Egyéb

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó – pert nyertünk a KLIK ellen

A KLIK-nek ki kell adnia a tanári kifizetésekről szóló adatokat, amiből kiderül, hogy az elmúlt években hány tanár fizetése nem érkezett meg időben. A Fővárosi Törvényszék múlt hét csütörtökön első fokon kimondta: ez nem jelenthet aránytalanul nagy terhet a KLIK-nek.

tamogatoi_rontgen_jav2
A KLIK márciusra ígérte, hogy elárulja, hány tanár fizetése késett. Erről peren kívül egyeztünk meg, az ígéretét azonban nem tartotta be az intézményfenntartó, sőt az adatigénylések teljestéséért felelős munkatársuk elfutott a kérdéseink elől. Ezért folytattuk a pert.

A tárgyaláson a KLIK azzal védekezett, hogy az adatok egyben nem állnak rendelkezésükre, ezek összegyűjtése és anonimizálása pedig aránytalanul nagy terhet jelentene számukra. A bíróság ezt az érvet nem fogata el, mivel a technikai feltételek lehetővé teszik az adatösszesség előállítását. A KLIK ügyvédje elmondta, hogy az általunk kért dokumentumok pdf formátumban állnak rendelkezésre, és hogy ezeket nagyon nehéz lenne feldolgozni. A bíró erre ironikusan csak annyit mondott, hogy ha pdf-ekről van szó, akkor a KLIK használja az Adobe Acrobat Pro programot:

 

Kerestük a KLIK-et és a jogi képviselőjüket is, hogy szeretnének-e nyilatkozni a perrel kapcsolatban, illetve, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen, de cikkünk megjelenéséig még nem válaszoltak. Ha a KLIK nem fellebbez, akkor 45 napja van kiadni az adatokat.

 

Videónk a tárgyalásról:

 

Köszönjük a segítséget az Átlátszó jogi csapatának!

UPDATE (2016.07.06.): A KLIK ügyvédje azt válaszolta, hogy csak az ítélet írásba foglalása és kézbesítése után döntik majd el, hogy fellebbeznek-e.

 

Borsi Rebeka

Rajz: Deák Dorottya

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás