Egyéb>Tüntetés

A Debreceni Egyetem kötelező sporttagdíjat írt ki hallgatói számára, de meghátrált a tiltakozástól

Kötelező sportköri tagságot szavazott meg a Debreceni Egyetem Szenátusa összes nappali tagozatos hallgatójának – az ezzel járó 4500 forintos féléves tagdíjjal együtt. A hallgatókat senki nem tájékoztatta a hivatalos bejelentésig, ezért tiltakozást szerveztek, hogy megakadályozzák az évente akár százmilliós bevétellel járó tétel kivetését. Az Egyetem a hírek hatására visszavonult, közleményük szerint nem lesz kötelező a sportköri tagság, melyet eredetileg a Hallgatói Önkormányzat javasolt.

 


KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független
tényfeltáró újságírást
havi 1000 forinttal!

 

A Debreceni Egyetem (DE) június 30-i szenátusi ülésén szavaztak az Egyetem Hallgatói Önkormányzata által beterjesztett javaslatról, melynek értelmében az egyetem összes hallgatóját sportköri tagsággal ruházták fel. A tagság félévente 4500 forintba került volna, függetlenül attól, hogy egy adott hallgató igénybe veszi-e a létesítményeket. A DE aktuális hallgatói létszáma mellett ez az összeg évente százmilliós pluszbevételt eredményezett volna az intézmény számára.

 

Az egyetem indoklása szerint a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény és az Egyetem szabályzatai alapján jogosultak ilyen döntést hozni – a hivatkozott szabályok azonban nem kötelező tagdíjról szólnak, hanem éppen fordítva, a sportlétesítményeket használó hallgatókra kivetett díjak lehetőségét vetik fel. Tehát egy sportlétesítményt fakultatívan használni kívánó diáktól kérhetnek díjat ezért, de nem következik ebből, hogy kötelezően bele is kényszeríthetik a sportköri tagságba használat nélkül.

 

A magyar tudományegyetemek közül a sport közösségi erejét és jelentőségét elsőként felismerve egyetemünkön a Szenátus június 30-i döntése által minden nappali tagozatos hallgató sportköri taggá válik (…) – részlet a DE Neptun-rendszeren keresztül küldött üzenetéből

 

Hallgatók egy része beszélgetést szervezett egymás közt, ahová meghívtak egy szenátusi képviselőt is – aki a Szenátus ülésén azonban nem tudott jelen lenni. A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) számára jelezték ellenérzéseiket, a HÖK azonban nem szólalt fel a Szenátus ülésén, csupán az előtte megtartott, alacsonyabb szintű fórumokon. Mivel a Szenátus havonta egyszer ülésezik, ezért október végéig nem lesz mód a döntés érdemi felülvizsgálatára, csupán végrehajtásának felfüggesztésére. Az egyetemi vezetőknek és dolgozóknak, köztük a Szenátus tagjainak, a sportköri tagság továbbra is opcionális maradt.

 

A hallgatók Facebook-csoportot hoztak létre, ahol összegyűjtötték a tiltakozókat, néhány nap alatt 1600 tagot szereztek így. A csoportban aktív és volt hökösök is hozzászólnak, Körösparti Péter, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) volt elnöke azt ígérte, hogy újra a Szenátus elé kerül a döntés, és az összeg nem lesz addig kivetve – igaz az Egyetem sportköri honlapján a kivetést októberre ígérték, október 31-i határidővel.

 

Az Egyetem keddi közleménye alapján azonban a hallgatói tiltakozások hatására nem fogja kötelezővé tenni a sportköri tagságot. A sportköri tagság fogalma az Egyetem szabályzataiban mellesleg nem szerepel, ezek csak egy Sporttudományi Koordinációs Intézetet tartalmaznak.

 

Kérdéseinkkel megkerestük a Debreceni Egyetemet és annak Hallgatói Önkormányzatát. Leveleinket a döntés visszavonása előtt küldtük meg, így a Debreceni Egyetem válasza a döntés részleteit és meghozatalának hátterét illető kérdéseinkre: „nem releváns”.

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás