Hallgatói önkormányzat

Közadakozásból gyűlt össze a szegedi egyetemnek cikkünk miatt fizetendő sérelemdíj

Az intézmény azért perelte szerzőnket, mert egy három évvel ezelőtti cikkének címe azt sugallta: csalás történt a HÖK-választáson. A másodfokon eljáró ítélőtábla szerint „eltérő jogértelmezésről” van szó. Az ügy a Kúrián folytatódik, de fizetni kell, az egyetem végrehajtást kért.

tamogatoi_rontgen_jav2

340 ezer forintról szóló végrehajtási felhívást kapott kézhez a múlt héten egyik szerzőnk, Szalai Balázs, akit a Szegedi Tudományegyetem perelt be korábban a 2013-ban írt, „Csalnak-e még a szegedi HÖK választáson?” című cikkéért. Az írás a szegedi bölcsészkari választás vitatható körülményeiről szólt, hogy csak egy momentumot említsünk: az urnát éjszakánként az egyetemi hallgatói önkormányzat irodáján őrzik, közjegyző pedig van ugyan, de az urnát nem látja el saját jelzésével.

Török keresetét visszadobták, az egyetem perelt

A cikk miatt elsőként az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, Török Márk perelt, aki úgy vélte, a cikk az ő személyiségi jogait sérti, noha személye egyszer sem kerül elő az írásban. Nem is ment sokra a bíróság előtt: a keresetét elutasították és a perköltség megfizetésére kötelezték.

Törökék ennek ellenére nem adták fel, hogy elégtételt vegyenek a cikkért. Az újabb keresetet a Szegedi Tudományegyetem adta be.

Bittner Péter, az SZTE közkapcsolati igazgatója megkeresésünkre azt közölte: az ügyben nem az a kérdés, hogy a cikk tetszett-e az egyetemnek, vagy sem, ugyanakkor, mivel a hallgatói önkormányzat nem önálló jogi személy, peres ügyben csak intézményi szinten léphet fel.

Arra, hogy az ügyben eljárjon, Dr. Szabó Gábor rektor adott felhatalmazást F. Fekete Zoltán ügyvédnek, aki Török Márkot több perben is képviselte.

„Eltérő jogértelmezés”

Fontos megjegyezni, hogy a cikk állításait nem, csak a címét támadták, arra hivatkozva, hogy az arra enged következtetni, hogy történt már csalás a szegedi HÖK választásokon, ami álláspontjuk szerint sértő az intézmény jó hírnevére nézve. A bíróság arra kötelezte szerzőnket, hogy bizonyítsa: történt már csalás.

Ezt meg is tettük: a 2011-es természettudományi kari HÖK választásra hivatkoztunk, melyen két olyan személy is indult, akik a bölcsészkarra jártak, emiatt végül a választás eredményét is meg kellett semmisíteni. A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította az egyetem keresetét, megállapítva, hogy valóban történt csalás, így a cím nem sérti az egyetem jó hírnevét.

Az intézmény azonban fellebbezett az ítélet ellen, és a bíróság elfogadta az egyetem érvelését, miszerint az említett választáson nem csalásról, hanem „eltérő jogértelmezésről” van szó. Szerzőnket 200 ezer forint sérelemdíj és 115 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezték.

Elrendelték a végrehajtást

A döntést Szalai Balázs megtámadta a Kúrián, ez ugyanakkor nem halasztó hatályú, vagyis a pénzt ki kell fizetni (ám azt vissza kell adni szerzőnknek, ha a legfelső bíróság neki ad igazat). Végül az egyetem kezdeményezésére el is indult a végrehajtás, szerzőnk pedig kézhez kapta a felhívást a 315 ezer forintnyi sérelemdíj és perköltség, valamint a végrehajtással összefüggő 26 ezer forintnyi költség haladéktalan megfizetésére.

Mivel a befizetés további halasztására nem volt mód (végrehajtási kifogás benyújtására sem), múlt pénteken szerzőnk mellett kiállva Szlavkovits Rita újságíró felhívást tett közzé a Facebookon, amit több százan – köztük az Átlátszó, a Vastagbőr és a Kettős Mérce is – megosztottak. A felhívás tárgya, hogy akik visszásnak érzik azt, hogy az átláthatatlan hallgatói önkormányzati működés bírálata miatt megpróbálják egzisztenciálisan ellehetetleníteni szerzőnket, segítsenek a sérelemdíj és a perköltség megfizetésében.

Az előzetes várakozásokat bőven felülmúlva alig öt nap alatt, keddig összegyűlt a befizetendő összeg, köszönhetően a támogatóknak. Az ügy természetesen ezzel nem zárult le, a Kúria még felülvizsgálhatja a másodfokú döntést. Amennyiben szerzőnknek adnak igazat, a visszakapott pénzt az oknyomozó újságírás, közelebbről az Atlatszo.hu támogatására fordítja.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás