OCCRP

Málta miniszterelnöke kapta az OCCRP Az Év Legkorruptabb Embere díját

Joseph Muscat miniszterelnöksége alatt a szigeten virágzott a szervezett bűnözés, sötét offshore üzletek köttettetek meg. Muscatot és barátait, politikai segítőit és üzleti partnereit pénzmosással, korrupcióval, és Caruana Galizia újságíró gyilkosságának megrendelésével gyanúsítják. 2019-ben az OCCRP zsűrije szerint ő érdemelte ki a Person of the Year in Organized Crime and Corruption (Az év embere a szervezett bűnözés és korrupció terén) titulust.

„Az OCCRP ezzel a címmel a bátor nyomozók munkáját díjazza, és azt szemlélteti, hogy a leghatalmasabb embereket is felelősségre lehet vonni.” – monta Louise I. Shelley, a Terrorism, Transnational Crime and Corruption Center igazgatója a George Mason Egyetemen.

Daphne Caruana Galizia, 53 éves újságírónő autójában 2017 októberében pokolgép robbant. Galizia az utóbbi években arról tudósított, hogy Málta Muscat irányítása alatt hogyan vált a korrupció és más bűnök fészkévé: az állampolgársági biznisz, a fegyver-, olaj-, drog- és embercsempészet, az illegális halászat, a pénzmosás és az olasz bűnszervezetek beengedése is a miniszterelnök lelkén száradhatnak. Bal- és a jobboldali politikusokat, üzletembereket egyaránt gyanúsított piszkos ügyekkel a saját blogján, a Running Commentary-n megjelent cikkeiben.

Autóba rejtett bombával gyilkolták meg Málta legismertebb tényfeltáró újságíróját

Nem sokkal a gyilkosság előtt nagy mennyiségű információ került hozzá egy gyanús erőmű-beruházással kapcsolatban. A tetteseket hamarosan megtalálták, de a megrendelő kiléte nem derült ki. A gyilkosság után sokáig állt a nyomozás, 2019 novemberében viszont letartóztatták a Muscat kabinetfőnökét és barátját, Keith Schembri-t.

Schembri a közelmúltban esett át vallatáson. Közben Muscat nyíltan elutasító volt a fejleményekkel kapcsolatban, és megtagadta azoknak a kormányzati dolgozóknak az eltávolítását, akiknek közük volt az ügyhöz. A máltai újságírók pedig arról panaszkodnak, hogy ahelyett, hogy a kormány kivizsgálná nyomozásaik eredményét, a Muscat kormány tagjai semmibe veszik, sőt megfélemlítik őket.

Muscat teljesen bemocskolta a médiát, a szabad beszédet, és beengedett az országban korrupt személyeket, aki büntetlenül rendelnek gyilkosságokat” – vélekedik Shelley, aki egyike azoknak a szakértőknek a szervezett bűnözés, korrupció és a terrerizmus területén, akik az OCCRP zsűrijében Muscatot jelölték a 2019-es év emberének.

„Ez az elhibázott politikai vezetés az egész Európai Uniót veszélyezteti: a máltai miniszterelnök semmibe veszi a szabad beszéd jogát és törvényeket sért.” – monta Saska Cvetkovska, a macedóniai Investigative Reporting Lab főszerkesztője, az OCCRP zsűrijének tagja. Kiemelte, hogy ezek a tényezők az Unió alapjai és hogy ha veszélybe kerülnek, a korrupció ellenőrizhetetlenül folyhat a tagállamokban.

Galizia riportjai után komolyan felmerült a kérdés, hogy Muscat mennyire érdekelt az ország bűnözési és korrupciós hálózatában. 2016 februárjában egy olyan anyagot tett közzé, amiben több politikust vádolt pénzmosással. Köztük volt Schembri, Muscat jobb keze. Ebben a cikkben nevezte meg a résztvevő cégeket is, többek között a dubaji 17 Black Ltd.-t, aminek tulajdonosa a máltai Yorgen Fenech, Schembri barátja.

Galizia halála után negyvenöt újságíró folytatta a munkáját, a párzsi Forbidden Stories vezetésével. A Reuters, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung és az OCCRP újságírói is dolgoztak az úgynevezett Daphne-projekten, ami az újságíró cikkének előzményeit és bizonyítékait tárta fel.

A Daphne Projekt: 45 kollégája eredt a felrobbantott máltai újságírónő gyilkosainak nyomába

Tavaly október 16-án egy kocsijába rejtett bombával ölték meg Málta legismertebb oknyomozó újságíróját, Daphne Caruana Galiziát, aki számos, elsősorban a balközép kormánypártot illető korrupciós botrányt hozott napvilágra. Bár a feltételezett elkövetőket decemberben elfogták, ma sem tudjuk, ki rendelte meg a brutális gyilkosságot.

A projekt bebizonyította, hogy két máltai politikus, Schembri és Konrad Mizzi, Muscat korábbi energetikai minisztere is 17 panamai cégtől kaptak fizetést, amiket ők birtokoltak. Azt is feltárták, hogy egy Fenech tulajdonában álló cég kapott engedélyt arra, hogy a szigeten hatalmas atomerőművet építsen.

2019 decemberében Fenech-et letartóztatták, miközben megpróbált elhajózni a szigetről. Bűnszervezetben való részvétellel vádolják, bűnrészességgel a robbantásban és Caruana Galizia gyilkosságában. Ő ártatlannak vallotta magát. Nem sokkal később Schembri-t szintén kikérdezték az újságíró halálával kapcsolatban. Szabadlábra helyezték, de emberöléssel és bizonyítékok manipulálásáva vádolják.

2019 december elsején a máltai főváros, Valletta utcáin közel húszezer ember követelte, hogy Muscat mondjon le, miután megtagadta, hogy Fenech-et elengedjék információkért cserében. Valószínű, hogy vezető politikusok részvételét próbája így elkendőzni.

Muscat januárban jelentette be, hogy lemond. Hét évig volt az ország miniszterelnöke.

A kormányfő azonnali lemondását és pártatlan nyomozást követelnek Máltán a legmagasabb körökig érő újságíró-gyilkosság ügyében

A munkáspárti miniszterelnök, Joseph Muscat januárra jelentette be lemondását, addig azonban befolyással lehet a legközelebbi munkatársait érintő korrupciós és gyilkossági ügy felderítésére. Miután hirtelen felgyorsult a csaknem két éve stagnáló nyomozás a 2017 októberében kocsijában felrobbantott oknyomozó, Daphne Caruana Galizia megölése kapcsán, rendszeressé váltak a dühös, igazságszolgáltatást követelő tüntetések a szigetországban.

A munkáspárti miniszterelnök, Joseph Muscat januárra jelentette be lemondását, addig azonban befolyással lehet a legközelebbi munkatársait érintő korrupciós és gyilkossági ügy felderítésére. Miután hirtelen felgyorsult a csaknem két éve stagnáló nyomozás a 2017 októberében kocsijában felrobbantott oknyomozó, Daphne Caruana Galizia megölése kapcsán, rendszeressé váltak a dühös, igazságszolgáltatást követelő tüntetések a szigetországban.

Az OCCRP 2012 óta minden évben megnevezi az év személyét vagy intézményét a szervezett bűnözés és korrupció területén. Tavaly a Danske Bank kapta ezt a címet, mert hatalmas pénzmosási botrányban szerepelt. A korábbi nyeresek között van Vladimir Putin (2014), a venezuelai miniszterelnök, Nicolás Maduro (2016) és a Román Parlament is (2013).

Idén a többi jelölt között volt:

Az USA elnöke, Donald J. Trump, akivel szemben az amerikai törvényhozás alsóháza megszavazta az impreachmetet. Az elnököt hatalommal való visszaélésel vádolják, mert segélyek visszatartásával zsarolta az ukrán elnököt, Volodymyr Zelenskyt, hogy az vizsgálatot indítson Joe Biden, Trump politika ellenfelének fia ellen.

Rudolph Giuliani, Trump ügyvédje és tanácsosa aki ellen állami nyomozás indult, mert lehetséges, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy elkezdjen összesküvés elméleteket tereszteni az elnök politikai ellenfeléről.

Denis Christel Sassou Nguesso, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökének fia, akit olyan korrupciós rendszer megvalósításával vádolnak, ami 50 millió dollárt szivattyúzott ki a köztársaságból. 2018-ban szintén az OCCPR jelöltje között volt több családtagjával együtt, ekkor a kongói olajföldekért cserében több millió dolláros kenőpénz elfogadásával gyanúsították.

Szerző:  OCCRP

Címlapkép: OCCRP

Az eredeti, angol nyelvű anyagot itt olvashatja. Fordította: Rutai Lili

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás