Egyéb

Banális hiba miatt bukta a fellebbezést a KLIK

A tanári fizetések csúszásáról szóló adatigénylés miatt indított pert első fokon megnyertük, de a KLIK fellebbezett. Csakhogy határidő után adták postára a levelet, így várhatóan belátható időn belül megtudhatjuk, hogy hány tanár fizetése nem érkezett meg időben az elmúlt években.
tamogatoi_rontgen_jav2

Úgy tűnik, hogy egy év után végre belátható időn belül megtudhatjuk, pontosan hány tanár fizetése nem érkezett meg időben mióta létrehozták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK). Egyeztetések, a KLIK ígérete majd annak megszegése után júniusban nyertünk pert első fokon a KLIK ellen. A bíróság kimondta, hogy a KLIK-nek közzé kell tennie a tanári fizetések csúszásáról szóló adatokat. Az intézményfenntartó ügyvédje akkor még nem tudta megmondani, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen, de a bírósági iratok szerint végül úgy döntöttek, hogy mégis továbbviszik az ügyet. Csakhogy elrontották a fellebbezést, túl későn adták postára az iratot.

A fellebbezés postára adására a törvény alapján tizenöt napja volt a KLIK-nek, az írásba foglalt ítéletet július végén vették át. Augusztus kilencedikén járt le a határidő, de a KLIK egy nappal később adta csak postára a fellebbezését. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint „az alperes a fellebbezését legkésőbb 2016. augusztus 9. napján adhatta volna postára, a 2016. augusztus 10. napján postázott alperesi fellebbezés elkésett.”

Ha a KLIK nem fellebbez az elkésettséget megállapító döntés ellen, akkor az ítélet jogerőre emelkedik, majd a KLIK-nek negyvenöt napja lesz elárulni, hogy 2013 elejétől kezdve 2015 augusztus közepéig (ekkor adtuk be az adatigénylést) hány tanár fizetése nem érkezett meg időben. Ha a jogerőssé vált ítéletben megszabott határidőn belül nem teljesíti a KLIK az adatigénylést, akkor bűncselekményt követ el, ami akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. Közérdekű adat eltitkolása miatt az Átlátszó.hu korábban az MTVA ellen tett feljelentést, az MTVA egyik alkalmazottja ügyészi megrovást kapott.

A KLIK ügyvédje egyelőre annyit mondott, hogy még egyeztetnek arról, hogy megfellebbezik-e a döntést.

A KLIK nem tartotta be az ígéretét

A per és az azt megelőző tárgyalások eddig is bővelkedtek az izgalmas fordulatokban. Miután benyújtottuk az adatigénylést és a bírósági keresetet, a KLIK egyből felajánlotta, hogy egyezzünk meg, ők el fogják árulni a tanári fizetések csúszásáról szóló adatokat. Felfüggesztettük a pert majd megegyeztünk az Intézményfenntartóval, hogy idén március végéig közzé teszik a kért statisztikákat. Erről a KLIK közleményt is kiadott, de az ígértét mégsem tartotta be. Amikor személyesen érdeklődtünk a KLIK budapesti központjában, a szervezet adatigényléseket kezelő munkatársa egyszerűen elfutott a kérdéseink elől.

Arról, hogy az állami adatokhoz való hozzáférés magyar szabályozása miért hiányos, itt írtunk bővebben. Ez a KLIK-es ügy ennek a hiányos szabályozásnak az egyik következménye: Magyarországon egy állami szervet egyedül a nyilvánosság nyomása kényszeríthet arra, hogy ne álljon bele egy adatigényléses perbe, hiszen az ügyvédeket az állam fizeti számára. Vannak olyan országok, például Észtország vagy Anglia, ahol ezzel szemben a jogosulatlanul megtagadott adatigénylések után a szervezet, vagy a rosszul döntő munkatárs büntetést kaphat.

G. Szabó Dániel

Rajz: Deák Dorottya

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás