Szombathely

Szombathely víz alá nyomja a helyi úszókat, a vízilabdásokat kényeztetik

TAO pénzből bővítették a szombathelyi uszodát tavaly decemberben. A közös működési költséghez, megítélésük szerint aránytalanul kell perkálniuk az úszóknak. Holott ők nem is használják az új medencét, csak a vízilabdások.

Plusz 100 millió forintot szavazott meg június 25-én a szombathelyi közgyűlés (10 Fidesz-KDNP, 9 Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt, 1 Pro Savaria, 1 Jobbik) a Haladás Sportkomplexum fenntartására, ezzel módosítva a korábban elfogadott idei költségvetést.  A stadion, bár állami pénzből épült, és 9 milliárd helyett 15,6 milliárdnál állt meg az építési költsége, az üzemeltetés már a város feladata.

Nem ez az egyetlen ilyen sport-komplexum Szombathelyen. Decemberben adták át a 2,2 milliárdból épült új sport medencét a fedett uszodában. A városnak ez sem került pénzbe 100 százalékban TAO támogatásból épült fel a helyi OB I.-es vízilabda csapat edző medencéje.

A működtetést itt úgy oldották meg, hogy egy szerződés keretében a működtető a megyei és városi tulajdonban lévő VasiVíz ZRt. lett. Az új uszodarész működtetésével azonban korábban nem számolt a cég. A szabályozás szerint ugyanis a TAO pénzből épült medencét a vízilabda sportegyesület nem adhatta át a városnak. Annak tulajdonjoga így az egyesületnél maradt, az üzemeltetés pedig a VasiVízhez került.

A működtetés azonban pénz. Egy plusz medence pedig többletpénz annak ellenére, hogy Hende Csaba a város fideszes képviselője még a medence avatásán is azt mondta, hogy a korszerű beruházás miatt nem, hogy drágább, de még olcsóbb is lesz az egész uszoda üzemeltetése.  De nem lett.

A uszodát nem csak a vízilabdások, de az úszók sportegyesülete, a Vízmű SC is használja. Ez az a sportegyesület, amelynek színeiben Barta Márton tavaly ifjúsági világbajnok lett. (Az úszók által használt 50 méteres medencét a lakosság is igénybe veheti, az új medencében csak a vízilabdások edzenek.)

Az úszás nem TAO-támogatott sport, így ők sem ezt, sem pedig városi támogatást nem kaptak az idei költségvetésből. Az egyesület 45,65 millió forintból gazdálkodik évente. Az illetékes bizottság pedig arra hivatkozva nem adott nekik támogatást, hogy korábban volt az egyesületnek tartozása.

A terheik azonban csak tovább nőttek, miután nagyon úgy fest, az uszoda üzemeltetéséből származó többlet kiadást a VasiVíz rajtuk akarja bevasalni.

Az úszók május végén írtak nyílt levelet, amiben az állt, hogy június 9-től 250 forint helyett, 650 forintra emelik a sportolók belépőjének árát. Ezt pedig mindig meg kell váltaniuk, legyen szó edzésről, vagy akár versenyről. De az úszók ezen felül még a sáv használatért is fizetnek, ami szintén emelkedett. 1016 forint hely 2200 forintot kell fizetniük alkalmanként.

A sportegyesület számításai szerint eddig 20 millió forintot fizettek ki így követve az uszoda üzemeltetésére. A mostani emelés pedig újabb 20 millió forintot jelentene az uszoda.

Közben egyébként a vízilabdások terhei nem csak, hogy nem emelkedtek, de városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló klub vezetés 20 millió forintos önkormányzati támogatást lobbizott ki.

Ezen az egyenlőtlen felálláson akart a június 25-i közgyűlésen változtatni a városi MSZP-s frakció. Javaslatuk az volt, hogy a Haladás Sportkomplexum újabb 100 milliós tételét nyírják meg, és adjanak belőle 20 millió forintot az úszóknak. Ezzel leginkább a szülők terheit csökkentették volna. A fideszes többségű közgyűlés azonban egy lesöpörte a javaslatot. A dolog érdekessége, hogy a Fidesz-frakciójának tagja az a Kántás Zoltán is, aki a szombathelyi fedett uszoda vezetője.

Az uszoda fenntartója szerint egyébként 3,5 millió forintos tartozásuk van jelenleg az úszóknak. Bár ezt a sportklub vezetősége nem ismeri el, a szombathelyi közgyűlés jobbikos képviselője Balassa Péter azt javasolta, legalább akkor ezt az összeget fizesse ki a klub helyett a város. A Fidesz frakció azt is leszavazta.

A dolog tehát most úgy néz ki, hogy az egyébként is TAO támogatást élvező focisták és vízilabdások plusz önkormányzati támogatást kapnak. Addig a 400 szombathelyi gyereket foglalkoztató Vízmű SC-ben a havi 25 ezer forintos tagdíj mellett minden edzésre és versenyre plusz 650 forintot kell fizetni a gyerekeknek.

Mindezt egy újabb látványberuházás és annak költséghatékony működése jegyében.

Farkas Bazsi

Címlapfotó: Vízmű SC

Megosztás