeknek megválaszolása az újságírói munkánkat akadályozta volna, akkor a rendőrök elkérték a mobilját és megfenyegették, hogy 1650 euró büntetést kell fizetnie, ha nem működik együtt velük. Ekkor önszántából megmutatott a rendőröknek néhány üzenetet, és azt mondta nekik, minden olyan Jánnal folytatott üzenetváltást elküld nekik később, amelyet korábban letöltött.

A rendőrség ekkor azt mondta neki, a Jánnal folytatott üzenetváltása nem érdekli őket, ám minden olyan üzenetre kíváncsiak, amelyeket Pavla a gyilkosság után küldött vagy kapott.

Ekkor három újabb nyomozó lépett be a szobába, és megpróbálták letölteni a telefonról az összes információt. Amikor ez nem sikerült, nyomást helyeztek Pavlára, hogy adja át nekik a telefonját. A telefonon semmi olyan, a nyomozás szempontjából fontos információ sincs, amit az OCCRP már ne adott volna át korábban a szlovák hatóságoknak.

Követeljük, hogy amennyiben a szlovák hatóságok valóban meg akarják oldani ezt az ügyet, azonnal adják vissza a telefont az újságírónak. Az OCCRP ügyvédeket fogadott és úgy véli, a szlovák nemzeti bűnüldözési hatóságok ezen tettei rosszindulatúak, és arra engednek következtetni, hogy az újságírók ellen nyomoznak, nem pedig Ján Kuciak gyilkosait akarják megtalálni.

Ilyesfajta viselkedést autokratikus rezsimekben láttunk korábban. Európában semmi keresnivalója.

A szlovák hatóságok bármit kérdezhetnek tőlünk és minden segítséget meg fogunk adni nekik, mert mi is azt akarjuk, hogy megtalálják Ján gyilkosát. Ám a munkánk elleni támadások nem azt mutatják, hogy nekik is ez lenne a szándékuk.

Az OCCRP hálózata

Paul Radu, ügyvezető igazgató

Drew Sullivan, főszerkesztő

Cseh Oknyomozó Újságíró Központ

Olasz Oknyomozó Újságíró Projekt (IRPI)

Az OCCRP eredeti, angol nyelvű közleményét itt olvashatja.

Megosztás