közbeszerzés

Másfélszeres drágulás a botrányos tenderen: 70-ről 105 milliárdra emelték a keretösszeget

Pótmunkákra hivatkozva az eredeti 70 milliárd forintos keretösszeget 104,99 milliárdra emelték az észak- és közép-dunántúli térségben megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházásoknál. A kivitelezőket már 2016-ban kiválasztották, és nem meglepő módon Mészáros Lőrinc egyik cége is köztük van.

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Ahogy arról akkor beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) 2016-ban írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.

Az összesen 420 milliárdos gigatenderen a Mészáros és Mészáros Kft. az észak-magyarországi régióban, valamint az észak- és közép-dunántúli térségben is a szerencsés kiválasztottak közé került.

 

Itt vannak a 420 milliárd forintos építőipari gigatender első nyertesei

Megszülettek az első eredmények a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárd forintos gigatenderén. A felcsúti polgármester cégén kívül megbízást kapott az EuroAszfalt Kft., Swietelsky, a Penta, és az A-Híd is. A Penta és az A-Híd két-két régióban, az EuroAszfalt háromban is nyert a térségenként 70 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzéseken.

Az uniós közbeszerzési értesítőben most megjelent egy tájékoztató arról, hogy nemrégiben módosították az észak- és közép-dunántúli térségre vonatkozó megállapodást.

A módosítás értelmében a nettó 70 milliárd forintos keretösszeget 104,99 milliárd forintra emelték. Vagyis csaknem másfélszeresére.

Azonban, ahogy a tájékoztatóban is írják: a drágulás nem éri el az eredeti 70 milliárdos keretösszeg 50 százalékát, ugyanis nem 35 milliárd forintot, hanem csak annál egy forinttal kevesebbet, pontosan 34.999.999.999 forintot emeltek.

Indoklásként – ahogy az gyakran előfordul a közbeszerzési drágulásoknál – előre nem látható okokra hivatkoznak. Többek között arra, hogy a keretmegállapodás részeként kötött konkrét projektekre vonatkozó egyedi szerződések során pótmunka-igények merültek fel, „amelyek a projekt megvalósíthatósága, elszámolhatósága és fenntarthatósága szempontjából nem hagyhatóak figyelmen kívül”.

Jávor Benedek, a Párbeszéd akkori EP-képviselője 2017-ben feljelentést tett a 420 milliárdos gigatender miatt, mert kifogásolta, hogy ilyen hatalmas összegű európai uniós támogatás sorsáról döntött a magyar állam évekre előre, és kormányközeli cégek javára. Jávor tavaly arról írt a blogján az Európai Bizottság dokumentumai alapján, hogy az uniós támogatások szabálytalan felhasználása miatt Magyarországnak 500-600 milliárd forint közötti összeget kell büntetésként visszafizetnie az EU-nak.

Az Átlátszónak adott interjúban Jávor azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy “A 420 milliárdos keretösszegű víziközmű projekteknél, ahol Mészáros Lőrinc érdekeltségei mindent letaroltak, az egész alkalmazott rendszert, azaz hogy a kormány előtenderen választotta ki azokat a cégeket, akik aztán egyáltalán pályázhattak a konkrét projektekre, mindenestül szabálytalannak találták. Ezért itt még súlyosabb, 25 százalékos általánybüntetést szabtak ki. ”

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festőművész műveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án. (fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

 

Megosztás