A helység kalapácsa

Alapkőletétel után bezárás: fürdőháború Csokonyavisontán

Általános megdöbbenés lett úrrá a Somogy megyei Csokonyavisontán, miután a helyi, országosan is ismert gyógyfürdő Facebook-oldalán április 12-én megjelent egy bejegyzés, amely szerint a fürdő határozatlan időre bezár. A drámai bejelentés előzményei: egy feltűnően értékaránytalannak tűnő adásvétel, az ezt érvénytelenítő hatósági eljárás, derült égből választásra időzített alapkőletétel, s a háttérben helyi érdekcsoportok eldurvuló küzdelme a tönk szélére került fürdő maradványaiért.

Habár a fürdő a korábbi tulajdonosa az önkormányzat rendkívüli közgyűlésen született döntése alapján pár nap múlva ismét kinyitott, a helyzet ettől még nem tekinthető megoldottnak. A bejelentés azért is érte váratlanul a publikumot, különösen a környéken lévő hétszáz nyaraló tulajdonosát, mert néhány nappal korábban – még a választás előtt – egymást követték a győzelmi jelentések.

Márciusban írt arról a nagyatádi önkormányzati lap, az Atádhír.hu, hogy Csokonyavisonta eladta a fürdőt birtokló céget egy magánszemélynek, a lap szerinti „érvényes értékbecslésben” foglalt ár (360 millió forint) töredékéért (57 millióért), amelynek ráadásul a nagyobb részét (42 milliót) a jövő év végén kellett volna kifizetni, tehát az önkormányzat csak 15 milliónyi készpénzhez jutott volna.

Habár a feltűnő értékaránytalanságra a vevő, Kuti Balázs magyarázattal próbált szolgálni a fürdő Facebook-oldalán, ahol a diskurzus legnagyobb része folyt, a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság feljelentés alapján februárban nyomozást indított különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt, s a Somogy Megyei Kormányhivatal is több körben vizsgálta az adásvételt, amelynek végén érvénytelenítette azt.

Az érvénytelenítéssel függhet össze, hogy a fürdő újbóli kinyitásáról már a községi önkormányzat döntött zárt ülésen, ugyanakkor a cégadatbázisban még továbbra is Kuti Balázs szerepel egyedüli tulajdonosként.

Az adásvétel nyilvánosságra kerülése után a vevő az említett hosszú Facebook-posztban ecsetelte, hogy milyen nehéz helyzetben is van a fürdőt üzemeltető cég: szerinte „a fürdőnek napjai vannak hátra, mivel nem csak komoly pénzügyi problémákkal küzd, de az infrastruktúra is elavult, jelenlegi előírásoknak nem megfelelő, emiatt bármikor elveszítheti hatósági engedélyét”.

Életveszélyes tetőszerkezetről, elavult kutakról, csőhálózatról beszél.

Állítása szerint az önkormányzattal kötött szerződésben szerepel a cég adósságainak átvállalása (50 millió forint), a korábban az önkormányzat által adott tagi kölcsönök részletekben történő visszafizetése (70 millió forint értékben), valamint egy 20 százalékos tulajdonrész átadása az önkormányzatnak – utóbbinak egyelőre nincs nyoma: a cégadatok szerint Kuti 100%-ban birtokosa a kft.-nek.

Kuti Balázs tavaly – amolyan próbaidőképpen – fél évig ügyvezető volt a cégnél, tehát tisztában lehetett az anyagi helyzettel és az eszközállomány műszaki állapotával. Kérdés persze, hogy miért nem előzte meg tisztességes átvilágítás az adásvételt, melyből kiderülhetett volna, hogy valójában mennyit is ér a kft. jelenlegi állapotában. Ennek hiányában még az is előfordulhat, hogy mindent figyelembe vettek az értékbecslésnél – népiesen szólva „azér’ ennyi”.

Az egyezség másik sarkalatos része, a beígért fejlesztések köre láthatóan sürgős volt minden szereplőnek. Március 12-én egy 840 millió forintos beruházás ünnepélyes alapkőletételére került sor: „egészség és sportkomplexum, továbbá vízilabdabázis kerül kialakításra az egykor méltán híres gyógyfürdő területén”, amelynek alapja egy 400 millió forintos pályázat a beruházás megvalósítására, melyhez a tulajdonos 170 millió forintnyi önerőt tesz hozzá, s amely kiegészül a Magyar Vízilabda Szövetség 270 millió forintos TAO támogatásával.

Az eseményen részt vett a térség országgyűlési képviselője, a sokadik újraválasztásáért küzdő Szászfalvi László (Fidesz-KDNP), és Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. A 840 milliós – az alapkőletétel ünnepélyes pillanatában biztosnak tűnő – fejlesztés mellett egy másik, hárommilliárdos beruházásról is szó esett, amelynek készül a megvalósíthatósági tanulmánya, s mellyel – szintén a fürdő Facebook-oldalán közzétett poszt szerint – „a fürdő versenyképessé tud válni a hazai és nemzetközi fürdőpiacon”.

Kérdés persze, hogy a vízilabda szövetségnek szüksége van-e Csokonyavisontán egy újabb bázisra és vica versa: az 1500 lelkes község vagy a fürdőcég vajon fenn tudja-e tartani a kibővített, sportcélú infrastruktúrát?

A Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő madártávlatból (forrás: a fürdő Facebook-oldala)

Szintén a bevezetőben említett posztban van szó arról is, hogy „a Polgármester úr az első találkozások egyikén említést tett, hogy évtizedek óta elkerüli a fürdőt a fejlesztés és lassan elkerülhetetlenné válik a bezárás…”

Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy mindez összefügg Harasztia Attilának, a község polgármesterének közismert MSZP-közeliségével. Habár mindkét ciklusban függetlenként nyert, a 2010-es parlamenti választáson ott volt a szocialista párt megyei listáján, 2017-ben pedig a Botka László 2018-as miniszterelnök-jelöltségét támogató polgármesterek között.

Más is szerette volna megvenni?

A többször említett hosszú Facebook-posztban, amely szinte biztosan Kuti Balázstól, a fürdőcég új tulajdonosától származik, komoly vádak fogalmazódnak meg arról, ki is rondított bele a szépen alakuló bizniszbe: szerinte a fürdő korábbi ügyvezetője jelentette fel több hatóságnál is az üzletfeleket.

Az Atádhír cikke szerint Katz Zoltán korábbi ügyvezető azt nyilatkozta, „30 év munkája van bennük, és csak akkor érnek valamit, ha működik a fürdő. Mint falubelinek pedig az is fontos számomra, hogy Csokonyavisonta ne 15 millió forintért kótyavetyélje el a minimum 380 milliós vagyonát. Amiben minden falubelinek benne van több mint 200 ezer forintja.

Szóval, kerüljön vissza a település tulajdonába, rendelkezhessen azzal, és ha továbbra is az értékesítés az önkormányzat szándéka, akkor az olyan formában történjen, ami törvényes, és emiatt ne érje kár a falu közösségét.”

De nemcsak az említett Facebook-poszt állítja Katzról, hogy nem honfiúi önzetlenség vezette a feljelentések megfogalmazásakor: a Somogyi Hírlap december 20-i cikkében Harasztia Attila polgármester szerint „a helyi vállalkozó (Katz Zoltán) éppen a legutóbbi, keddi ülés után kereste meg az önkormányzatot, hogy ajánlatot tenne a kft. megvásárlására”, ráadásul „…a testületi ülés előtt egy fotó készült, amelyen az látható, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testületének két tagja éppen egy helyben jól ismert turisztikai nagyvállalkozó házából lép ki”.

Katz Zoltán tehát – hangsúlyozzuk, a Somogyi-cikk, illetve Harasztia polgármester értelmezésében – miután megtudta, hogy mennyiért is kívánja eladni az önkormányzat a céget, már szintén vevő lett volna rá, s ezért megpróbált befolyásolni a hat közgyűlési tag közül kettőt. Ám a megyei KESMA-lapban megjelent dörgedelem után, melyet a sejthetően Katzhoz közelálló „Csokonyavisontai szálláshelyek” című Facebook-oldalon „megrendelt cikknek” neveztek, a megismételt közgyűlés már jóváhagyta a Kuti Balázzsal kötött adásvételt, emiatt Katz Zoltán a hatóságokhoz fordult – egyelőre úgy tűnik, nem is sikertelenül.

Ha a háborúskodás elhúzódik, elképzelhető, hogy Csokonyavisonta nem a gyógyfürdőjéről, hanem a községi múzeumban berendezett Torgyán József-emlékszobákról lesz majd közismert országszerte.

Huszka Imre

Nyitókép: A Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő 2021 nyarán (forrás: A fürdő Facebook-oldala)

Megosztás