állatkínzás

Titokban földelték el a gyanús körülmények között kimúlt ormányosokat a sóher cirkuszosok Szadán

Két cirkuszi elefánt, Mambo és Betty ismeretlen okból hirtelen elpusztult a szadai „Szafari Parkban”. A lapunk birtokába jutott állatorvosi igazolás: egy dátum nélküli papír szerint az állatok hirtelen, előzetes tünetek nélkül múltak ki, azokat „kegyeleti okokból” nem boncolták fel, hanem ismeretlen helyen elásták. A NÉBIH és a rendőrség is vizsgálódik az ügyben: miközben folyik a nyomozás, azt is vizsgálniuk kell a hatóságoknak, hogy mi is pontosan a szafari parknak nevezett létesítmény, mert állatkert üzemeltetésére nem kértek engedélyt a cirkuszosok.

Támogatási kampány

Hogy megértsük, mi történik és történt, egészen sokáig kell visszamenni az időben. 2020 tavaszán a Magyar Nemzeti Cirkusz úgy döntött, nem indulnak turnéra, inkább a téli szálláshelyükön, Szadán nyitnak autós szafarit. Ehhez egy évvel korábban be is szerezték az engedélyeket, ám mivel ilyen kategória nem létezik a magyar jogszabályok szerint, így vagy állatkertre vagy menazsériára kérhettek engedélyt.

Előbbi elég sok megkötést tartalmaz, míg az utóbbit – ismerve a cirkusz hosszú múltját – viszonylag egyszerűbb volt megkapni.

A Richter család cirkusza így 2019 február 25-én állandó cirkuszi menazséria engedélyt szerzett az általuk birtokolt telkek egy részére, míg a terület többi részére ideiglenes menazséria engedélyt kaptak.

Papíron az autós szafari volt a produkció, vélhetően az autós mozi mintájára. A kiállító a Pest megyei Kormányhivatal Gödöllői járási hivatala volt. A menazséria – vagyis cirkusz csak bő egy évvel később, 2020 májusában nyílt meg.

Hamar népszerű lett

A Richter családnak számos állata van, köztük egy ázsiai elefánt, Sandra. Sandra mellé érkezett öt afrikai elefánt, amelyeket a Caselly (Kaselowsky) – szintén régi cirkuszos – család birtokol. A híres-hírhedt német vándorcirkuszosok egyre keletebbre szorultak, így kötöttek ki Magyarországon. Három éve elég nagy port vert fel az elefántjaik állapota a hazai és a német sajtóban egyaránt: 2017-ben Puskás Peti hívta fel a figyelmet az állatok aggasztó kinézetére, az Állatmentő Liga feljelentést is tett az ügyben.

Feljelentették a cirkuszt az állatvédők, mert nagyon sovány az elefánt

A cirkusz azzal védekezik, hogy csupán véletlen előnytelen fotó lehetett az egyik elefántjukról, ami miatt az Állatmentő Liga feljelentést tett. Veresegyházon jártunk, mi is fotóztunk. Az Állatmentő Liga civil szervezet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanújával a Magyar Nemzeti Cirkusz tevékenységével kapcsolatban az mno.hu-n a napokban megjelent képgaléria alapján.

A család egyik tagja, Merrylu Casselly 2016-ban házasságot kötött ifj. Richter Józseffel, így a kötelékek szorosabbá váltak. A pandémia nem kedvezett a turnéknak, így jól jött a menazséria engedély, amit a szafari megnyitása követett. A vállalkozást hatalmas siker övezte, a kocsik csak tódultak Szada szélére, amit, bár a közelben élők nehezen viseltek, kénytelen-kelletlen elviseltek. A lakók főleg arra panaszkodtak, az állatok mellett vidámpark is került a falu szélére, a temetőtől száz méterre pedig énekesnő szórakoztatta a nagyérdeműt.

A belépő mellé lehetett venni répát (500 Ft/kg) és banánt (500 Ft/db), és azzal lehetett etetni az éhes szájakat, a zsiráftól az elefántig – bár azt kikötötték a hatóságok, hogy az állatok nem kerülhetnek kapcsolatba “illetéktelen személyekkel és látogatókkal”. Hogy kapcsolatnak minősül-e, ha valakit két oldalról tevék ölelnek, vagy ha benyúl az elefánt a kocsiba az ormányával, esetleg jegygyűrűt nyújt át az ifjú párnak, azt mindenki döntse el maga.

Facebook

null

Az Átlátszóhoz eljutott olyan információ is, hogy az állatok egy gyereket megharaptak: az egyik keze sérült meg ennek következtében. Emellett számos leírás tanúskodik arról is, hogy autók sérültek meg a szafarizás során, igaz ezt kivédi azzal a park, hogy a belépést csak saját felelősségre engedi.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint ezzel úgy tűnik, nincs baj, bár a veszélyesnek számító állatok tartásával kapcsolatban az egyik szabály az, hogy illetéktelen személyek nem kerülhetnek kapcsolatba az állatokkal. A hatóság szerint viszont minden rendben van, ahogy írták: “az engedélyezési eljárás során, valamint a hatóságok által tartott helyszíni ellenőrzéseken a szakemberek megállapították, hogy a területen elhelyezték a veszélyes állatfajok etetését tiltó táblákat és feliratokat.”

És mi lett az elefántokkal?

Ez az, amit vélhetően nagyon kevesen tudnak. Egy biztos: két elefánt, Mambo és Betty ismeretlen okból elpusztult. A Caselly család tulajdonában lévő elefántokat vélhetően augusztus 16-án este, a park bezárása után, vagy másnap kora reggel Töltéstavára vittek, ahol Casellyék birtoka épül. Meg nem erősített információk szerint azért, mert a német RTL Klub ott forgatott a Németországban egyre népszerűbb ifj. René Casellyvel, de

a hivatalos kommunikáció szerint az állatokat azért vitték el, hogy ismerkedjenek jövőbeli lakhelyükkel.

Augusztus 17-én a park zárva tartott, 18-án pedig a tervek szerint az elefántok újra munkába álltak volna. Ám valami történt. Hogy mi, azt nem lehet pontosan tudni, csak anyi biztos, hogy dr. Sós Endre állatorvos, a Budapesti Állat- és Növénykert vezető állatorvosa vizsgálta meg Bettyt és Mambót, illetve Tongát, amelyik még életben volt.

A lapunk birtokába jutott igazolás: egy dátum nélkül kiállított, dr. Sós Endre által szignózott papír szerint az állatok hirtelen, előzetes tüntetek nélkül pusztultak el, azokat kegyeleti okokból nem boncolták fel.

A dátum nélküli igazolás.

Kérdés, hogyan kezelte a harmadik elefántot, ha nem volt arról információja, mi a baja?

Erről szerettük volna megtudni a véleményét, ám arra hivatkozva, hogy az ügyben eljárás van folyamatban, nem kívánt nyilatkozni. A sajtóban megjelent információk szerint az elefántok egyszerűen megfulladtak hazaszállítás közben, ám ezt René Caselly, az állatok tulajdonosa határozottan cáfolta a Borsnak, mondván, a járműveik mind megfelelnek az előírt szigorú szabályoknak, és soha nem történt semmilyen baleset útközben.

A két elefántot ismeretlen helyen, de feltételezhetően Szadán elásták, míg a harmadik felgyógyult az ismeretlen megbetegedésből.

Pletykák szerint az is felmerült, hogy az elefántok agyarát eltávolították, de ez nem derülhet ki, ha nem exhumálják a tetemeket.

Az állatok haláláról a közvélemény csak október végén szerzett tudomást egy német nyelvű posztból. Bár a magyar sajtó a szállítás közbeni balesetről írt, és Richter József is ezt vélelmezte, ezt René Caselly határozottan cáfolta. Arról nem nyilatkozott, hogy mi is történhetett.

Ami biztos, hogy az elhantolás miatt a NÉBIH indított vizsgálatot, a Pest Megyei Rendőrkapítányság pedig a Telex kérdésre azt közölte, ismeretlen tettes ellen, állatkínzás bűntettének gyanúja merült fel, ezért nyomozást indítottak. A NÉBIH-től kapott információk alapján a két állat elhullását 30 napon belül jelenteni kellett volna a megyei kormányhivatalnak, ez nem történt meg.

Emellett tilos lett volna elföldelni ezeket az állatokat, bár, ahogy írták: “az elföldelés köz-, és állategészségügyi szempontból – ha a lépfene betegség gyanúja nem merül fel – biztonságos, bár nem megengedett megoldás” – írták levelükben. A hatóság állatvédelmi, valamint az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése miatt hatósági eljárást indított, valamint  büntetőfeljelentést tettek állatkínzás vétségének gyanúja miatt.

„Állatkerti tartásnak minősül”

A Richter családnak nagyon nem jött jól, hogy a Casellyék költözést terveztek. Az elefántok ugyanis mindig sok látogatót vonzanak, ráadásul Mambo Európa egyetlen hím, cirkuszi elefántja volt (nem véletlenül, az ivarérett hím elefántokkal nem könnyű dolgozni).

Több emberrel is beszéltünk, akik azt állítják, az elefántok halála óta megfagyott a levegő a két család közt. René Caselly nem beszél szinte senkivel, láthatóan megviselte a két állat pusztulása. Ezen nem segít, hogy a hatóságok nyomozást indítottak, amiben minden bizonnyal Richter is érintett, hisz állítólagosan az ő területén ásták el a tetemeket.

Érthető módon ő nem szívesen keveredne az ügybe, ezért kiadott egy tájékoztatót, amely szerint a Caselly-elefántok március óta nem léptek fel a Magyar Nemzeti Cirkusz műsorában. Ennek némileg ellentmond, hogy az elefántok a helyszínen tartózkodtak, lehetett őket etetni, fényképezkedni velük, és mivel az engedély alapján a szafari valójában egy cirkusz, ezért ha ott voltak, az fellépésnek számít.

Bár úgy tűnik, a hatóságok számára korábban teljesen rendben lévőnek tűnt az “autós szafari produkció”, az elefántpusztulás kapcsán ezt lehet hogy át kell gondolni.

A lapunk birtokába került levél alapján a NÉBIH és a Természetvédelmi Hatóság megítélése szerint a cirkuszi menazséria nem minősül állatkertnek. “Ez alapján, ha legalább egy olyan egyed van, amely cirkuszi produkcióra nem betanított, vagy betanítható, vagy 2007 szeptember 28 után beszerzett elefánt, orrszarvú vagy főemlős, vagy CITES I. -es engedélyen szereplő állatfaj vadon befogott egyede (az ázsiai és indiai elefántok ide tartoznak, és az afrikaiak egy része is), [… ] akkor az adott létesítményre állatkertként kell tekinteni.”

Az Agrárminisztérium jogalkotási főosztálya is ezzel ért egyet, október 27-én kelt levelükben így fogalmaznak: “A megkeresésben említett eset – a fentiek alapján – állatkerti tartásnak minősül, figyelemmel arra, hogy a létesítményben való tartás során történik az állatok nagyközönség számára történő, belépődíj ellenében történő bemutatása.”

Hogy a menazséria engedélyt visszavonják-e, illetve megpróbál-e megfelelni a Magyar Nemzeti Cirkusz az állatkertekre való szigorú szabályozásnak, az hamarosan kiderül. Az állatok pedig addig is maradnak Szadán, a nagyközönség elől elzárva.

Zimre Zsuzsa

Fotó: A szadai Szafari Park Facebook oldala/archív

Megosztás