Egyéb

Március végén kiderül, hány tanár fizetése csúszott az elmúlt években

Megegyeztünk a KLIK-kel: március végéig elárulják, hogy hány tanár fizetése csúszott 2013 óta. Sok tanár panaszkodott arra, hogy hónapokkal később kapott csak fizetést. Most ki fog derülni, pontosan hány ember érintett.
banner2_mozgo_2

Sok tanár panaszkodott a késve érkező fizetésére, és kiderült, hogy a KLIK többmilliárdos adósságot halmozott fel, ezért tavaly augusztusban közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, amiben a tanári fizetések csúszásának pontos mértékére kérdeztünk rá: havi bontásban kértük, hogy hány tanár kapta meg időben a fizetését és hány nem.

A KLIK annak ellenére sem válaszolt az adatigénylésre, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólította a szervezetet a válaszadásra. Ezután pert indítottunk az intézményfenntartó ellen. A per első, tavaly decemberi tárgyalásán Sós Gabriella, a KLIK ügyvédje jelezte, hogy készek egyeztetni az adatigénylés teljesítéséről. Mivel egy közérdekű adatigényléses per fellebbezéssel akár másfél évig is elhúzódhat, az egyeztetés nekünk is érdekünkben állt.

December 22-én és február 10-én találkoztunk a KLIK képviselőivel a Bajcsy-Zsilinszky úti központban. A második találkozón egyeztünk meg végül dr. Kapuvári Éva főosztályvezetővel és Magda Balázs biztonsági vezetővel, valamint a KLIK ügyvédjével, hogy vállalják a március végi határidőt, és közzé fogják tenni a tanári fizetések csúszásáról szóló adatokat.

Egészen pontosan azt fogja megmondani a KLIK havi bontásban, hogy hány tanár fizetése érkezett, illetve nem érkezett meg tizedikéig (a munka törvénykönyve szerint eddig kell megérkeznie a fizetésnek), illetve hogy hány tanár megbízási díja (óraadó tanárok kapnak így pénzt) érkezett meg a szerződés szerinti határidőig. A KLIK az alábbi közleményt adta ki, ezt az ő kérésükre változtatás nélkül közöljük:

„Az atlatszo.hu felperes és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: KLIK) alperes között a Fővárosi Törvényszéken 25.P.24.158/2015. számon, közérdekű adatok megismerése iránti folyamatban lévő perrel kapcsolatban történt egyeztetés eredményeként a KLIK vállalja, hogy 2016. március 31. napjáig a felperes rendelkezésére bocsátja a 2013. január 1. napjától 2015. december 31. napjáig a közalkalmazottként vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusok illetmény- és bérkifizetések átutalási napjairól szóló kimutatásait.”

Rengeteggel tartozik a KLIK

Június végén számolt be az RTL Klub egy tanárról, aki akkor még a májusi bérét sem kapta meg. Hasonló történet jelent meg a Népszabadságban is. Decemberben is többen jártak úgy, hogy csak néhány napos csúszással kapták meg a fizetésüket, ami az adventi bevásárlást nehezítette meg. Mások decemberben még csak a szeptemberi megbízási díjat kapták meg a KLIK-től.

A január végi állapot szerint a KLIK 11 milliárd forinttal tartozik. Februárban a tanítás is elmaradt egy iskolában, mert a KLIK nem fizette a gázszámlát, ezért a szolgáltató elzárta a gázt.

A KLIK nem volt mindig együttműködő a tőle adatot kérőkkel. Miután egy videofelvétel alapján megírtuk, hogy egy szombathelyi tanár pénzért eltekintett az egyesek beírásától, kértük az erről szóló vizsgálat eredményének közzétételét. A KLIK ekkor csak három hónappal később, hat emlékeztető levél után, a NAIH felszólításának eleget téve válaszolt. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a KLIK az ombudsmannak sem mindig válaszol. Egy bicskei nemzetiségi iskola igazgatójának kinevezésekor a KLIK nem szerezte be a nemzetiségi önkormányzat egyetértését, amikor pedig az ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, neki sem válaszoltak a rendelkezésre álló 30+15 napos határidőn belül és az után sem.

G. Szabó Dániel

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás