mezőgazdaság

Luxustanyák és feszített tükrű tüzivíz tározók Tihany tetején

Három utca Tihany tetején. Nem különösebben hivalkodóak, az aszfalt sem feltűnően jó rajtuk. Mégis kitűnnek valamivel. Itt a legkisebb az egy főre eső lakónévtáblák, és a legmagasabb az egy főre eső luxusmedencék száma. A külterületi, mezőgazdasági besorolású területeken ritkán találni a tihanyihoz hasonló minőségű mezőgazdasági épületeket.

Az Mk2 (kertes mezőgazdasági terület)  és Má-Ko2  (általános mezőgazdasági – korlátozott) övezetekbe sorolt Alsó Óvári, Középső Óvári és Felső Óvári utcák utcafronti részén nem is tűnik fel az embernek, hogy a decens házak hátsó kertjei mi mindent rejtenek. Bár névtáblák csak elvétve mutatják, kik lakják a házakat, az utóbbi évek sajtóhíreiből pontosan lehet tudni, hogyan vált az egykori Óvár a NER  kedvenc nyaralóhelyévé.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Tihanyi-félsziget egésze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, itt jött létre 1952-ben az első tájvédelmi körzet is. De a Natura 2000-es és a természetvédelmi védettség sem jelent akadályt, hogy építkezzenek a félszigeten.

Azt, hogy pontosan mi is történik Óváron, legjobban egy most elkészült, a településrendezési eszközök módosításáról szóló tervezet írja le, melyet Tihany község rendelt meg. A Völgyzugoly Műhely Kft. által készült véleményezési tervből kiderül, hogy Óvár területén:

„Kertes mezőgazdasági területeken több olyan telek is található, melyen több építmény, illetve a megengedett paraméternél nagyobb építmények létesültek. Az ingatlanok többsége nem haladja meg a 90 m2 -es beépítést, de 6 darab 90-120 m2 -es ingatlan is található, valamint 7 darab 120-150 m2 -es, s csupán 6 darab haladja meg a 150 m2 -t.”

Az elemzésből az is kiderül, hogy olyan építmények is helyet kaptak a területen, amelyek az adatszolgáltatásban nem szerepelnek; a helyszínen pedig látható volt, hogy burkolt teraszok, medencék, garázsbeállók is épültek, melyek a zöldfelületek arányát nagymértékben csökkentették:

„A 2020-as alaptérképi adatszolgáltatást vizsgálva, a kertes mezőgazdaságit terület ingatlanjain főként gazdasági építmények találhatóak, kis számban lakó-, üdülő- és gazdasági épületek is elhelyezésre kerültek. A hivatalos adatszolgáltatással ellentétben, a helyszínelés során tapasztaltak azt mutatták, hogy a területen lévő építmények többsége lakó, vagy üdülő funkciót tölthet be.”

2022 májusában változtatási tilalmat rendeltek el a mezőgazdasági övezetekben. A területet illetően augusztus 15-én tartottak lakossági fórumot partnerségi egyeztetés keretében, mert szükségessé vált a kertes mezőgazdasági területek szabályozásának megváltoztatása, mivel az nem egyezik meg a 2018-ban hatályba lépett magasabb rendű jogszabályokkal, ezért jogharmonizáció vált szükségessé.

A Helyi Építési Szabályzat szerint mezőgazdasági övezetben nem helyezhető el többek közt kerti tó, dísztó, medence, nyílt tüzivíz tározó sem. Nem véletlen, hogy a most társadalmi egyeztetésre bocsájtott módosításokban már kibővítve szerepel a felsorolás, mely szerint ilyen területen nem helyezhető el: „nyílt vízfelület, kerti tó, dísztó, medence, nyílt tüzivíz tározó, tájgazdálkodási célú víztározó” sem.

Ezért is fordulhatott elő, hogy Rogánné 2., azaz Rogán-Gaál Cecília kénytelen volt befedni a medencéjét, miután kiderült a turpisság. Az engedély nélkül épült ház ki is lóg a klasszikus balatoni nádfedeles, kővel kirakott házak sorából. Bár néhány helyen mutatóba maradt egy kis szőlő, gyümölcsfák nem nagyon árnyékolják a medencéket, pedig a tulajdoni lapokon gyümölcsös és gazdasági épület, illetve szőlő és gazdasági épület szerepel leggyakrabban.

Faragó Csaba Attila és V. Mária nevén lévő szőlő és gazdasági épület. A HírTv és az  ÁPV Rt. egykori vezérigazgatója a Dunaferr Rt.-ben, valamint az MFB Rt.-ben töltött be vezető szerepet. A korábban szingapúri rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként is dolgozó Faragó 2764 négyzetméteres, védett területen elhelyezkedő szőlőjében ugyan szőlő nem látható, de egy igen érdekes formájú tüzivíztározó igen.

O. Péter jelentős állami támogatásokat is elnyert vállalkozó, aki 2017-ben vásárolta meg a 1638 négyzetméteres, rét és gazdasági épület besorolású külterületi ingatlant.

K. Ferenc vállalkozó egy wellness hotel résztulajdonosa, aki 2007-ben vette meg a 946 négyzetméteres, kivett gazdasági épület, udvar besorolású ingatlanját. 2010-ben jegyeztek be rá egy gazdasági épületet, és nem meglepő módon ehhez is tartozik egy impresszív tüzivíz tározó.

A 3346 négyzetméteres szőlő és gazdasági épület tulajdonosa K. Anna – korábban egy jelentős távközlési szolgáltató vezető tisztségviselője is társtulajdonosként szerepelt a nyilvántartásokban.

D. Lajos egy kereken 5000 négyzetméteres szőlő tulajdonosa 1999 óta. Az impresszív tüzivíz tárolóval és teniszpályával ellátott birtokra idén júliusban telekalakítási eljárást indítottak.

1500 négyzetméteres kert községi mintatér és présház pince besorolású ingatlant tulajdonol dr. M.F.F., aki 2018-ban vásárolta azt. A kicsinek nem nevezhető présház modern formájával hívja fel a figyelmet.

Dzsudzsák Balázsnak sincs oka panaszra, bár szőlője és gazdasági épülete mindössze 1275 négyzetméteres, úgy tűnik került bele egy tüzivíz tározó is. Focit nem követő olvasók kedvéért: Dzsudzsák Balázsról érdemes tudni, hogy sikeres focista, többszörös válogatott, a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya volt, számos külföldi klubban is játszott, a legjobban fizetett magyar sportolóként tartják számon.

Dr. Ficzere Andrea egyik ingatlanja – melynek besorolása gyümölcsös és gazdasági épület – 2141 négyzetméteres, 2018-ban vásárolta meg, 2023 áprilisában pedig vásárolt még hozzá egy 3172 négyzetméteres gyümölcsöst gazdasági épülettel, 366,6 millió forintért. A megvásárolt területen az adás-vételi szerződés alapján eleget fog tenni a földhasznosítási kötelezettségének. Az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, korábbi elnöke 2023-ban a hozzáértő és elkötelezett orvosi és kórházvezetői tevékenysége elismeréseként  megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári tagozata kitüntetést.

A szépen helyrehozott birtokon a Mészáros család gazdálkodik. A gyümölcsös, a gazdasági épület és a pince 2141 négyzetméteres. Mészáros Lőrinc és Kelemen Beatrix Csilla 2020-ban vásárolták meg Eppel Jánostól, a VOSZ elnökétől, majd a Mészáros-gyerekek: Ágnes, Beatrix és ifj. Lőrinc is kapott tulajdonrészt a birtokból. Hogy mennyit érhet a terület, nehéz megtippelni, de jó kiindulópont lehet, hogy 2014-ben 250 millió forintos jelzálogot jegyeztek be rá – ezt 2020-ban, még az eladás előtt törölték.

C. Éva birtoka. Az egykor Bujtor István, majd halála után felesége tulajdonában álló, 3266 négyzetméteres szőlőt jelenlegi tulajdonosa 2015-ben vette meg, jelenleg nagyméretű ház és tüzivíz tározó is található rajta a szőlő mellett.

Dr. Bienerth Gusztáv János szereti az organikus formákat, ugyanis gyümölcsösében ilyen stílusú tüzivíz tározó van. Az 1746 négyzetméteres telket 1996-ban vásárolta felesben feleségével, 2005-ben pedig az egész a nevére került. Az üzletember, volt turisztikai kormánybiztos, sporttisztviselő, a Magyar Úszó Szövetség volt elnöke, aki ez utóbbi tisztséget csupán néhány hónapig élvezhette, jelenleg az FTC Zrt. igazgatósági tagja.

ifj. Mészáros Lőrincé ez az 5484 négyzetméteres rét és gazdasági épület, amelyen szintén található tüziviz tároló. A terület résztulajdonosa az ART-COM Kft., melynek tulajdonosa az EKHO Magántőkealap. 2022-ben és 2023-ban vásárolta meg ifj. Mészáros a teljes területet, melynek korábban résztulajdonosa volt Eppel János is.

Rogán-Gaál Cecília Rogán Antal propagandaminiszter második felesége volt. Az üzletasszony, aki képes bármilyen céget felvirágoztatni, Tihanyban ment hozzá 2020-ban Szendrei Dániel teniszedzőhöz. Ugyanebben az évben vásárolta meg nyaralóját, melyet lerombolt és a helyére egy új házat húzott fel. A ponyvákkal eltakart építkezést a Veszprém Megyei Kormányhivatal akasztotta meg 2022-ben, örökségvédelmi bírságot szabva ki. A ház azóta megépült, a medencét lefedték, a takarás lekerült a kerítésről.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett a szántó és szőlő mellett, amely érdekes, némiképp teniszpályára hajazó szénaszárítójával hívja fel magára a figyelmet. Tulajdonosa T. E., illetve haszonélvezeti joga van rajta dr. Tóth Józsefnek is. A 4331 négyzetméteres birtokon gazdálkodó haszonélvező Tihany község önkormányzatával közösen résztulajdonol egy levendula lepárlót, sőt maga is termel levendulát, mintegy negyed hektáron. Szingapúr magyarországi tiszteletbeli főkonzulja után az osztrákok  és a horvátok egyaránt nyomoztak.

Az 1918 négyzetméteres kert és gazdasági épület csodájára járnának bármelyik agrárexpón.  Erdei Tamás György és  E.H. Zs. M. 2000-ben vásárolta meg a kertet. Erdei korábban a Magyar Bankszövetség elnöke volt, most pedig az OTP Bank igazgatóságának alelnöke, és az OTP Faktoring Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Tihanyban a termőföld árak radikálisan eltérnek az országos átlagtól. A Nemzeti Agrárkamara által megadott, településenként meghatározott termőföld átlagár Tihanyban idén nyáron 6.140.000 ft/hektár volt szőlő esetében, legelőnél pedig 2.741.000 ft/hektár az az ár, amely az előző két év helyben kialakult szokásos átlagot tükrözi. Természetesen az itt látható földterületek árát a rajtuk lévő „gazdasági épületek” értéke emeli meg, ezért fizethettek ki itt 115.000 ft/nm árat egy gyümölcsösért, miközben a statisztikai hivatal adatsorából az tűnik ki, ennek átlagos ára Magyarországon 220 ft/nm. A Középső óvári utcában egy most eladó 2733 m2-es nyeles telek – teljes balatoni panorámával – 320 millió forintért keres új tulajdonost, kicsit lejjebb 245 millió forintot kérnek egy szintén 3 százalékban beépíthető, külterületi, 2865 négyzetméteres telekért. Ezek az árak azt vonják maguk után, hogy az elit egy helyre összpontosul.

 

A témáról a héten a 444 is beszámolt: Agárszobrok őrzik a körforgalmat Mészárosék új tihanyi rezidenciáján a lap fényképes beszámolója szerint. A hivatalosan „rét és gazdasági épület” besorolású ingatlan felújítása és bővítése 2022-ben kezdődött, a friss felvételeken három épület, medence, saját körforgalom (közepén szökőkúttal és két agárszoborral), mesterséges patak és sziklakert is látható.

Szöveg: Zimre Zsuzsa — Fotók, videó: Olvasónktól

Megosztás