Egyéb

Másodfokon is ingyen kell elárulnia a HÖK-ös adatokat a Debreceni Egyetemnek

Másodfokon is nekünk adott igazat a bíróság és kötelezte a Debreceni Egyetemet, hogy ingyen árulja el, mennyit kerestek a HÖK-ösök. Az egyetem több mint 450 ezer forintot kért az adatokért.

Hamarosan új egyetemmel bővülhet a HÖK-monitor adatbázis, ahol az ország húsz legnagyobb egyetemének HÖK-ös kifizetéseit tesszük közzé. A Debreceni Egyetem volt az egyik nagy ellenálló, amelyik a pert is vállalta az adatok közzététele helyett. Az egyetem először 575 ezer, majd 450 ezer forintot kért az elmúlt évek HÖK-ös adataiért.

Elsőfokon májusban mondta ki a Debreceni Törvényszék, hogy nem kérhet pénzt az egyetem és azt is, hogy jogszerűen gyűjtjük és tesszük közzé a HÖK-ös adatokat. Az átláthatóság és a közérdekű adatok nyilvánossága nagyon fontos alapelv és fontos a hatalmon lévők elszámoltathatósága érdekében.

Hétfőn kézbesítette a bíróság a másodfokú döntést, ami helyben hagyta a Törvényszék ítéletét. A Debreceni Ítélőtábla szerint is ingyen, szerkeszthető Excel fájlban kell kiadni a HÖK-ös adatokat. Az Excel-formátum azért fontos, mert azt sokkal könnyebb feldolgozni, mint a papíron, vagy szkennelt pdf-ben küldött számokat.

Az információszabadságról szóló törvény szerint, ha valaki nagyon sok adatot kér, lehet pénzt kérni az adatigénylés teljesítéséért cserébe. A törvény azonban azt mondja, hogy ennek a részletes szabályairól egy külön kormányrendelet szól. Ez a kormányrendelet viszont évekig nem készült el, akkor sem létezett még, amikor a Debreceni Egyetemhez adatigénylést nyújtottunk be (azóta ezt a hiányt pótolták). A bíróság elfogadta azt az érvelésünket, hogy amíg nem létezett ez a kormányrendelet, nem lehetett pénzt kérni az adatigénylésekért. A bíróság szerint ugyanis egyértelmű a törvényből, hogy a részleteket kormányrendeletben kell meghatározni, ehelyett nem döntheti el az egyetem vagy a bíróság, hogy mennyi pénz méltányos egy-egy adatigénylésért.

A döntés végrehajtható, jogerős és nem lehet fellebbezni ellene, de az egyetem megpróbálhat felülvizsgálatot kérni a Kúrián. Ha a Kúria nem függeszti fel a végrehajtást (amire kicsi az esély), az adatokat körülbelül egy hónapon belül meg kell kapnunk.

A másodfokú ítélet itt érhető el.

G. Szabó Dániel

Megosztás