átláthatóság

A tavalyi vadászati kiállítástól 2 milliárd forintból búcsúzik el idén a szervező cég

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. tavaly 240 milliós jegybevételt ért el, ami mindössze a rendezvény kapujaként szolgáló, Szőke Gábor Miklós által készített bőgő szarvasbika-kapu 240 milliós árát fedezi. A nemrég közzétett pénzügyi beszámoló szerint két ügyvezető tavaly bruttó 43,2 millió forintot vihetett haza. Az esemény kormánybiztosa, Kovács Zoltán egy látványos videóban már tavaly bezárta a kiállítás kapuit, azonban a beszámolóból kiderül, hogy a költekezésnek ezzel nem lett vége. 2022 ugyanis a kiállítás záróéve lesz: több mint kétmilliárd forint közpénzt szórhatnak még szét idén. 

Nemrég közzétette a 2021. évi pénzügyi beszámolóját a vadászati világkiállítás szervezéséért és lebonyolításáért felelős állami cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. Az eseményt 2021. szeptember 25. és október 14. között rendezték meg az 55 milliárdból felújított budapesti Hungexpón. A kiállítás megnyitóján Kovács Zoltán elmondta, hogy összesen 17 milliárd forintot költöttek.

A 17 milliárd forintos állami támogatás nagyon sok pénz, de a kormánykommunikáció szerint a világkiállítás minden fillért megért. Fő érvük a magas látogatószám, és ez alapján szerintük hatalmas siker volt a tavalyi esemény. Kovács Zoltán rekordként könyvelte el, hogy a központi helyszínt összesen 616 ezren keresték fel. (Ingyen 65 000 diák és 2 700 fő hátrányos helyzetű ember látogatott el a kiállításra.)

A siker azonban tág fogalom, Kovácsnak talán inkább a népszerű kifejezést kellett volna használnia helyette. A szervezőcég nemrég közzétett pénzügyi beszámolója szerint ugyanis nem túlzottan érte meg a program az adófizetőknek. A dokumentumban szereplő 240 milliós jegybevétel igen alacsony, főleg, ha az egyéb, nem túl visszafogott költségekkel összevetjük: több mint százmillió forint ment el három év alatt a fejesek bérére, illetve 300 millió a méltán híres vagy hírhedt állatszobrokra.

A jegybevétel mindössze a rendezvény bejárataként szolgáló bőgő szarvasbika-kapu 240 milliós árát fedezi.

A bőgő szarvasbikát ábrázoló szarvasagancs-kapu a vadászati kiállításon (forrás: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

Mennyit hozott az esemény?

A beszámolóban feltüntetik, hogy tavaly 655 millió forint bevétel folyt be a cég kasszájába. Ennek kicsivel több mint a harmada, 240 millió az, amit jegybevételeknek köszönhet a cég – számolt be róla az mfor.hu. Szponzori bevételekből 171 millió, bérleti díjakból 99 millió és újsághirdetés bevételeiből 52 millió forint érkezett be a kasszába. A cég nyeresége 510 millió forint volt. A lap rámutatott, hogy a cég átlagos bérköltsége is irigylésre méltó: tavaly bruttó 1 millió forint volt havonta.

Az RTL.hu kérdéseire azzal védekeztek a szervezők, hogy

ezekből a számokból nem lehet következtetést levonni, mert a családi jegyekkel egyszerre többen is bemehettek.

Ha megnézzük a beszámolót, a dokumentum tartalmaz még érdekességeket. Az ügyvezetés a tevékenységéért egy év alatt bruttó 43,2 millió forint munkabérben részesült. A társaságnak tavaly két ügyvezetője volt (Szűcs Veronika, és Katona András), akik így tavaly bruttó 21,6 millió forintot vihettek haza fejenként. Azaz havi bruttó 1,8 millió forintot. Ezen kívül a társaságnál háromtagú felügyelőbizottság is működik, a részükre kifizetett tiszteletdíj éves összege bruttó 10 millió forint volt. A fejesek már a harmadik éve kapják a nem kevés fizetésüket, ami az első évben nem volt ilyen magas, de összesen így is több mint 100 millió forint.

Idén 2 milliárd forintot költenek záróeseményekre

Ugyan Kovács Zoltán egy látványos videóban tavaly bezárta a kiállítás kapuit, de a beszámolóból kiderül, hogy a közpénzégetés idén is folytatódik, mert 2022 a kiállítás záróéve lesz:

„Sajátossága a Társaságnak a projektcég-jelleg, azaz minden tevékenységünk, gazdasági eseményünk célja a 2021. évi világkiállítás és a hozzá kapcsolódó országos, valamint a kiállítási évet lezáró 2022. évi események megszervezése. Ezért a Társaság működését – a további tulajdonosi döntésig – 4 évre terveztük.”

2021 a NER-es vadászok éve volt: a legemlékezetesebb közpénzégetések a vadászati kiállításról | atlatszo.hu

A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok.

Azt sajnos nem részletezik, hogy milyen záróesemények lesznek. Viszont a dokumentumban az áll, hogy a 2019-ben bejegyzett cég idén, az elvileg utolsó évében két forrásból működik: a kiállítás évében befolyt saját bevételt a társaság még nem használta fel, azt a 2022. évi források kiegészítéseként a lezáró eseményekre fordítja. Továbbá költségvetési forrásból 1,7 milliárd forint támogatást 2022. évben fognak felhasználni a 2021. évi kiállítás lezáró eseményeinek, valamint további feladatainak finanszírozására.

A beszámolóban emellett néhány különleges forgóeszköz is szerepel:

  • a kiállításra elkészült állatpreparátumokat 62 millió forint,
  • a szobrokat 302 millió forint,
  • a filmeket 786 millió forint,
  • és Fátyolt, a magyar vizslát mint kabalaállatot 150 ezer forint értékben tartják számon.

Szintén érdekes információ, hogy a beszámoló szerint az Egy a Természettel Nonprofit Kft. „feladata volt 2021. évben a 2021. évi Négyesfogathajtó Lovas Európa Bajnokság és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezési, lebonyolítási és koordináló feladatainak ellátása is”. Előbbire 500 millió, utóbbira pedig 7,6 milliárd forint támogatást kaptak az államtól.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Kovács Zoltán beszámol a világkiállítás sikeréről (forrás: Facebook/Kovács Zoltán)

Megosztás