csobánka

Luxuslakóházként árulták a Gyermekmentő Alapítvány volt központját

Miközben milliárdok folytak át az alapítványok kezén, különböző ingatlanok kerültek az alapítványi tagok, majd onnan új vevők/bérlők tulajdonába. A birosag.hu-ra feltöltött dokumentumokban a szervezeteknél látszólag nincs nyoma az adásvételből befolyó összegeknek vagy épp értékcsökkenésnek, és a (még létező) szervezetet is hiába kerestük emiatt.

A Pest megyei Csobánkán három ház is kötődik két kétes múltú alapítványhoz, illetve az azokban közreműködő emberekhez.

Az egyik ház az új építésű részen található Kerekdombi utca 6. Az 1334 nm-es telken elhelyezkedő 140 négyzetméteres házat, vagyis annak telkét 2018-ban vásárolta meg a Gyermekmentő Támogató Alapítvány. 2019 júniusában az ingatlant az alapítvány kurátora, Gombár Györgyi és Lhotsky András vásárolta meg. A telken 2020 szeptemberében jegyezte be a földhivatal lakóház létesítését.

A mellette lévő Kerekdombi utca 4. számú ház szintén a Gyermekmentő Alapítvány tulajdonában volt: 2018-ban vásárolták meg, majd 2021 februárjában egy magánszemélynek értékesítették.

A szintén a településen, de nem annyira felkapott részen egy harmadik ingatlan is kötődik Gombár Györgyi nevéhez. A Muskátli utca 1. szám alatt álló házat 2016 februárjában vásárolta meg az Országos Állatmentő Alapítvány, amelynek kuratóriumában többek közt Gombár Györgyi és Lhotsky András foglalt helyett. Az alapítvány 2021 májusában megszűnt. Gombár 2019. június 28-án vásárolta meg az ingatlant.

Megnéztük közelebbről is a házakat.

Műfű és panoráma

A Kerekdombi utca 6. számon lévő telken 2020-ban egy 140 nm-es luxus lakóházat húztak fel, amit nemrég még 180 millió forintért kínáltak eladásra. A hirdetés szövege szerint a 360 fokos állandó panoráma, a szubalpin klíma és a kiépített elektromos gyorstöltő mellett jó hír lehetett a természetet utáló jövőbeli tulajdonosnak, hogy „a kert java műfűvel borított, így télen-nyáron zöld és gondozásmentes”. A házat emellett „kulturált és igényes környezetben, fantasztikus szomszédokkal, igazi »Lila akác köz« hangulattal” hirdették.

A hirdetés azonban ma már nem elérhető az ingatlan.com oldalán.

Képernyőmentés az ingatlan.com oldalról 2021.11. 16-án

Ahogy írtuk, az ingatlan a Gyermekmentő Támogató Alapítványtól annak két tagjához, Gombár Györgyihez és Lhotsky Andráshoz került. Arról, hogy végül sikerült-e eladniuk a házat, vagy mégsem értékesítik, egyelőre nem árulkodnak a tulajdoni lapok. Azt sem tudni, hogy a két alapítványi tag mennyiért vette meg az alapítványtól az ingatlant.

Milliárdos támogatások folytak át a szervezeteken

Gombár a Gyermekmentő Támogató Alapítvány mellett az alapítója, illetve kurátora volt a daganatos.hu-nak és az Országos Állatmentő Alapítványnak is.

Mindhárom alapítvány többszáz millió forint SZJA 1 százalékos felajánlásban részesült az évek alatt, összesen több milliárd forintot bezsebelve. Azt, hogy mennyire végeztek/végeznek valós tevékenységeket az alapítványok, nehéz megítélni, de az biztos, hogy a KEHI vizsgálata után feljelentést tettek ellenük költségvetési csalás gyanújával. A NAV is kutakodni kezdett, és két éven át nem is gyűjthettek 1 százalékot. Azóta minden megy a régiben, az alapítványokat újra lehet támogatni.

Kennelek igen, kutyák nem

Igaz, az Országos Állatmentő Alapítvány közben (2020 nyarán) megszűnt. A szintén csobánkai, Muskátli utca 1. szám alatti ingatlan 2016 februárjában került az alapítvány tulajdonába, majd három évvel később, 2019-ben került át Gombár Györgyi nevére.

Az Országos Állatmentő Alapítvány székhelyén még 2018-ban járt a 444.hu, kutyákat keresve, de egy darabot sem találtak.

Ez azóta sem változott: a Muskátli utcai ingatlant 2018 óta rendbe tették, szigetelték, a 444.hu videójában látható tábla is eltűnt róla. Ottjártunkkor az ott lakók nem is tudták, hogy egy alapítványnak kéne ott lennie, elmondásuk szerint körülbelül egy éve bérlik Gombártól a házat. Egy utcában lakó, épp arra sétáló elmondta, hogy ugyan volt pár kennel korábban a kertben, de kutyákat soha nem látott ott.

„Ezek csak azért voltak berakva, hogy mutogatni lehessen őket, de kutyák sosem voltak itt”

– mondta, majd elsétált.

Nem sokat tudni az adásvételekről

A harmadik érintett ház a Kerekdombi utca 4. Egy ideig ez (is) volt a Gyermekmentő Támogató Alapítvány székhelye, ami most a szilvásváradi Patak utca 29-ben található, egy parasztházban. (Ennek tulajdonosa az Alapítvány, 2020-ban vásárolták meg.)

A Kerekdombi 4. szám alatti, a gyermekmentő alapítvány által 2018 októberében megvásárolt telekre tavaly decemberre fel is épült egy ház, majd két hónappal az ingatlannyilvántartásba felvezetés után gazdát is cserélt. Így elvileg az alapítványnak csak az eladásból jó (?) bevétele keletkezhetett – ez azonban az általunk megkérdezett szakértők szerint nem derül ki a bevallásból, ahogy a másik két ingatlan értékesítéséből származó bevétel vagy értékcsökkenés sem.

A két telek közt, a házak háta mögött pónik tanyáznak

A 2020-as évi éves beszámoló alapján egyébként a Gyermekmentő Támogató Alapítvány kuyaterápiás foglalkozásokat tartott, valamint szorongásos gyerekek számára pónilovak bevonásával állatsimogatást, a stresszoldásra. Ezeket a prevenciós tevékenységeket az Oktató és Felvilágosító Központban valósították meg, és a támogatások összesen 1000 gyereket értek el.

A két telek (Kerekdomi 4. és 6.) között, a házak háta mögött most (is) pónik tanyáznak. A szépen rendben tartott karámban lévő állatok lehetnek a simogatnivaló pónik, és ez lehet az az 1000 nm-es terület, ami a luxuslakóház hirdetésében is szerepel. Ugyanakkor az alapítvány honlapján kutyaterápiás foglalkozást és életmentő tanfolyamot hirdet gyerekeknek csobánkai helyszínnel. Hogy pontosan hol, az nem derül ki a felhívásból.

Jelöltként is indult

Gombár Györgyi 2019-ben elindult az önkormányzati választásokon, a bemutatkozó plakátja szerint eddig 899 millió forintot költöttek daganatos és leukémiás gyerekek kezelésére, valamint megelőzésre, és Csobánkán is megkezdték egy rehabilitációs ház kialakítását, „amelyre vitathatatlanul szüksége lenne a családoknak”. A bemutatkozásból az is kiderül, hogy bár jelenleg sminktetoválóként dolgozik, korábban ingatlanfejlesztésben és pénzügyi területen ért el sikereket. Gombár Györgyi nem jutott be a testületbe, infomációnk szerint Csobánkán él családjával.

Kétszer is kerestük a Gyermekmentő Támogató Alapítványt hivatalos elérhetőségén, ám megkeresésünkre nem reagáltak. A szervezettől ezt kérdeztük,

  • miért nem találtuk meg a cégbírósági beszámolókban az ingatlanok értékesítését,
  • miért döntöttek az eladás mellett, és miért épp az alapítványhoz közel álló személyek vették meg őket,
  • mennyi bevétele keletkezett az eladásokból az alapítványnak.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: A Kerekdombi utca 6. Csobánkán (forrás: a szerző felvétele)

Megosztás