Cikkek

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

A magyar-török üzleti körökben régóta mozgó Spányik Péter révén jöhetett létre a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető, a közelmúltban több nagy értékű ingatlant is megszerző cégcsoport török kapcsolatrendszere. Ez egy hazánkban tevékenykedő török vállalkozó révén vezet egészen a dúsgazdag Adnan Polathoz, a Galatasaray labdarúgóklub volt elnökéhez.

 

banner2_mozgo_2

 

Az őt és a családját ért támadások miatt döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly tavasszal, hogy eladja „minden olyan érdekeltségét, ami közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.” A Tiborcz által közvetetten tulajdonolt Elios Innovativ Zrt. cég az elmúlt években EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűségi projektetek sokaságát nyerte el.

Az Elios Innovatívnak adott pályázatok ügyében vizsgálódni kezdett az EU csaláselleni irodája, sőt az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága is érdeklődni kezdett arról, hogy a pályázatok során történtek-e szabálytalanságok.

Korábbi cikkeink az Elios Zrt.-ről

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

A támadások leállítása helyett Tiborcz Istvánnak sikerült a kedélyeket még jobban felkavarnia, miután ismét egy hozzá köthető cégcsoport sejlik fel olyan értékes ingatlanok megszerzésének a hátterében, mint az impozáns turai Schossberger-kastély, vagy a budapesti Városligeti fasor egyik értékes villája.

Tiborcz István kötődését az ingatlanokat megszerző társaságokhoz több momentum alapozza meg: egyrészt volt üzlettársának, Hamar Endrének az ügyvédi irodája járt el az adásvételek lebonyolításában. Továbbá a két társaságban vezető szerepet játszó Tóth Judit ismerőse lehet Tiborcz Istvánnak. Ami pedig még ezeknél is beszédesebb: a kormányfő veje maga tette le az egyik társaság százezer forintos bejegyzési illetékét a cégbíróságon.

Korábbi cikkeink a rejtélyes ingatlanbefektetőkről

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

A 2015-ben létrehozott cégcsoport tagja a lerobbant állapotú turai kastélyt kétszázmillió forintért megszerző TRA Real Estates Kft.: a cég tulajdonosa a BDPST Zrt., amely – mint megírta egy hónappal ezelőtt az Átlátszó – tulajdonos abban az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft-ben is, amely a VI. kerületi Rátkai Klub épületét kaparintotta meg tavaly augusztus 24-én, és amit idén vehetett birtokba.

A cégcsoport további tagja az AMX Nador House Hungary Kft is. Ennek és az AMX HS-nek is egyik tulajdonosa szintén a BDPST Zrt., a másik pedig egy amszterdami székhelyű társaság: a HBRE International Investments. Az AMX HS és az AMX Nador House ügyvezetője egy bizonyos Suat Gökhan Karakus török üzletember.

 

trabdpst

 

Infografika: ceginfo.hu

 

A holland vállalkozást kivéve a cégek főleg ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységeket végeznek, a kastélyt megszerző TRA Real Estates tavaly november 16-a óta történelmi hely, építmény, egyéb látványosság működtetését is jegyzi.

Nem tudni, milyen célból, de bekerült a tevékenységek közé az újság és papíráru-kiskereskedelem is. A társaság terveiről az Átlátszó ismételten érdeklődött Tóth Judit ügyvezetőnél, aki a BDPST Zrt. vezérigazgatója is, de nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre.

 

IMG_0521

 

Híres törököt fogtunk a céghálóban

Első pillanatra érthetetlen, hogy honnan jött a török vonal a cégcsoportba, pedig Suat Gökhan Karakus tevékenységét követve nem túl bonyolult a történet. A török üzletember egy másik vállalkozás, a szintén 2015-ben megalakított, a külgazdasági minisztérium háttérintézményeként jegyzett Magyar Nemzeti Kereskedőház törökországi képviselete, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. ügyvezetője Spányik Péterrel együtt.

 

polathold2

Infografika: ceginfo.hu

 

Az ALX Magyar-Török Kft. tulajdonosa pedig nem más, mint az isztambuli Polat Holding. A cég a török milliárdos Adnan Polaté, aki korábban a Galatasaray sportklub elnöke volt, és aki a holland cégregisztrációs adatok szerint a Tiborchoz köthető cégcsoport holland társasága, a szintén 2015-ös alapítású HBRE International Investments BV. igazgatóságát is elnökli.

 

hbre

Karakus – mint a 444 megírta – több évtizeddel ezelőtt a dúsgazdag vállalkozó cégeiben kezdett el dolgozni. Adnan Polatnak világszerte több cége van, a kerámiáktól a napelemeken át a sportig rengeteg dologgal foglalkozik, 2008 és 2011 között ő volt a Galatasaray sportklub elnöke is. A Válasz pedig azt is megemlítette, hogy Adnan Polat irodaházában működik tavaly december 1. óta az Isztambuli Magyar Kulturális Központ.

Suat Gökhan Karakus a World Turkish Business Council elnökeként egy éve Egerben arról beszélt, hogy szoros együttműködést szeretnének kialakítani a török ipari kamarák, magyar minisztériumok, kereskedőházak és a magyar kereskedelmi kamarák között. Erre a célra megalakítanának egy úgynevezett koordinációs bizottságot, mely segíti a két ország magánszektorának kereskedelmét.

Az üzletember azt hangsúlyozta, hogy Magyarország számára Törökország lehet a kelet kapuja, míg Törökország számára Magyarország lehet a híd a nyugat és az EU felé.

Karakus ügyvezetőtársa, Spányik Péter sem ismeretlen a magyar-török kereskedelmi kapcsolatokat szorgalmazó körökben. A Linkedinen található önéletrajza alapján 1985 és 1990 között a törökországi magyar nagykövetség kereskedelmi osztályának titkáraként dolgozott, majd ezt követően öt éven át volt a Külkereskedelmi Minisztérium munkatársa különböző pozíciókban, amelyek által Máltán, Görögországban és a törököknél is megfordult.

Spányik Péter egy évvel ezelőtt a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának irodavezetőjeként állt ki a Magyar Ízek Húsvéti Vásáron a magyar sertéshús népszerűsítéséért. Azt megelőzően, 2012 és 2014 között a Magyar Külgazdasági Hivatalban tevékenykedett. Ennek főosztályvezetőjeként szervezett két évvel ezelőtt egy Magyar-Török Üzleti Fórumot. Éveken át dolgozott a külgazdasági hivatal jogelődjénél, az állami beruházás-fejlesztő ITD Hungary Zrt-nél is.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás