Egyéb

A Debreceni Egyetem elleni peres győzelmünk még fontosabb volt, mint gondoltuk

Másodfokon is nekünk ítélt a Debreceni Ítélőtábla a Debreceni Egyetemmel szemben még 2017 nyarán, az ügyben született ítélet pedig bekerült a joggyakorlatot leginkább befolyásoló határozatok tárába, az Ítélőtáblai Határozatokba.

A HVG-Orac kiadó évi négy számban gyűjt össze olyan ítélőtáblai határozatokat, melyek a büntető, polgári, és gazdasági ügyekben hozott legfontosabb döntéseket jelentik. Ezek a határozatok a későbbiekben útmutatásul szolgálnak a hasonló ügyekben, és a mögöttes logikai ívük ráhatással lesz a későbbi döntésekre. A Debreceni Egyetem ellen indított, és 2017 nyarán másodfokon is jogerősen megnyert perünk bekerült az ÍH-ba, vagyis a határozatok ezen gyűjteményébe.

Mint megírtuk, kifejezett kis kalandba keveredtünk az Egyetemmel szemben. A Debreceni Egyetem félmillió forintot akart kérni tőlünk olyan, közérdekből nyilvános adatokért, amelyet más egyetemek ingyen kiadnak, és törvény szerint sem kérhettek költségtérítést ekkora teher esetében. Nem ez volt azonban az egyetlen pikírt része az ügyünknek, ugyanis a Debreceni Egyetemnek nem tetszett az sem, hogy össze akartuk gyűjteni (és össze is gyűjtöttük) az itthoni nagyobb egyetemeken a hökösöknek nyújtott közéleti ösztöndíjakat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azonban úgy látta, hogy nem jelent adatvédelmi veszélyt a célunk, így állásfoglalása szerint az Egyetem erre hivatkozva nem tagadhatta meg az adatok kiadását. Az Ítélőtábla ezzel párhuzamban pedig arról döntött, hogy márpedig ingyen járnak nekünk ezek az adatok.

A debreceniek nem először kerülnek a látókörünkbe. 2016-ban kiderítettük, hogy egy plagizált doktori disszertációt tett náluk egy nyugalmazott vezérőrnagy, a címét viszont nem vonták vissza. Az indoklásukat sokáig titkolták, majd végül kiderült: vagy nem értenek a plágiumhoz, vagy nem mondtak igazat. Nem sokkal utána a diákjaik idegeit tesztelték azzal, hogy kötelező sporttagdíjat írtak ki mindenkire, azonban a tilatkozástól meghátráltak. A 2017-es év is erős volt a részükről, ugyanis kiderítettük, hogy teljesen átláthatatlan módon működik a doktoranduszok számára működtetett hallgatói önkormányzatuk, majd szeptemberben Putyin Bajnoka-díjat vehettek át a European Values Think Tanktől, mely az egyik legfontosabb, orosz befolyásszerzéssel és belpolitikával foglalkozó kelet-európai szervezet.

Megosztás