Kubatov kopaszai akcióztak az NVI-nél, felülről állíthatták le a nyomozást

folgye

 

2006-tól félnek kormánykörökben, ezért keresik a kopaszok kegyeit – így értelmezik futballszerető informátoraink a verőemberek és a kormánypolitika flörtjét. A Nyakó-féle, és a ligetvédőkkel balhézó kopaszoktól is könnyű kapcsolatokat kimutatni a Fidesz felé. Nem csoda, hogy a rendőrség eldobta a nyomozást, mint a forró krumplit, bár erre rendőri forrásaink maguk sem büszkék: azt mondják, “szakmaiatlan és gagyi” volt a nyomozás.

 

 

Papírforma szerint nem dolgozhatnának biztonsági őrként a Nemzeti Választási Irodánál erődemonstrációt rendező verőemberek. Hiszen, mint nemrégiben megírtuk, szinte valamennyien súlyos bűncselekmények miatt voltak korábban büntetve:

Gyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, rablás, garázdaság – a titkosszolgálat azonosította a Nyakót akadályozó kopaszokat

Ezt egyébként maguk sem különösebben titkolják, éppen ellenkezőleg.

 

sitt

 

Nézegetve a Facebook-profiljaikat, illetve a társaságot régebb óta szemmel kísérő forrásokkal levelezve mégis az derül, ki, hogy alapvetően őrzés-védelemből, az éjszakai életben bevett szóhasználattal portázásból élnek, méghozzá nem is rosszul. Ráadásul nem csak a menő szórakozóhelyek, de az alapvetően politikusi irányítás alatt álló sportklubok is igényt tartanak a szolgálataikra. Hogyan és vajon miért? – ennek jártunk utána.

Emlékezetes, Nyakó István MSZP-s politikust egy verőemberekből álló csapat próbálta megakadályozni, hogy időben beadja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról. A fenyegetően tornyosuló kopasz társaság ügyében nagy nehezen beindult büntetőeljárást ott blokkolták a hatóságok, ahol csak lehetett. Nyakó pótmagánvádjáról – bírósági elutasítás után – a politikus fellebbezése miatt a táblabíróság dönt majd.

Kapcsolódó cikkeink

Hiába szkenneltek, a C-Közép szurkolóit is szekusokkal és perekkel fenyegették Kubatovék

A zsaruk falaztak a kopaszoknak? – a rendőrség nem válaszol

Bedőlt Papcsák zuglói kedvence

Váratlan kibékülés a láthatáron – már folynak a tárgyalások Kubatovék és a Fradi-tábor között

Elküldték a Fraditól a börtönviselt “szurkolói koordinátort”

Huszonkét feljelentést tettek a választási irodánál történtek ügyében

A szurkolói köröket belülről ismerő forrásunk szerint „Szőke Feri” verbuválta a szolnoki kötődésű izomagyakból álló csapatot a Fradi Security környékére. Informátorunk évekkel azelőtt mutatta be munkatársunknak az úgynevezett „szolnoki erőket”, hogy K.T. és társai országos hírnevet szereztek volna az NVI-s akcióval.

 

szolnokiak

 

2013-2014-ben munkatársunk hosszasan, hónapokon keresztül levelezett egy inkognitóban maradó, Kubatov Gábor FTC-elnök és nem mellékesen fideszes pártigazgató módszereit ellenző szurkolóval. Az illető az FTC résztulajdonában álló biztonsági cég, a „fradiszeku”, jelenlegi nevén Fradi Biztonsági Szolgálat Kft. frontembereinek előéletét ismertette, miután Szabó „Szőke” Ferenc az objektumot védők oldalán bukkant fel a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol éppen egyetemisták tüntettek.

Agyas, az exzsaru a fradiszeku élén

Szőke maga is sittes volt, egykori főnöke, az Olasz Misi néven ismert pénzváltó és alvilági uzsorás meggyilkolásában vett részt, ezért több mint tíz évet ült is. A fradiszeku így nem is alkalmazhatta biztonsági őrként, a hivatalos titulusa „szurkolói koordinátor” volt.

Hasonló kamutitulusokkal foglalkoztatták a szolnokiakat is – akiknek a fradis munkáit ábrázoló képekkel tele van a Facebook. A cégmérleg szerint a fradiszekunak mindössze hat alkalmazottja van. A paragrafuskerülgetésben pedig segíthet, hogy a cég ügyvezetője, az Agyas becenéven emlegetett Baranyai Imre, korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozója volt.

Bár Szőkét 2015-ben vállalhatatlannak ítélte és elküldte az FTC, a szolnokiak gyümölcsöző kapcsolata megmaradt a klubbal. Az NVI előterében azonosított verőlegények a szekuban Szőke hátrébb vonulása után kulcsszerepet kapott Fölgye Pál Facebook-ismerősei. Tavaly december 23-án a szolnoki csapatból hárman még a karácsonyt is együtt ünnepelték egy vendéglátóhelyen: ezt maga Fölgye posztolta ki, a szolnokiak közül pedig többen megosztották.

 

folgye

 

A csapat profiljai alapján nem igazán derül ki a kopaszok foglalkozása. A céges adatbázisokban sem lelni nyomát, hogy vállalkozásaik lennének, egyedül a csapat doyenjének volt részesedése egy azóta becsődölt fuvarozó cégben. Ezzel szemben eléggé mindennapos, hogy méregdrága autókban, vendéglőkben, drága hotelekben pózolnak.

A biztonságvédelmi szakma nehézségeit, alacsony óradíjait ismerve ez különös. Ráadásul a piacra vonatkozó szabályozás szerint a biztonságvédelmi vállalkozóknak igazolvánnyal kell rendelkezniük, amit csak sikeres vizsga után kapnak meg. A vizsgafeltételek között pedig szerepel az erkölcsi bizonyítvány is. Vagyis ha bárhol, ahol felbukkantak: a Lendvay utcánál, a Ligetben, az NNI-nél vagy a vendéglőkben, ahol portáznak, a sportrendezvényeken, amiket úgymond biztosítanak, a rendőrök igazoltatták volna a kopaszokat, nyomban abba kellett volna hagyniuk a munkát.

Új 2006-tól tart a Fidesz

A társaság tagjait régóta figyelemmel kísérő másik forrásunk szerint amikor nem sportrendezvényeket védenek, diszkókban portáznak, nem csak Szolnokon, de a Balaton-parton is. Ezt a büntetett előélet miatt a „szurkolói koordinátor” elnevezéshez hasonló trükkök teszik lehetővé, például pohárszedő vagy egyéb hasonló titulust kapnak, gond esetén pedig elvegyülnek a szórakozó tömegben. Igaz, erre ritkán van szükség.

A pártközeli feladatokat forrásunk azzal magyarázza, hogy a politikának érdeke lekenyerezni a börtönviselt bajkeverőket. Jobb, ha nekik dolgoznak, mintha megismétlődnének a 2006-os utcai események, amikor hasonló figurák vették át a kezdeményezést a kormányellenes megmozdulásokon.

Szurkoló informátoraink valamennyien fontosnak tartják kiemelni, hogy ezek a kopaszok nem ultrák, ellenkezőleg, az ultrák árulói. Közülük valók voltak, de a klubok vezetése, hatósági és politikai támogatóik alkukkal, zsarolásokkal, jutalomfalatkákkal, vagy csak kihasználva a szurkolótáborok belső ellentéteit, leválasztották őket. Fő feladatuk pedig éppen a szurkolók úgymond kordában tartása, ami már évekkel azelőtt megkezdődött, hogy a szélesebb közvélemény felfigyelt volna a tevékenységükre a politikai aktivitás miatt.

Ráadásul az NVI-botránynál nem csak a szolnokiak fradis kötődése az árulkodó. Az Index tárta fel, hogy a Nyakót népszavazási kezdeményezéssel előző Erdősi Lászlóné kísérője, Varró Ádám Kubatov titkárának, Kindlovics Máténak volt az osztálytársa a középiskolában. Ugyanebben az osztályban végzett a Pál Apostol Katolikus Gimnáziumban Sipos Bence, a fradi kommunikációs vezetője is.

Sokadik eset az NVI-s balhé

Nem csak a Fidesz-székháznál és a választási irodánál történtek esetében erős a gyanú, hogy kormány-közeli szereplők verőembereket vesznek igénybe ellenzéki politikusok vagy aktivisták megfélemlítésére.

Az első, nyilvánosságot kapott eset szintén a 2012/13-as tél diákmegmozdulásaihoz köthető. A vagy.hu tette közzé a videót, amely bemutatta: a Debreceni Egyetem hallgatói fórumát a Loki szurkolói zavarják meg. Utóbb kiderült, a fenyegetően fellépő Szepesi Miklós Zsolt a Fidesz listás képviselőjelöltje volt a 2010-es országgyűlési választásokon. Ezt követte Szőkéék akciója a Lendvay utcában. Pár héttel később pedig a HVG azonosított fradiszekus bedolgozót a kormánykritikus fiatalok által látogatott Sirály klub 2013-as kilakoltatásakor.

Jelentősebb közelharc zajlott tavaly a Városligetben, ahol a ligetvédőkre kopasz verőemberek támadtak rá. A balhéról készült képeken a Haladás B-közép egykori oszlopos tagját, Őze „Gida” Balázst azonosította Tumblr-posztjában Szarvas, a szombathelyi származású grafikus. Őze egyébként szintén Fölgye ismerőse.

Szarvas a Marcus Biztonsági Szolgálathoz köti Őzét, ám ez a cég nem szerepelt a városligeti közberuházás biztonsági alvállalkozói között. A nyugat.hu szerint dolgoztak ugyanakkor rangos szombathelyi rendezvényeken, például a Szent Márton Találkozó szabadtéri szentmiséjén is ők adták a védelmet.

Őze volt a tavalyi szombathelyi nemzetközi jótékonysági (!) kertercharcverseny főszervezője. A rendezvény fővédnökségét Hende Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter vállalta. Olvasónk pedig olyan képet küldött, amelyen „Gida” éppen díjat vesz át Szombathely fideszes polgármesterétől, Puskás Tivadartól.

 

gida

 

A Szarvas által posztolt ligetes képen láthatóan főnökként viselkedő – ezen a videón épp Gulyás Mártonnal „társalgó”, itt pedig a csapatirányító rendőr alezredessel ordítva bazmegelő – Tóth Csaba szinte a teljes NBI-et őrizte már. Tóth alias TCS a „tizenhatos szektor” szurkolói csoport tagja volt, majd dolgozott a Fradinak, a Kispestnek, a Siófoknak és a Haladásnak is, illetve tag volt az MLSZ biztonsági bizottságában.

Az ő előéletéhez is fűződnek legendák: szurkolói körökben úgy tudják, remek Balaton-környéki kapcsolatait a később garázsbetonba temetett Szlávy Bulcsúnak is köszönhette.

Ráadásul a kapcsolat a politika-klubok-szurkolók között nem kizárólag úgymond őrzésvédelmi, adott esetben legalább ennyire gazdasági természetű. Remek példa erre az előző választási ciklus Zuglója, ahol az akkori polgármester, Papcsák Ferenc (Fidesz) volt elszámoltatási biztos egyik kedvenc alvállalkozója, az időközben bedőlt Ligetsor-Bau Kft., illetve a cégben felbukkant Urbán Szabó család tagjai jelképezték az átmenetet a lelátók világa és a magas politika között.

 

 

Felülről állíthatták le a nyomozást

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az NVI-botrány ügyében eljáró BRFK ügyszeretetének is voltak határai. Az Átlátszónak egy rendőri szakértő egyenesen szakmaiatlannak és gagyinak nevezte a nyomozást. Az ügyre a nagypolitika erősen rányomta a bélyegét, a nyomozás menetére rálátó forrásaink maguk sem büszkék a történtekre.

A választási irodánál lejátszott botrányos jelenetek után hatan tettek feljelentést a hatóságoknál, köztük Nyakó István. A nyomozás elrendelésére az ügyészség utasította a fővárosi rendőri szervet. Így végül 2016. március 4-én a BRFK Gyorskocsi utcában található egysége, a Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt kezdett nyomozni.

A kiemelt rendőri egység emberei, mint ilyenkor szokásos, bekérték a választási iroda kamera-felvételeit, illetve a médiában megjelent anyagok alapján és a közösségi portálon található fényképeket „elemezve” Nyakó és Erdősi Lászlóné mellett első körben beazonosították K. T. A.-, Cs. M.-et, J. L.-t, F. E.-t és Varró Ádámot. Majd még két további körben összesen 15 embert.

Mindegyiküket ellenőrizték a Robotzsaru integrált ügyviteli, ügyfeldolgozó és elektronikus iratkezelő rendszer, a Netzsaru digitális, bűnügyi és rendészeti elektronikus adatbázis, továbbá a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának nyilvántartásaiban.

Ezek alapján állították össze az érintettek priuszát, vagyis, hogy milyen büntetőeljárásokban voltak terheltek, illetve, hogy melyekért milyen büntetést szabtak ki rájuk.

Külön figyelmet fordítottak a nyomozók arra, mint az iratokban megtalálható, hogy az Erdősiné által írt népszavazási kezdeményezését összehasonlították az Origo munkatársa által készített, tőle lefoglalt fényképfelvétellel, hogy megállapítsák, valóban a nő beadványát tartalmazza-e. Persze, hogy az volt, ezzel kapcsolatban nem is nagyon lehetett másra számítani.

A BRFK nyomozói megnézték azt is, hogy Erdősiné ajánlási ívein szereplő személyek között felbukkant-e valaki tavaly február 23-án az NVI-nél, de nem találtak ilyen illetőt. Sőt, ha már itt tartottak, kiderült az is, hogy a nagydarab kopaszok egyike sem adott be korábban népszavazási kezdeményezést.

A Kúria megállapította, hogy bár Erdősi Lászlóné lépett be elsőként az NVI épületébe, a kamerafelvételek alapján egyértelmű, hogy a szocialista politikus kezdte meg elsőként a regisztrációt 11 óra 35 perckor, így „Nyakó István tekinthető a népszavazási kezdeményezést elsőként benyújtó személynek”.

Ekkorra a kopaszok már elhagyták a választási irodát, így a BRFK kiemelt bűnügyi egységének munkatársai arra jutottak, hogy mivel Nyakó Istvánt senki nem akadályozta a regisztrációban, nem történt bűncselekmény. De a BRFK-sok nem is igyekeztek minden körülményt feltárni, mintha még csak véletlenül sem akartak volna más megállapításra jutni:

– A nyomozók hiába azonosították be a kopaszokat, egyikőjüket sem hallgatták meg sem gyanúsítottként, sem tanúként.

– Nem faggatták ki Erdősi Lászlónét és nem szembesítették a „társaival”.

– Nem állították össze az érintettek kapcsolati hálóját.

– Nincs nyoma az Átlátszó birtokában lévő nyomozati anyagokban annak sem, hogy az NVI-hez kiérkező járőrök mit jelentettek feletteseiknek.

– A BRFK munkatársait nem érdekelte, hogy a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona mit tapasztalt a helyszínen és miért küldte el a rendőröket, amihez egyébként joga sem lett volna.

– A rendőrök nem vesződtek azzal sem, holott kötelességük lett volna, hogy megindokolják, ezek a nyomozati cselekmények miért nem voltak szükségesek.

Végül a rendőrség is megszüntette a nyomozást, mégpedig bűncselekmény hiányában. Éppen ezek miatt mondta szerkesztőségünknek a nyomozati iratokat látva egy volt rendőri középvezető, hogy szakmaiatlan és gagyi volt az NVI-nél történtek ügyében lefolytatott nyomozás, még akkor is, ha az ügyre a nagypolitika erősen rányomta a bélyegét.

A rendőrséget és az ügyészséget a nyomozás megszüntetésében nem befolyásolta, hogy a Kúria az üggyel kapcsolatos döntésében kimondta azt is, hogy mivel az NVI épületében megjelent csoport tagjai semmilyen kezdeményezést nem nyújtottak be, magatartásuk visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

Egy volt rendőri középvezető érdeklődésünkre nyomozati hibának minősítette nem csak a tanúmeghallgatások elmaradását, hanem azt is, hogy ennek oka nem szerepel a rendőri jelentésekben, nem derült ki, hogy miért nem tartották ezt a nyomozók szükségesnek az ügyben, pedig ezt meg kellett volna indokolniuk. Az egykori parancsnok szerint a Kúria döntését is rosszul értelmezték a volt kollégái.

Forrásunknak nehéz elképzelnie azt, hogy a nyomozók saját maguk döntöttek volna az eljárás megszüntetéséről. A volt parancsnok úgy gondolja, hogy vagy az ügyészség utasította erre a rendőröket, vagy a parancsnokaik, sőt még azt is valószínűnek tartja, hogy a „parancsot” szóban kapták a BRFK nyomozói, s annak írásbeli nyoma nincs.

Csikász BrigittaRádi Antónia

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr1
 • Ági33

  Kopaszok és rendőrök együtt a Ligetvédők ellen:

  https://www.youtube.com/watch?v=c7GbCPCw2XA

  • Gabriella Ács

   Itt már semmit nem lehet csinálni, ami az igazságot szolgálja.

 • József Kovács

  Az ha valaki izmos,kigyurt az nem baj,sőt,a gond az ha értelem nem társul hozzá,vagy csak igen csekélyke,viszont ha valaki ezeket az izomagyúakat felhasználja,az már bűncselekmény.

 • agador

  Az új SA.

 • bangala

  Barátom mondta a golyó őket is fogja!És ez így is van

  • MrT

   A barátodnak sok lőfegyvere van otthon? Vagy a gatyájában lévő golyókra gondolt? :-/

   • yourweedmon

    Szeretnél lövöldözni ugye? 🙂 Menj paintballozni.

    • MrT

     Minden nap lőhetek ha akarok. Az USA-ban vannak jogok, azért költöztem ide.

     • yourweedmon

      Hülyének lenni mindenhol jogod van. 🙂

     • MrT

      A lehülyézés nem vita. Az az óvodában a homokozóban lehet menő, de felnőtt emberek közötti vitában csak annyit jelent, hogy nincs észérved és ezért másokat próbálsz sértegetni.

 • fudaraku

  Btk.:

  10. § (1) Kísérlet miatt büntetendő, aki a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be.
  (2) A kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni.

  • Requiescat in pace

   Idáig nem jutottak a tanulásban.

 • István Szabó

  A hazafiak ellen nincs nyomozás.

  • MrT

   Szerinted ezt jelenti a hazafiság? Aki szereti a hazáját az olyan mint ezek? Akkor te minek tartod magad? Hazagyűlölőnek? Semmi értelme annak amit írtál.

   • yourweedmon

    Iróniát érted? Semmi értelme annak amit írtál.

    • MrT

     Értettem és szarkazmussal válaszoltam. De látom nem sikerült venned a lapot.

 • Sötétség

  Még egy laikus számára is egyértelmü, hogy ennyi ember /kopasz/ hirtelen jó
  hazafi és egyszerre akar népszavazást kezdeményezni. Szervezett bünbanda
  amelyet a Fideszes vezetők kezdeményezésére a Főnök nyugtázott.
  A nyomozást nemhogy leállitották el sem indult. Feltehető, hogy olyan feltételt
  szabtak, ha bántódásuk lesz akkor valakiknek a vére ki fog ürülni szervezetéből.

  • TZ

   A korábbi, önálló hozzászólásom kiegészítésként is: nem véletlenül emlegették vezető személyiségek, hogy a jövő évi választás “sorsfordító” lesz a rendszerük bebetonozása szempontjából, s nem is véletlenül fegyverkezik Kövér László sem: http://index.hu/belfold/2017/04/19/uj_kenyszerito_eszkozok_kover_fele_hazorseg/).

   Korábban már szóvá tettem az alábbiakat, ezért hadd lőjem le előre a poént: Orbán Viktor a maga kormányzóságát kívánja összegründolni, erről szól végül is minden napi, bel- és külpolitikai fejlemény!

   Néhány észrevétel, kiegészítésként:
   – Orbán (és közvetlen udvartartása) egyre inkább kezd függetlenedni a Fidesz/KDNP gyalogoktól, rájuk legfeljebb még a következő választáson lesz szüksége (2018.);
   – az előbbiből adódóan például a Momentum tovatűnt “ügynökakciója” aligha árthat az önjelölt despotánknak, ellenben még be is védheti őt (a számára kedvező hangulatkeltéssel) – hiszen mindinkább a “védő szárnyai” közé tereli megriadt vazallusait;
   – már korábban megjegyeztem: lényegében épp a “nemzetieskedés” továbbfonásával lehet (különösen Orbán büntetlensége esetén) konszolidálni, sőt, tovább forszírozni az önkényuralmi rendszert;
   – előbbiek szummációja pedig (különösen a NER jogfolytonosságában) szembefordul a globalizáció szükségszerűségével, fájdalmas zsákutcába terelve bárminemű, akár hasznos elképzelést is.

   Figyelem, most jön a lényeg:
   – Orbán talán érzi, kezd megismétlődni a 2006-os szituáció, vagyis Putyin titkosszolgálatától megint kitelik, hogy egy újabb (további szélsőséges) fordulat érdekében kilépjen a regnáló hatalom mögül (tehát már mögüle).
   – Az előbbi folytatásaként miért ne lenne lehetséges, hogy “G” és Lajos még sem akkora ellenségek? Nem feltűnő, mikor és miként aktivizálta magát Simicska Lajos (akiről máig nem dönthető el teljes bizonyossággal, a “G”-vel van, vagy ellene)? Vajon Simicska Ádám látványos megnyilvánulásainak elsődleges éle ki ellen irányul: tényleg Orbán, vagy inkább Vona Gábor ellen? Nem érdekes, hogy az állítólag oroszokra allergiás Simicska felöleli a közismerten orosz-spicli Jobbikot? Az előbbieket nem kellene alaposabban megfontolni? [Milyen politikai akciók várhatóak a Jobbik esetleges “oroszmentesítése” során, illetve ezt követően? Ez mennyiben passzolhatna Orbán stratégiájához (“rugalmas elszakadás”)? Nem lehetséges, hogy az eredeti “Gazda” – tehát Orbán – szeretné visszakaparintani a kézi vezérelhető, házi szélsőjobbját Putyintól?]
   – Gondoljunk bele: amit akart Putyin, azt már megkapta tőle, ha sokkal többet szeretne, akkor másokat kell helyzetbe hoznia [Jobbik/hungaristák/szélsőbal]. Viszont a szélsőbal nem számottevő, tehát marad a szélsőjobb.
   – Orbán eddig is csak azzal tudta “kordában tartani” a szélsőséget, hogy előttük futva szajkózta az egyre elborultabb szólamokat, s ennek során a lakosság általános morálja vészesen romlott.
   – Előbbi folyamattal elért egy határt, mely számára sem hízelgő már, viszont a szélsőségnek kifejezetten ugródeszkául szolgálhat.
   – Tehát összeállt a gyúlékony elegy, melyet sürgősen uralnia kellene. De vajon képes lesz-e erre?

   Csakhogy nem véletlenül említettem meg Putyint. Igen, ne legyen kétségünk, neki is lesz ehhez egy-két szava. Tehát egyre reálisabban kell számolni egy szélsőséges fordulattal – mely akár puccs-szerűen is előtörhet.

   De hadd folytassam, íme a kulcsszavak:

   “hóbagoly, kétkamarás, örökös tagság, nemzeti arisztokrácia, kormányzó”.

   Orbán Viktor eredeti célja az ország jogállami berendezkedésének és államformájának önkényes és öncélú megváltoztatása, melynek során a demokratikus hatalomgyakorlás általános elvein túllépve örökös (és alig kontrollálható) hatalmat kaparintana meg önmagának.

   Ennek elérésének következők a lépcsőfokai:
   – kétkamarás parlament bevezetése;
   – felsőházi “elit”, örökös tagsággal;
   – előbbivel karöltve egy hivatalosan formálódó arisztokrácia;
   – mindezeket megkoronázva pedig egy kormányzó az ország élén!

   (Az utolsó sorban említett “kormányzóság” elérése érdekében ment ezerrel a “köztársasági elnöki” funkció időleges ellehetetlenítése, illetve a jelöltállítási machinációk – ebben nyer értelmet egy gyenge személyiség propagálása, ezért akarta Orbán például Balogot eredetileg erre a posztra – bár a jelek szerint “Bajszos Szar” is megteszi. Ugyanis ennek a lehetőleg gyenge jellemű, tehetségtelen és befolyásolható személynek csak időleges szerepet szánna, pusztán foglalná a széket … nehogy még más belehuppanjon! A végcél a “kormányzóság” megkreálása, az államfői poszt vázán.)

   Mindehhez miként asszisztálnának a rezsim statisztái (Orbán tervei szerint)?
   1. A beépített “ellenzéki” emberei segítenek terelni az “ellenzéki nyájat” a “Gazda” felé.
   2. Eközben kívánatos egy erőtlenebb társadalmi felzúdulás (hogy lehessen mire fel reagálni) – de csak módjával!
   3. Eközben Orbán tovább fonja a szálakat a “kormányzósága” megkreálása érdekében – ebben lehet majd szerepe a “terrorvészhelyzetnek” is, mikor a fővezér (addigra már Orbán lenne az, egy régről ismert párcsere – Putyin/Medvegyev mintájára Orbán/Lázár- megismétlésével) kiemelt hatalmat kap, többek közt ő veszi magára a helyzetbe hozott hadsereg és erőszak-szervezetek parancsnoki jogkörét is, alig ellenőrizhetően, kontrollálhatatlanul. Orbán “medvegyevje” lehet a “reformfideszes/reformkommunista” Lázár János… [Megjegyzem, a rendkívüli állapot indokául nem kizárólag belső incidensek, de akár külső események is szolgálhatnak. Gondoljunk csak a szerbiai magyarokra, akiket készségesen felhasználna a maga elborult hatalmi céljai érdekében Orbán rezsimje.]
   4. S az alapvető emberi viselkedés pszichológiájára, a szándékosan keltett ösztönös félelemre (és gyűlöletre) apellálva elérik a társadalom belenyugvását a helyzetük (jog, államforma) megváltoztatásába.
   5. Lesz tehát kormányzó úr, felsőházi, örökös (leválthatatlan) elitje és alsóházi parlamentje (ahol majd kergetőzhetnek egymással Gyurcsányék, Fekete-Győrék, Schifferék, Vonáék, Botkáék,… az őket felügyelő karhatalom szigorú tekintetétől kísér-t-ve.)

   Hogyan jön ide a “sarki huhogó”? Talán mert épp Boross Péter volt az egyik legfőbb hirdetője a kétkamarás parlamentnek – épp ezért bálványozza gondosan már éltében is őt a jelenlegi rezsim.

   Amennyiben az “ellenzék” belefekszik az Orbán által felkínált szerepbe, úgy egyben le is értékelve magát szürke senkiként vonulhat ki az emlékezetünkből (már amennyiben nem börtönözik be őket, vagy nem menekülnek el idővel).

   Persze a “terrorvészhelyzetes” fordulat többesélyes, rizikós játék lesz, mivel a Kreml helyi pártfogoltjai (hungaristák-szélsőjobb) alaposan bekavarhatnak ebbe, attól függően, hogy Vlagyimír Vlagyimírovics Putyin miként óhajtja folytatni a partit.

   Minden esetre Magyarország ez esetben tartósan búcsút inthet a jogállamiságának, az EU-nak, a “nyugatias” létnek és fejlődésnek.

 • Subi2

  Csürhe, de jól jön a hatalomnak ha hivatalosan nem akarnak lépni biznxos dolgokban, remélem ha Jobbik lesz a nyertes ezen ügyekben is lesz elszámoltatás.

 • TZ

  A véleményem kifejtése előtt (további indoklásként) visszautalok a korábbi cikkekhez írt hozzászólásaimra (például itt: http://hvg.hu/gazdasag/20170415_Nemzetbiztonsagi_riziko_magyar_irani_nuklearis_megallapodas#article-comments és itt: http://hvg.hu/itthon/20170417_Cegledi_Illuziok_helyett_valasztasi_torveny_bojkott és itt: http://hvg.hu/itthon/20170308_Gyurcsany_hianyolja_a_gyurcsanyozast#article-comments )

  ~ Az Orbán-rezsim aljas tervei ~

  Fontos leszögezni: Orbán is csak egy báb (még ha ez neki sem is esett le eddig) – valójában egyre többször válik nyilvánvalóvá a kiszolgáltatottsága. A “segítői” pedig nem barátságból támogatják, s céljaik elérésében sem pótolhatatlan a személye. Sőt, egy bizonyos ponton túl már épp a “segítői” állíthatják félre, hogy becseréljék egy még rosszabbra … ha nem előzzük meg őket!

  Orbán eltávolítható – de ehhez előbb ki kell lépni az általa kreált “valóságból”! Bármennyire hangozzék bizarrul, NEM Orbán legyőzésén kell első sorban erőlködni, hanem a korszakos kihívásokat HELYESEN felismerve megfelelő alternatívát kell kínálni és ehhez megnyerni a közvélemény együttműködését. Nem tagadom, megdöbbentően hangozhat, de Orbánt mintegy “másodlagosan” lehet legyőzni – kvázi járulékos következményként…

  Orbán nem engedhet, hiszen ez számára (valamint környezete számára) a teljes egzisztenciális, morális kudarcot, üldöztetést és börtönt jelentené – ezért (a kóros személyiségéből is adódóan) küzdeni fog, körme szakadtáig. A Parlamenten még tavaly sikeresen átpréselt “terrorvészhelyzet” funkciója, hogy a “Tákolmány” megfelelő módosításai alapján az államfő erősebb jogköröket kaphasson. Akkorára ugyanis már korántsem biztos, hogy Káder János lesz az államfő (erről szólt a nem túl rég zajlott elnökválasztási hajcihő is). Ezért szükséges a Putyin-Medvegyev páros által már sikeresen bemutatott pártánc előkészülete (emlékezzenek vissza rá!) – ugyanis Orbán majd szintén kicsit visszalép, Lázár szorosan előre. Lázár, már miniszterelnökként (a birkák etetése gyanánt, megnyugtatásul), mint egy reformfideszesként (kvázi reformkommunistaként), majd a változás ígéretét lebegteti, s eközben, mintegy mellékesen, Orbán Viktor előlép fővezérnek. S ekkor vesznek majd újabb lendületet az események:

  Kubatov-legények akciója/kiprovokált incidens ➜ veszélyben a nemzet ➜ “fokozódás” ➜ életbe lép a “Tákolmány” módosítása ➜ Orbán megkapja a diktatórikus hatalmi jogköröket ➜ kicsit még habosítani kell, le kell foglalni a népet ➜ eközben megértetik velünk, hogy hatékonyabb lehetne Orbán, csakis értünk (közben már mindenki beijedve, sápadtan lapít) ➜ Orbán (nem kevés erőszakkal) megkapja a plusz jogköröket ➜ lassan nyíltan kezd formálódni az új rendszer, melynek nevet is adhatunk ➜ diktatúra, melynek diktátora (királya, vezére): ➜ Orbán Viktor kormányzó úr!

  Az instabilitás, viszály, “terrorizmus” és Orbán emelkedése kölcsönös egymásrautaltságban léteznek, egymás nélkül kimúlnának. Éppen ezért tévedés Orbántól várni a megoldást, nyugalmat, biztonságot!

  Orbánék nagy öngólt is lőhetnek a teljes vehemenciával, és Jobbikos segédlettel átpréselt “terrorhelyzetes” módosításukkal.
  Teljesen nyilvánvaló, mint ahogy eddig, az elmúlt évek során: a Fidesz képtelen statikusan uralni a “politikai térfelet”, ezért kénytelen rendszeresen akciózgatva, égő fáklyával előrohanva – s a Jobbik veszélyes szólamait üvöltözve – előgyújtogatni a néphangulatot, ezzel próbálva kifogni a szelet annak vitorlájából. Vagyis nincs a Fidesznek igazi ellenszere a szélsőjobb ellen, kizárólag a konkurense kampányát plagizálja – vagyis lényegében a majdani szélsőséges fordulat útját egyengeti!
  Orbán Viktor nagyon buta, rövidlátó és korlátolt képességű politikus, aki önteltségében nem akarja észrevenni, hogy egyre vadabb vizekre evez a mindinkább széthulló ladikjával. Az elmúlt évek során sikeresen felszámolták a demokratikus intézményrendszer alapjait, amiket meghagytak (ha meghagytak), azok csupán felszínes mázak – álcázás gyanánt. Lényegében Orbán megkreálná a maga, végleges egyeduralmát – s ennek érdekében lassan már szó szerint belebetonozza trónját az ország félresiklatott közjogi rendszerének csúcsára.

  >>>Csakhogy, itt van a hiba! Mi történik, ha Orbánt mégis csak “kilöttyentik” a trónusból? Mi történhet akkor? Mi várhat az országra?<<<

  A "terrorvészhelyzetes tákolmány-módosítással" még inkább sebezhetővé vált a magyar jogállamiság. Mi történik ugyanis egy ilyen, önkényesen bevezethető szükségállapot során? Mi történik akkor, ha Orbán (hiszen kétség sem férhet hozzá, ő szeretne addigra fővezérré válni), a gondosan megkreált, szükséghelyzet keltésén alapuló, teljhatalmi kísérlete során valamiért mégiscsak kipottyan az "aranytrónusból"?
  Mi következhet ezután, egy olyan szoros dramaturgiájú eseménysorban, mely mint egy hólavinaként görgeti magával előre a benne rekedteket? Képes lehet ekkor már a józan ész, a racionalitás befolyásolni az önmagunk generálta folyamatokat? Aligha!

  Gondoljunk bele ismét: mi történik, ha Orbán kihullik trónusából? Vagyis már a hadsereg legfőbb vezetője esik ki – miközben a hadsereg minden értelemben (jogi, gyakorlati, hatalmi) élesítve van, helyzetbe került?

  De menjünk tovább, hogy rámutassak az eddig szóba nem hozott szempontokra – a hazai és európai helyzet eleve generált, s ebben jelentős szerepet játszik az orosz titkosszolgálat sokszor már alig leplezett tevékenysége (hsz.: http://hvg.hu/tudomany/20170325_orosz_trollgyar_kreml_propaganda#article-comments ). Ők támogatják a szélsőségeket, köztük a Jobbikot is. A megosztottság, instabilitás, viszályok keltésében érdekeltek – veszélyes dolog velük barátkozni. Attól, mert Orbán eddig kuncsorgó kutyaként megalázkodott Putyinnak, még nem jelenti azt, nem biztosítéka annak, hogy az oroszok meg akarják védeni Orbán rendszerét (melyet egyszerű diplomáciai/hatalomtechnikai eszköznek tekinthetnek).
  Nekik bizonyos szempontból (csakúgy, mint anno a "Generalisszimusznak") értékesebb lehet a céljaik elérésére egy erősen fasiszta, nemzetiszocialista változás – melyet majd levernek, s eközben "felszabadítanak". Ismerős történet, nemde?
  Vagyis a korábban említett fordulatok (melyek pont az "orbáni szélárnyékban" lopakodó szélsőjobbot támogatják), épp kapóra is jöhetnek az orosz diplomácia számára. Putyinnak is kell lassan a háború, mint a falat kenyér, s ki mástól kaphatná ezt meg előbb (ki más provokálhatná ezt ki, kikaparva a gesztenyét a parázsból) – mint a hazai szélsőségeseinktől! Ez utóbbi forgatókönyv alapján már Orbán egészsége sem kiemelt szempont, a milliárdos közpénzen futtatott magán-testőrségében pedig (ott is) hemzsegnek az FSZB ügynökei…

  [Szeretném egy rövid eszmefuttatásra felhívni a figyelmüket Ungváry Krisztián tollából: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/06/29/ungvary_krisztian_molotov-ribbentrop_paktum_sztalin_a_szovjetunio_felelossege_a_ii._vilaghaboruban_a_becsapott_csalo/ Javaslom, hogy olvassák úgy, mintha napjainkban játszódna (megfelelően felcserélve a személyneveket), biztosan azonnal feltűnik a megdöbbentő hasonlóság! Talán nem is véletlenül, hisz Putyin is a bevált recepthez nyúlt vissza. Különösen ajánlom a "szociálfasizmus" értelmezését az Ungváry-cikk alapján!]

  ~ Az Orbán-rezsim metamorfózisa ~

  A jelenlegi rendszer nyíltan még nem lehet diktatórikus – igyekezniük kell ennek leplezésére, kimagyarázására, elmaszatolására… Viszont egy megfelelően generált eseménysorral már közelebb kerülhetnek a hőn áhított rendszerük elfogadtatásához (no nem a nyugati közvélemény, leginkább a hazai népesség előtt).

  Az aktuális nyilatkozatok, kommentek alapján mind markánsabban körvonalazódik a kormánypropaganda fő csapásiránya (s ennek mentén feltételezhetőek a rezsim lehetséges lépései is). Egyre több megnyilvánulásnál tapasztalom a folyamatos párhuzam sulykolását a jelenlegi ellenzék, az Orbánnal elégedetlenek és a közel egy évszázada lezajlott őszirózsás forradalom, majd annak folytatása, a Tanácsköztársaság között. (Gondolom a "hazaárulózás" mára már senkinek sem újdonság, különösen a Népszabadság egykori főmunkatársa, Bencsik elvtárs szájából.)
  Végül is Orbánnak mindegy lehet: egy "álterroros" műcirkusz, vagy egy szándékosan szított, eszkalálódó lázadás – mindegy, csak ő reagálhasson, s végül a megmentő szerepében tetszeleghessen.

  Mi van, ha Orbán is épp egy imitált "őszirózsás forradalom" kiprovokálására hajt? Mire húzhatná rá ezt az erőltetett klisét? Mondjuk a menekültek (EU-egyezményben vállalt) beengedésére? Ezzel két legyet üthetne egy csapásra:
  – az ország eleget tenne a minimális kötelezettségének;
  – miközben a "migráncsbarátok" válnának az újabb ellenséggé (Bájerzsóti "kohnbélái"), akik ellen a haza védelmében léphetne fel, s ekként juthatna a kormányzóság lehetőségéhez.

  Gondoljanak bele! Vegyék számba a legutóbbi időszak botrányait! Egyre látványosabbak, egyre ingerlőbbek, irritálóak – mintha már egymást akarnának túllicitálni. Folyamatosak a társadalmat nyíltan arcon köpő megnyilvánulások, a hatalmi arrogancia. Vajon ez a véletlen műve lenne? Aligha. És szerintem Orbán sem ennyire ostoba. Akkor viszont mire fel ez az egész?

  Miért ne szerethetne maga ellen egy (lehetőleg erőtlen) felkelést Orbán Viktor – hogy azt könnyedén leverve a megvezetett birkáit megetethesse? S mintegy színházi előadás katartikus tetőfokán, megjelenik a megmentő: Orbán Viktor kormányzó úr – elhitetve: Magyarország önkényuralmi rendszere történelmi szükségszerűség, indokolható következmény. Ezáltal pedig már nyílttá tehetné önkényuralmi rendszerét, legalábbis kényszerűen elfogadtatva azt a hazai lakossággal.

  Ez lenne a korábban megfogalmazott folyamat: az Orbán-rezsim metamorfózisa!

 • adolf hitler

  Kinek a migráns,meg a csecsen,mikor az itteni bünözőktől is elég a félelem………..de hát ahol a belügyminiszter is hasonszörű…..

 • Lajos villányi

  és ezek az észlények, alacsonyabb szintü bűnözők,mint a kormánypárt

 • fortin

  Felfogják a kormányurak, hogy a tűzzel játszanak? És az bizoy bvárkit megégethet, hiába van palotája budán…

  • corbendallas

   Bár úgy lenne…

 • MrT

  Az MSZP-nek 12 éve volt arra a rendszerváltás óta hogy a lakosság önvédelmi jogait helyre állítsa. Nem tette meg. A lakosság ugyanúgy nem vehet önvédelmi lőfegyvert, mint rendszerváltáskor. Pedig akkor a kigyúrtak izmai nem számítanának. De nem, az MSZP-t nem érdekelték az önvédelmi jogok, nem érdekelte őket a lakosság, mert úgy voltak vele hogy ők mindig hatalmon lesznek és mindig ők lesznek azok akik egy rakás szekrény méretű testőrrel rendelkeznek. Most fordult a kocka és most meg sír a szájuk. Most akkor sajnálni kellene őket? Vagy mi? Jogtipró pártok egymás jogait is tiporják, meg beleesnek a saját csapdáikba. Az egyik szánalmasabb mint a másik, de megérdemlik. 8-12 év múlva meg az MSZP csinálja majd ezt.

  • Horatius Koklész

   Nem pontosan értettem, hol van a szövegben az általad kifogásolt lőfegyver baromság.
   Én még emlékszem a rendszerváltásra, és pontosan tudom, nagyon jó döntés volt, hogy nem lehet a polgárok kezében lőfegyver. Főleg az IQ90 miatti nagy magyar butaságot és az orbáni aljasságot figyelembe véve csakis kalapot emelhetek a döntéshozók előtt.

   PErsze nem bánnám, ha valami elítélőt sikerülne kibüfizned a kopaszok cselekedetei hallatán. Ugyanis a cikk valami ilyesmiről szól.

   • MrT

    Persze hogy nem érted. Mert azt se érted hogy csak azt lehet izommal terrorizálni aki képtelen magát megvédeni. Nem bonyolult, egyértelmű, mégse érted.
    Magyarországon az átlag IQ 98, nem 90. Milyen Orbáni aljasság? A baloldal pont ugyanúgy állt az önvédelemhez mint Orbán. Csak úgy emlékszem hogy ők a szekusokat bérelték fel, nem kigyúrt volt bűnözőket.
    “csakis kalapot emelhetek a döntéshozók előtt” – Ezek szerint neked tetszik az hogy kigyúrt bűnözők fenyegetnek másokat. Gratulálok hozzá.
    “PErsze nem bánnám, ha valami elítélőt sikerülne kibüfizned a kopaszok cselekedetei hallatán. Ugyanis a cikk valami ilyesmiről szól.” – A valóság arról szól hogy bármit megtehetnek és nem kell tartaniuk semmitől. Attól meg főleg nem hogy az akit betalálnak védekezni fog.
    De azt írod hogy szerinted ez így jó, szóval ennyi.

    • Horatius Koklész

     megvetlek.

     • MrT

      Nincs is annál szánalmasabb mikor valakinek semmi észérve nincs és az egyetlen dolog amire képes az a gyűlölet. Gondolkozz el ezen egy pillanatig.

     • Nem, nem. Gondolkozz el te, de nagyon sokáig. Addig, amíg ráébredsz, hogy nem az a megoldás, hogy mindenki fegyvert hord. Ember!!!! Már a harci kutyákat is betiltották, te meg fel akarod fegyverezni a népet? Nem inkább az agresszióra kiképzett harci kopaszokat kellene lakat alatt tartani, akiknek egyébként is méteres priuszuk van? Erre lenne a rendőrség, ha nem orbánc parancsolna nekik. És ez nem a Maszop hibája. Nincs is annál szánalmasabb, mint amikor valaki agyhalott.

     • MrT

      “nem az a megoldás, hogy mindenki fegyvert hord.” – Nem mondtam hogy mindenki. De a tisztességes embereknél az bizony megoldás.
      “te meg fel akarod fegyverezni a népet” – Ezt sem mondtam. Emberi jogokról beszéltem, önvédelemről. A “nép”-ből mindenki dönthet hogy vesz-e magának önvédelmit vagy nem.
      “harci kopaszokat kellene lakat alatt tartani” – Tehát ha a bűnözőt lecsukod, akkor a népnek nem kellenek jogok? A kettő együtt nem lehetséges? Hogy a bűnöző rács mögött legyen, a tisztességes embernek meg jogai legyenek? A kettő miért zárná ki egymást?
      “Mire te hazamész a pisztolyodért, a kopasz hatszor tépi le a fejedet. Grat!!” – Ha van fegyverVISELÉS, akkor miért kéne hazamenni? A viselés azt jelenti, hogy a személynél van a lőfegyver és csak elő kell rántania ha védekeznie kell.
      “Grat!!” – Nem értesz a témához, gratozás helyett javaslom hogy olvass utána az NRA honlapján a törvényeknek és a statisztikáknak.

     • yourweedmon

      Te milyen észérveket hoztál fel, azon kívül hogy már remegsz egy fegyver után, hogy lelőhessed azt aki éppen nem tetszik? Ja mert rendőrnek, katonának nem vennének fel, olyan tudathasadásod van? Bocsika.

     • MrT

      “hogy lelőhessed azt aki éppen nem tetszik” – Hogy neked mindenről az ölés jut eszedbe az a te bajod. Hogy másra próbálod vetíteni a saját gondolataidat, azt viszont hazudozástnak hívják. De látom megint nem sikerült érveket felhozni csak óvodás sértegetés az amit begépeltél.

     • yourweedmon

      Mert nem érdemel mást a reakciód 😀 Te NRA-s csöves. 😀

     • yourweedmon

      Te meg csak NRA propagandát gépeltél be, szóval egálban vagyunk. 🙂

     • MrT

      Nem, azt mondtam hogy ott olvasd el a HIVATALOS kormánystatisztikákat. Szerinted az amerikai kormány = NRA? Vagy ezt viccnek szántad?

  • Coolbrady

   Sok az mszp-zés itt, ahol másoknak esetleg nagyobb felelőssége van

   • MrT

    Jelenleg ők azok akiknek a legtöbb évük volt változtatni. 12 teljes év. Az nem MSZP-zés, hogy valaki leírja hogy ők azok akik tehettek volna valamit, de nem tettek. Kitől várod azt, hogy megállítsa a szekrényajtónyi bűnözőket? A Fidesztől? Talán annyira bízol bennük? Szerinted Viktor majd kiáll mindenki védelmében és nyilvánosan felpofozza azokat akiket amúgy a Fidesz véd? Ne viccelj már. :-/

    • Coolbrady

     Az nem túl előremutató, ha a múlt hibáit keressük, de a jelen megoldását nem. Vagy ez a megoldás 2017-ben, hogy leírjuk hogy az MSZP mit nem tett meg?

     • MrT

      És mi a jelen megoldása? A jelen megoldása lenne, ha lennének önvédelmi jogok. Mint mondjuk a cseheknél. Mondd, mi a nagy megoldás, hallgatom. Azt várod hogy a Fidesz fellépjen azok ellen a kigyúrt bűnözők ellen, akiket ő küld az utcára? Nagyjából olyan ábránd, minthogy a maffia fékezze meg a szervezett bűnözést. 😀

     • Coolbrady

      Igazad van

     • yourweedmon

      Inkább játsszuk a Bruce Willist “önvédelmi jogokra” hivatkozva? Az tényleg megoldás…futkározzon mindenki a 9mm-essel. Bravó. A gondolkodás nálatok nem menő gondolom.

     • MrT

      ” A gondolkodás nálatok nem menő gondolom.” – Nálad a komoly érvelés nem menő, helyette megy a dedós sértegetés. De már megszoktam hogy ott ahol az észérvek hiányoznak, ott marad a “hűűűlye vaaagy” típusú szövegek maradnak.
      Igen, az önvédelem emberi jog, és akinek nincs pénze 2 testőrre, annak saját magának kell megoldania a dolgot. Képzeld az USA-ban is így megy és jól működik.

     • yourweedmon

      USA =/= Magyarország.

     • yourweedmon

      Ott is csak a balfasz második alkotmánymódosítás miatt tarthatsz fegyvert, ami még a gyarmati időkre vonatkozik. Nem hinném hogy most bemasíroznának a vöröskabátosok 😀

  • Barátom, nagy egy faszparaszt vagy. Az MSZP-nek 12 éve volt rá, aha. Mikor? Fegyvert szeretnél mindenki kezébe, ugye? De minek? Az MSZP a józan paraszti ész alapján nem akarta felfegyverezni a sok izomagyút. Pont az kéne, hogy ezeknek a fegyver nélkül is bűnözőknek még fegyvere is legyen. Mert ők biztos szereztek volna maguknak, az lett volna az első dolguk, és akkor már lődöznének is, nemcsak ordítanának meg ütnének. Egy normális ember szerinted szerezne magának fegyvert? Normális rendőrség és ügyészség kellene, nem fegyvertartási engedély. Ha mindenkinek lehetne fegyvere, te lennél az első, akit fejbedurrantanának. Méghozzá egy cingár csávó, aki összefosná magát a nagy eszedtől.

   • MrT

    “nagy egy faszparaszt vagy.” – Nem én beszélek bunkó módon, egy rossz szót sem írtam neked és nem sértegettelek. Szóval az kiabál akinek a háza ég. (ha ismered a mondást) Talán neked kellene megtanulnod tisztességesen beszélni másokkal.
    “Fegyvert szeretnél mindenki kezébe, ugye?” – Soha sehol nem mondtam olyat mond mindenki kezébe. Nem muszáj hazudoznod.
    “józan paraszti ész alapján nem akarta felfegyverezni a sok izomagyút” – Tényleg? Akkor mire fel panaszkodnak most? Hiszen a sok izomagyú nem tudja őket lelőni, csak halálra verni. Az jobb, ugye?
    “Pont az kéne, hogy ezeknek a fegyver nélkül is bűnözőknek még fegyvere is legyen.” – Te miről beszélsz? Rajtad kívül ki beszélt arról hogy bűnözők legálisan lőfegyvert vásárolhassanak. Ha TE mondasz ilyeneket, akkor miért csinálsz úgy, mintha más mondta volna? Erőszakos bűnözők a legszabadabb amerikai államokban sem jutnak hozzá legálisan lőfegyverekhez. Ahelyett hogy kitalálnál mindenféle meséket, inkább nézz utána a törvényeknek.
    “Egy normális ember szerinted szerezne magának fegyvert?” – Igen. Nekem is van, több is. USA-ban a normális embereknek van. És Magyarországon is van sok ezer sportlövő, több ezer önvédelmis, illetve 55ezer vadász is.
    “Ezért nem adott a baloldal fegyvert az emberek kezébe” – Ócska szöveg, az amerikai kormány se ad senki kezébe semmit. A lőfegyvertartás emberi jog. Ennyi.
    “mert normális életre, demokráciára készült” – Csodálatos ez a demokrácia, ahol a bűnözők bármikor agyonverhetnek bárkit és gyilkolják a nyugdíjasokat is 500 forintokért. Valódi szuperdemokrácia ez.
    “nem pedig a kopaszok uralmára” – A cikk pont arról szól hogy ők bármit megtehetnek. Olvasd el újra a cikket.
    “Normális rendőrség és ügyészség kellene, nem fegyvertartási engedély. ” – Normális rendszerben az előző kettő nem zárja ki a harmadikat. USA-ban is van normális rendőrség és ügyészség, meg fegyvertartás is.
    “Ha mindenkinek lehetne fegyvere” – Újra elismétlem: EZT csak TE mondod. Senki nem mondta hogy “mindenkinek”, ezt a szót csak te használtad. Nem kell úgy tenni mintha más mondta volna, mert az hazugság.
    ” te lennél az első, akit fejbedurrantanának” – Érdekes, az életem 1/3-át az USA-ban töltöttem és senki nem durrantott fejbe. Meg se fenyegettek. Késsel sem. Ököllel sem. Magyarországon volt az hogy rám támadtak többször is.
    “Méghozzá egy cingár csávó, aki összefosná magát a nagy eszedtől.” – Szép mesét írtál, de a mese nem valóság. Én is ki tudnék találni mindenféle elképzelt történeteket, de az egy észérveken alapuló vitában semmit nem ér.
    A “faszparasztozás” és a meseírás az nem vitaalap.

  • Ferenczi Krisztián

   Túl sok amerikai akciófilmet nézel. Az egyik, hogy az elsők, akik élnének a lőfegyver beszerzés adta lehetőséggel, azok pont azok, akiket szerinted majd Józsi bácsi kordában tartana. Amikor az USA-ban a bankrablásoknál felgyorsult a rendőri reakció, arra nem az volt a reakció, hogy megszűntek a bankrablások vagy csökkentek volna, csak az történt, hogy a támadok sokkal jobban felvegyverkeztek.
   Ha a támadónak arra kell számítania, hogy fegyveres ellenállásba ütközik, akkor az ilyen gyökerek reakciója nem az lesz: “Jó, akkor nem bűnözök.” Ez nem a mese, ez a valóság. A valóságban pedig ilyen esetben a bűnözők jobban felfegyverkeznek. Hát, erre nem számítottál mi?
   Arról nem is beszélve, hogy elméleted szerint az USA-ban, főleg mondjuk Texas-ban nem is kellene, hogy legyen bűnözés, hiszen van szabad fegyverviselés és még halálbüntetés is játszik. Baromira nem ez a helyzet, nézd meg bármelyik egyetemi lövöldözést vagy a denveri mozis támadást. Tudott mit csinált minden fegyverrel rendelkező civil az összes esetben? Fülét-farkát behúzva menekült vagy keresett fedezéket. Ami egyébként jobb is, mert ha elkezd mindenki lőni mindenkire, sem a rendőr nem fogja tudni, hogy kit kellene lekapcsolni, sem az egyik civil a másikról, aztán baráti tűzben lőnék egymást amíg van lőszer, miközben az eredeti elkövető már lehet, hogy régen lelépett másik helyre.

   Na, ennyit a civil önvédelemről és annak hatékonyságáról. De legalább évente meghal egy tucat gyerek vagy felnőtt a rosszul tárolt fegyverek miatt. Nesze semmi, fogd meg jól.

   • MrT

    “Túl sok amerikai akciófilmet nézel.” – Nem nézek tévét, mert nincs tévénk. Amerikához meg annyi kapcsolatom van hogy Amerikában élek.

    “Az egyik, hogy az elsők, akik élnének a lőfegyver beszerzés adta lehetőséggel, azok pont azok, akiket szerinted majd Józsi bácsi kordában tartana.” – Ezt magyarul is lehetne? Milyen Józsi bácsi? Kiről beszélsz? A legális lőfegyvervásárlást csak priusz nélküli emberek tehetik meg.

    “csak az történt, hogy a támadok sokkal jobban felvegyverkeztek” – Ezt se tudom mi akarna lenni. A bankrablásokat nem legális lőfegyverekkel követik el. Arról nem is beszélve hogy a bűncselekmények és a szándékos emberölések meredeken lecsökkentek a 90-es évekhez képest. 25.000 szándékos emberölés volt, most 15.000 van. Holott a fegyverek száma megháromszorozódott, a lakosság meg kapott még +100.000.000 főt.

    “hogy fegyveres ellenállásba ütközik, akkor az ilyen gyökerek reakciója nem az lesz: “Jó, akkor nem bűnözök.” – Érdekes, mert pont az a reakció. A bűnözők a védtelen áldozatokat szeretik. Vagy szerinted a bűnözők bátor hősies emberek? A valóság az hogy a bűnözők gyáva szarok. Pont ez az oka annak, hogy csapatban támadnak ártatlanokra és a célpontjaik sokszor idős, beteg emberek.

    “Ez nem a mese, ez a valóság.” – Gőzöd sincs a témáról, dolgokat állítasz amiknek az ellenkezője igaz. Minden hivatalos statisztika megcáfolja azt amit írtál.

    “Arról nem is beszélve, hogy elméleted szerint az USA-ban, főleg mondjuk Texas-ban nem is kellene, hogy legyen bűnözés” – Hazugság. Állításom szerint az USA-ban ahol sok tisztességes lőfegyvertartó van, alacsony a bűnözés. És tényleg így van. Az USA-ban vannak olyan városok, kisvárosok ahol sokkal jobb a közbiztonság mint Magyarországon. Ott van Vermont, ahol a bűnözési statisztikák sokszor jobbak. Vannak államok ahol a szándékos emberölések aránya alacsonyabb mint Magyarországon.

    “hiszen van szabad fegyverviselés és még halálbüntetés is játszik” – Igen. Sok helyen nagyon jó is a közbiztonság.

    Amúgy vicces, mert Texas-ban csak a Hollywoodi filmek szerint a legszabadabb a fegyvertartás és viselés. De ezt úgy tűnik hogy te nem tudod. Vermon jóval szabadabb mint Texas. És Vermon-tban a bűnözés aránya is jóval alacsonyabb.

    “Baromira nem ez a helyzet, nézd meg bármelyik egyetemi lövöldözést” – Texas-i egyetemen mikor volt? 51-éve volt egy komoly. Vermon-tban meg összesen egyszer. A Nizza-i teherautós tömegmészárlás sokkal durvább volt. Az az egy több ember halálát okozta mint az összes Texas-i és Vermont-i iskolai lövöldözés együttvéve. Szerintem kezdj el a gépjárművek betiltásáért tüntetni. :-/

    A Denver-i moziból ki voltak tiltva a lőfegyverek. Tehát a gyilkosnak szabad préda volt mindenki. Ilyen az, mikor a tisztességes embereket lefegyverzik. Akkor a gyilkosok szabad kezet kapnak.

    “Tudott mit csinált minden fegyverrel rendelkező civil az összes esetben?” – Mi a fenéről beszélsz? Az egyetemeken eddig a lőfegyverek ki voltak tiltva. Ahogy az általad említett moziból is. A sok civil nem rendelkezett fegyverekkel, mivel az iskolák és a mozik tiltották a fegyverviselést. Ezért is mennek az őrült gyilkosok oda, ahol tiltó törvények és szabályok vannak érvényben. Ezt te tényleg nem tudod?

    “Fülét-farkát behúzva menekült vagy keresett fedezéket. ” – Persze, mivel a törvény és a szabályok szerint nem lehetett náluk önvédelmi lőfegyver.

    “Ami egyébként jobb is, mert ha elkezd mindenki lőni mindenkire, sem a rendőr nem fogja –
    tudni” – Mesét írsz már te is? Azt sem tudod hogy a civilek már elég sok ilyen lövöldözést megállítottak? Pont pár napja volt róla hír a legutóbbiról. Olvasni kellene a témában mielőtt nonszensz dolgokat állítasz.

    “Na, ennyit a civil önvédelemről és annak hatékonyságáról.” – Nem. Ennyit arról hogy fogalmad sincs a témáról, értelmetlen dolgokat állítasz, mindenféle kitalációs képzelődést pötyögsz be, majd úgy csinálsz mintha a te kitalációid valósak lennének. A statisztikákról meg nem tudsz semmit.

    “De legalább évente meghal egy tucat gyerek vagy felnőtt a rosszul tárolt fegyverek miatt.” – Évente átlag 10.000 ember hal meg az USA-ban része sofőrök miatt. Vagy értük nem kár? 1-2 tucat emberér akarsz sírni, de 10.000 az nem számít, csak mert mondjuk te is szereted az autókat?

    “Nesze semmi, fogd meg jól.” – Ha ezt a hozzászólásodra értetted, akkor igen. Az állításaid nem jók vitaalapnak, mert minden valóságot nélkülöznek.