akku-hulladék

Elszállítják Ikladról a bűzölgő akku-cellákat, a katasztrófavédelem szerint nem számítanak veszélyes hulladéknak

Egy hete számoltunk be arról, hogy egy eldugott ikladi telephelyen illegális akkumulátor-hulladékot tárolnak. Ezt követően az ikladi önkormányzat a közösségi oldalán jelentette be, hogy a telephelyre kiadott engedélyt visszavonta, a katasztrófavédelemmel történt egyeztetés után pedig a telepről a hulladékot elszállítják. A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanakkor arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy szerintük nincs veszélyes anyag a helyszínen, így csak tűzvédelmi hatósági hatáskörben indítottak eljárást, valamint értesítették a környezetvédelmi hatóságot. 

Július 7-én írtuk meg, hogy a Pest megyei Ikladon, egy elhagyott ipari telephelyen illegálisan tárolnak jelentős mennyiségű akkumulátor-hulladékot. Az Átlátszónak eljuttatott fotók és videók tanúsága szerint a telepen gumidarálékot és egyéb hulladékot tároltak a szabadban, négy csarnokban pedig akkumulátor-cellákat tartalmazó hordók voltak felhalmozva. A telepet maró vegyszer-szag lengte be, amiről a helyszínen magunk is meggyőződhettünk. Az akku-hulladékot azóta elkezdték elszállítani – egyelőre nem tudni, hogy hová. 

Cikkünk megjelenésének napján az ikladi önkormányzat a közösségi oldalán reagált a telephellyel kapcsolatban megjelent hírekre. Mint írták, a katasztrófavédelemmel való többszöri egyeztetés után visszavonták a telephelyre kiadott engedélyüket és eltiltották a céget – melyet nem neveztek meg – a tevékenység folytatásától. Majd július 15-én újabb poszt került ki Ungi József polgármester (független) aláírásával, mely szerint „a hordókban tárolt »szagos« anyagok elszállítása – a hatóságokkal történt együttműködésnek köszönhetően – elkezdődött, és 2023.07.20-ra befejeződik.”  

Kedves Ikladiak! Ígéretemhez híven, szeretném tájékoztatni a lakosságot a Cservölgyi Iparterületen történt hatósági…

Közzétette: Iklad – 2023. július 15., szombat

 

Az ikladi polgármestert és a jegyzőt többször is kerestük, hogy a telepre korábban kiadott engedélyről, a hatóságokkal való egyeztetésről és a hulladék elszállításáról érdeklődjünk, de egyszer sem kaptunk választ.

Az ikladi telephelyen kiürítik a raktárakat és teherautókra pakolják az akku-hulladékos hordókat. (Fotó: olvasónk felvétele)

Az ikladi önkormányzat Facebook-posztjai alatt többen is jelezték, hogy bővebb információt szeretnének kapni az évek óta áldatlan állapotú telephely ügyében. Volt, aki a helyszínen járva a hordók elszállításáról is beszámolt, s az Átlátszó is kapott fotókat a raktárak kiürítéséről és azok elszállításáról. 

Hordókból kiborult akku-cellák. (Fotó: olvasónk felvétele)

Megkerestük a megyei környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatóságot is. Szerettük volna megtudni, hogy a raktárakban felhalmozott akku-hulladék engedély nélküli tárolásával kapcsolatban milyen intézkedések történtek, s mit állapítottak meg az erősen vegyszer-szagú hulladék veszélyességével kapcsolatban.  

A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól azt a választ kaptuk, hogy a katasztrófavédelmi hatóság több helyszíni szemlét is tartott, s ezek alapján megállapította, hogy

„a telephelyen tárolt anyagok nem tartoznak a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 2019/2011 (X. 20.) Korm. rendelet hatálya alá,

így a telephely a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény IV. fejezet alapján nem minősül veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek.”

A katasztrófavédelmi hatóság szerint tehát az akku-hulladék nem veszélyes. A hordókon valóban látható a HAK 16 06 05 kód, ami az „egyéb elem és akkumulátor” nem-veszélyes besorolást jelenti. Kérdés, hogy minek alapján állapították meg, hogy az erős vegyszerszagot árasztó cellák már nem tartalmazzák a gyártásuk során használt lítiumot és egyéb nehézfémeket, amik veszélyes anyagok. A katasztrófavédelmi hatóság mindenesetre csak tűzvédelmi hatósági eljárást indított a telep ügyében, valamint értesítette a környezetvédelmi hatóságot. A zöldhatóságnak küldött megkeresésünkre azonban egyelőre nem kaptunk választ.

 

A Lotte Chemical zsákjai „odakeveredtek” a telepre

Az ikladi telepről szóló cikkünkben a telephely egyik csarnokában tárolt, fekete porral borított, Lotte Chemical feliratú zsákokról is beszámoltunk. Megírtuk, hogy a dél-koreai Lotte Chemical Corporation profiljába beletartozik az akkumulátorok alapanyagainak gyártása is.

Cikkünk megjelenése után a dél-koreai cég egyik magyarországi leányvállalata, a Lotte Chemical Magyarország Kft. megkereste szerkesztőségünket. Mint írták, cégüknek nincs köze a feltárt telephelyen történt hulladék-lerakáshoz és az ott tárolt hulladékokhoz. A kft. műszaki műanyag alapanyagot gyárt az autóipar és elektronikai ipar részére, ez a cég akkumulátorgyáraknak nem szállít alapanyagot. Középtávú céljaik között  szerepel akkumulátor gyártáshoz szükséges alkatrész-gyártás és beszállítóként való közreműködés, de csak a környezetvédelmi és egyéb előírások szigorú betartása mellett.

A telepen fellelt koreai feliratú zsákokról elmondták, hogy azokat hulladékkezeléssel foglalkozó, szerződéses partnerüknek adják át, újrahasznosításra. A Lotte Chemical Magyarország Kft.-nek nincs köze az újrahasznosítás során használt zsákokhoz és azok későbbi tartalmához; a zsákok szakszerű és megfelelő használata a vásárló (újrafelhasználó) felelőssége. 

Ugyanakkor a magyarországi bejegyzésű cég koreai anyavállalata, a Lotte Chemical Corporation (a Lotte Chemical Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa) a honlapján fellelhető nyilvános adatok szerint akkumulátor-alapanyagok – katód, anód, elektrolit, szeparátor – gyártásával is foglalkozik. Ráadásul a Lotte Chemical 2016-ban felvásárolta a Samsung vegyipari üzletágait, köztük a Samsung SDI vegyipari egységét is, írták meg korábban külföldi hírportálok. A helyzet tisztázásának érdekében a Lotte Chemical Corporationnak is küldtünk megkeresést a magyarországi akkumulátorgyárakkal való kapcsolatra rákérdezve, de tőlük nem kaptunk választ.

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép:  Az elszállításra váró hordókból kiborultak az akku-cellák az ikladi hulladéktelepen 2023. július 16-án. (Fotó: olvasónk felvétele). A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás