OCCRP

A moszkvai labor segített az örmény súlyemelőknek doppingolni az Olimpián

 

Az orosz kormány újra meg újra tagadja, hogy olimpikonjai számára kiterjedt doppingprogramot működtetett volna, miközben a bizonyítékok az ellenkezőjéről árulkodnak. Az OCCRP partnerszervezete, az örmény hetq.am szerint az orosz doppingbotrány középpontjában álló moszkvai labor örmény súlyemelők egy csoportját is segítette, akik azután Pekingben és Londonban is olimpiai érmet nyertek.

A hetq.am anyagából kiderül, hogy az Örmény Súlyemelő Szövetség több módszert is használt a nemzetközi doppingtesztek kijátszására. Többek között segítettek a sportolóknak beszerezni a teljesítménynövelő szereket és előre figyelmeztették őket arra is, hogy mikor fognak tőlük vizeletmintát venni.

Tároltak tiszta mintákat is, amivel ki tudták játszani a rendszert, és többszörösen is tesztelték őket, hogy csak olyan sportolókat vessenek alá nemzetközi vizsgálatoknak, akik képesek tiszta mintát adni.

 

És minden pozitív doppingtesztet meghamisítottak – Moszkva segítségével. Az összes mintát Grigorij Rodcsenkovnak, a moszkvai doppingellenes labor egykori igazgatójának küldték. Rodcsenkov azóta arról vált ismertté, hogy részletes információkat szivárogtatott ki az orosz labor működéséről. Amikor az orosz doppingprogramra fény derült, a botrány az örmény sportolókig is elért.

Győzelem, bármi áron

Mind az örmény tisztviselők, mind az örmény sportolók egyetértenek abban, hogy az ország doppingprogramja egybeesik a 2006-2012-es időszakkal, amikor Szamvel Hacsaturjan volt az Örmény Súlyemelő Szövetség elnöke. Abban is egyetértenek, hogy a doppingprogramot az motiválta, hogy az örmények nagyon szerettek volna érmeket szerezni a 2008-as és a 2012-es olimpiai játékokon.

Egy név nélkül nyilatkozó örmény sportoló azt mondta, “Senkit nem kényszerítettek doppingolásra, de nem volt más választásunk. Ha te nem doppingoltál, akkor volt valaki más, aki igen. És akkor a csapatba is ő került be helyetted.”

Hacsaturjan a 2012-es játékok után távozott az olimpiai csapattól. Telefonon megkeresték, de nem nyilatkozott a hetq.atm újságíróinak.

Az örmény súlyemelők anabolikus szteroidokat – jellemzően Stanozololt és Turinabolt – használtak teljesítménynövelőnek. Ezek az anyagok abban segítenek, hogy gyorsabban erősödjenek, mint doppingmentes társaik. Örmény tisztviselők segítettek abban néhány súlyemelőnek, hogy ingyen hozzájussanak a szteroidokhoz.

Ezután számos trükköt alkalmaztak, hogy elkerüljék a lebukást. Az egyik ilyen trükk az volt, hogy előre értesítették a sportolókat a tesztek időpontjáról.

2009-ben a Doppingellenes Világszervezet (WADA) akkreditálta Örményország saját doppingellenes ügynökségét, az ARMNADO-t, hogy doppingtesztelést végezzen az országban. A WADA szabályai szerint az ARMNADO-nak úgy kell a tesztelést végeznie, hogy a tesztekről sem a sportszövetségek tisztviselői, sem az edzők, sem a sportolók nem kaphatnak előzetes értesítést.

Azonban Areg Hovaniszjan, aki 2009 óta vezeti az ARMNADO-t, azt mondta, hogy a súlyemelő szövetség mindig hivatalos levelet küldött az ARMNADO-nak, amelyben kérvényezték a tesztelést, és azt is pontosan leírták, hogy melyik sportolóikat kérik tesztelni.

Örmény sportolók szerint megmondták nekik, mikor függesszék fel a szerhasználatot, hogy elegendő idő legyen a tiltott szerek kiürülésére a szervezetükből, és tisztán jöjjenek vissza a doppingtesztjeik. Örményországban senki nem bukott meg doppingteszten.

Amikor nemzetközi doppingellenőrök jelentkeztek be, más módszereket alkalmaztak. Egy név nélkül nyilatkozó sportoló szerint egyes esetekben a sportolókat előre figyelmeztették a nemzetközi tesztelők érkezéséről. Más esetekben korábban levett, fagyasztóban tárolt, drogmentes vizeletmintákat adtak a nemzetközi ellenőröknek.

Orosz kapcsolat, kérdéses felügyelet

2011 és 2014 között az ARMNADO-ból minden mintát a WADA által akkreditált moszkvai laborba küldtek, Rodcsenkovnak; ezt a RUSADA (az Orosz Doppingellenes Ügynökség) éves működési jelentései is megerősítik. Pavel Kasradze, a grúziai doppingellenes hivatal vezetője szerint aztán itt, a moszkvai laborban hamisították meg a piszkos teszteket, az örmény tisztviselőkkel összejátszva.

Nem volt azonban elég, hogy meghamisították a bukott tesztek eredményeit: arra is szükség volt, hogy a sportolók, akik megbuktak a teszten, később tiszta mintákat tudjanak produkálni, nehogy a versenyeken a független teszten megbukjanak, és kizárják őket.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó örmény sportoló azt mondta, hogy sokukat kétszer tesztelték, hogy megállapítsák, mennyi időbe telik, mire a teljesítménynövelő szerek kiürülnek a szervezetükből.

Az ARMNADO működése átláthatatlan. Jóllehet a WADA szabályai  szerint minden doppingellenes szervezetnek évente nyilvánosságra kell hoznia egy statisztikai jelentést a szervezet által végzett doppingellenőrzési tevékenységről, melyet egy példányban a WADA-hoz is el kell juttatni, ennek a beszámolónak a megjelentetését az örmény szervezet 2009-ben, 2010-ben, 2014-ben és 2015-ben is elmulasztotta.

Az örmény doppingellenes ügynökség felügyeleti szervének függetlensége kétséges. A Kelet-európai Regionális Doppingellenes Szervezet (EE RADO) Tbilisziben található; a magasabb szintű szervezet célja a csalás megakadályozása – legalábbis elméletben.  

A gyakorlatban azonban az EE RADO Örményországért felelős tisztviselője egy örmény állampolgár, bizonyos Karen Sztepnijan, aki korábban az ARMNADO-val is együttműködött.

Egy kapcsolat vége

Amikor kitört az orosz doppingbotrány, az örmények doppingprogramjának is befellegzett. 2015-ben a WADA bejelentette, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség nem felel meg a Doppingellenes Világszervezet Kódexének, és Rodcsenkov laboratóriumát felfüggesztették.

2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy újravizsgáltatja a pekingi és londoni olimpiai játékok alatt vett mintákat. A vizsgálatok azokra az országokra koncentráltak, amelyek a moszkvai laborral végeztették a tesztjeiket.

Az újbóli vizsgálatok eredményeként 2017. október 20-án a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség nyolc másik tagországgal együtt egy évig eltiltotta Örményországot a nemzetközi versenyektől, illegális szerek használata miatt. (A nyolc másik ország Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Kína, Ukrajna, Moldova és Törökország voltak.)

Az egyéves eltiltás miatt Örményország válogatottja nem versenyzett a 2018-as súlyemelő Európa-bajnokságon, amelyet március 26. és április 1. között tartottak Romániában.

Emellet az Örmény Birkózó Szövetségnek 50 000 dollár (kb. 13 millió forint) bírságot kellett fizetnie. Emellett két örmény súlyemelőt is megfosztottak olimpiai érmétől: Tigran G. Martiroszjant, aki 2008-ban Pekingben nyert bronzot, és Hripszime Hursudjant, aki 2012-ben lett bronzérmes Londonban. Egyikük sem vitatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését.

2016-ban, amikor bejelentették, hogy az örmény súlyemelőknek vissza kell adniuk az olimpiai érmüket, a férfi válogatott vezetőedzője, Pasik Alaverdjan azt mondta egy sajtótájékoztatón:

„Ezeket a szereket világszerte használják a sportolók. Csak arra kell figyelni, hogy  a doppingtesztek előtt 100-120 nappal már tisztának kell lenni.”

A hetq.am megkérdezte Alaverdjantól, aki csak 2015 óta vezetőedző, de 2012 óta az Örmény Súlyemelő Szövetség főtitkára, hogy mennyit tudott a doppingprogramról. “Én nem továbbítottam mintákat tesztelésre. A tesztek eredményeiről sem tudtam. Nekem semmi közöm ehhez”, mondta Alaverdjan.

Az örmény sportolók, akik a hetq.am riporterének nyilatkoztak, egyetértettek abban, hogy Alaverdjan nem vett részt a teljesítménynövelő szerek értékesítésében és terjesztésében.

Örményország Sport- és Ifjúsági Ügyekért felelős minisztere és az ország Nemzeti Olimpiai Bizottságának főtitkára, Hracsja Rosztomjan szerint sem az általa vezetett intézményt, sem a sportolókat nem lehet vádolni a doppingbotrány miatt. A miniszter szerint az ügyben az Örmény Súlyemelő Szövetség korábbi vezetése a bűnös.

Írta: Ani Mejlumijan (Hetq.am)

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja. 

Megosztás