Ócsa-Inárcs

A kínai sajtóban “Victor projekt” néven emlegetik az inárcsi naperőmű-bizniszt

Hiába tiltakoztak helyi földtulajdonosok az inárcsi naperőművekhez kapcsolódó magasfeszültségű távvezeték építése ellen, az építkezés novemberben megindult. Az érintett gazdák közül többen bíróságon keresik az igazukat, szerintük ugyanis a távvezetékek építése és működése ellehetetleníti a gazdálkodást a földjeiken. Az időközben kínai tulajdonba került inárcsi naperőműveket ugyanakkor már hálózatba is bekötötték, az erről szóló kínai sajtóhírekben a beruházást „Victor projekt” néven emlegetik – szúrta ki Tompos Márton momentumos politikus. 

Évek óta próbálják a jogaikat érvényesíteni azok az ócsai és inárcsi gazdák, akiknek a tevékenységét egy naperőmű projekt akadályozza. A napelem-parkokhoz készülő 132 kV-os magasfeszültségű vezeték ugyanis egy olyan 650 hektárnyi mezőgazdasági területen halad át, melynek jelentős részén helyi földtulajdonosok gazdálkodnak. 

Másfél évvel ezelőtt számoltunk be arról a küzdelemről, amit helyi gazdálkodók folytatnak a földjeik felett áthaladó, az inárcsi naperőművek miatt tervezett távvezeték megépítése ellen. Az érintett, többségében családi gazdálkodást folytató termelők szerint a földjeik felett épp merőlegesen áthaladó vezetékek lehetetlenné teszik azt a gazdálkodási módot, amit évtizedek óta folytatnak. A vezetékeket más nyomvonalon is lehetne vinni, állítják a gazdák, csakhogy az jóval nagyobb költséget jelentene a beruházó számára.

 

A naperőmű-projekt időközben több tulajdonosváltáson átesett, végül idén év elején a Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalat vásárolta meg. A kínai sajtóban és céges közleményekben pedig meglepő módon „Victor projekt” néven hivatkoznak rá – szúrta ki Tompos Márton momentumos politikus, aki szerint az elnevezés mindent elárul arról, kihez kötik a kínaiak a naperőmű-bizniszt. 

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy nemcsak a magasfeszültségű vezeték, de már korábban, a napelemparkok telepítése miatt is konfliktus jött létre az inárcsi tanyatulajdonosok és a beruházó cég között. Ráadásul a projekt miatt 89 hektár akácerdőt is ki kellett vágni, ami a lakosság nagy részét is felháborította. 

A földtulajdonosok szerint kész helyzet elé állították őket, hiába tiltakoztak a földjeik közelébe épített napelemparkok és a magasfeszültségű távvezeték nyomvonala ellen. A beruházó szerint viszont a vezeték kevéssé értékes termőföldeket érint, melyen jórészt nagyüzemi, monokultúrás termelés folyik. Az érintett közel hetven földtulajdonos ezzel szemben azt állítja, hogy többségében magas aranykorona értékű földekről van szó, melyeken konyhakerti növénytermesztést folytatnak.

Nem az a baj, hogy dolgoznak, hanem az, ahol dolgoznak. 5 méter keskeny sáv kivonását kérte a beruházó a földhivataltól….

Közzétette: Magasfeszültség a szántókon – 2023. november 7., kedd

 

A homokos földek ráadásul rendkívül vízigényesek, a távvezeték megépítése miatt viszont az öntöző-berendezéseiket és a munkagépeiket sem fogják tudni használni. Ráadásul az öntözés során, egy esetleges meghibásodás esetén, baleset is történhet a magasfeszültségű vezetékek közelében.

A távvezeték építésének megindulásával a konfliktus élessé vált a gazdálkodók és az építő cég között, derül ki az RTL Házon kívül című műsorának novemberi riportjából. Ebben az egyik lovastanyát működtető földtulajdonos elmondta: előzetes bejelentés nélkül fákat vágtak ki, kerítést bontottak a tulajdonában lévő területen. A megszólaltatott gazdák aggálya beigazolódni látszik: a felállított távvezeték-oszlopok miatt sorközművelésre, locsolásra nincs lehetőségük, a négy méternél magasabb munkagépeik használata is életveszélyessé vált a magasfeszültségű vezeték közelsége miatt.

 

Van, aki a konyhakerti növénytermesztés felhagyására kényszerült és csak legelőként használja a földjét. Egy méhészettel foglakozó gazdálkodó, akinek háza és földje a napelemparkok közé „szorult”, állandó zajra és a méhcsaládok pusztulására panaszkodik. A Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerint viszont a távvezetéknek nincs jelentős környezeti hatása.

Török és kínai érdekeltségek a naperőmű-bizniszben

A naperőmű-projekt 2018-ban indult, ekkor adták át az InterWatt Kft. 100 hektáros napelemparkját Inárcson. Majd a Zsiros Róbert vállalkozóhoz köthető cég 156 hektáros bővítésről, s a napelempark mellett két 49 MW-ot termelő napelemes kiserőmű építéséről döntött. Ennek érdekében az InterWatt Kft. két leányvállalatot hozott létre.

A két, azonos címre bejegyzett újabb cég tulajdonosi hátterében pedig nemcsak hazai szereplők tűnnek fel: az EZRT-Solar Finance Kft. tulajdonosa az Egyesült Arab Emírségek-beli R.D.R. Solar FZC; a Virgin Solar Kft. tulajdonosi körében pedig megjelenik az amszterdami HSWE Investments B.V., amely a Válasz Online szerint az Orbán családdal szorosa kapcsolatban lévő Adnan Polat érdekeltségébe tartozik.

 

2023 januárjában pedig egy német cég, illetve annak magyarországi fióktelepe is belépett a projektbe. Az inárcsi önkormányzat honlapján megjelent tájékoztató szerint a Zsiros Róberthez köthető két cég megbízásából a kiserőművek, illetve a hozzájuk tartozó villamos alállomás és nagyfeszültségű távvezeték generálkivitelezését a Greencells GmbH magyarországi fióktelepe végzi. A portfolio.hu pedig arról számolt be áprilisban, hogy a német tulajdonú Greencells GmbH  a 132 MW kapacitású inárcsi klasztert 37 millió euróért eladta a Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalatnak.

A portfolio.hu idézi a Greencells ügyvezetőjének eladásról szóló közleményét, mely szerint az inárcsi naperőmű-projekt jelenleg építés alatt áll, és várhatóan 2023 novemberében kezdi meg kereskedelmi üzemét. A német cég ügyvezetője hivatkozik arra is, hogy a KÁT (kötelező átvételi támogatási) rendszer keretében a napelempark 25 éven keresztül államilag garantált, az átviteli rendszerirányító MAVIR által fizetett betáplálási tarifát kap.

Néhány napja pedig kínai források arról számoltak be, hogy hálózatba kötötték az inárcsi naperőmű-projektet, melyet „Victor-project” néven emlegetnek. Az elnevezést Tompos Márton momentumos képviselő szúrta ki, aki erről szóló Facebook-bejegyzésében ezt írja: „Valami egészen hihetetlen módon a kínaiak nem rejtik véka alá, hogy kihez köthető az egész: »Victor projekt«-ként hivatkoznak rá a céges közleményekben és a kínai sajtóban is. Szerinted miért?”

A momentumos politikus az MTI-nek is elküldte közleményként a közösségi oldalán megjelentetett információt; az állami hírügynökség azonban nem volt hajlandó az Orbán Viktor is érintő hír közzétételére, mert szerintük az sértheti mások jó hírnevét és becsületét – írta meg a media1.hu. 

BEKÖTÖTTÉK A HÁLÓZATBA AZ INÁRCSI „VICTOR PROJEKTET” Csak „Victor project”-ként hivatkoznak a kínaiak az inárcsi…

Közzétette: Tompos Márton – 2023. december 2., szombat

 

A Shanghai Electric Power Co. vállalatnak egyébként nem az inárcsi az egyetlen magyarországi napelem-projektje: Tokaj térségében a kínai hátterű cég révén 40 milliárd forintos naperőmű fejlesztés zajlik, számolt be nyáron a projektről külföldi hírforrások nyomán a portfolio.hu.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: Munkálatok a termőföldön Ócsa határában 2023 november elején (fotó: Facebook/Magasfeszültség a szántókon)

Megosztás