Hallgatói önkormányzat

Plagizált HÖOK-jelentés a kreditrendszerről: jelzésünk után javították

Még 2019-ben kezdett el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hazai kreditrendszerrel foglalkozni. A munkát egy kérdőívvel indították, amiben a hallgatók véleményét és tapasztalatait mérték fel. Végül azonban a “több száz órás” szakmai munka eredményeként egy plagizált jelentés látott napvilágot. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A Bologna Follow-up folyamat 2021-ben kezdődött meg, amelynek során a minisztérium felülvizsgálja a Magyarországon több mint egy évtizede működő bolognai rendszert. Ennek kapcsán a HÖOK elkészített a nyilvánosság és a Minisztérium részére egy olyan szakmai anyagot, – ezúttal a kreditrendszerről – amely sok esetben a kormányzati döntéseket is megalapozza.

A kreditjelentést a HÖOK online felületen publikálta, ám a saját holnapjukra végül nem került fel. “Ennek oka, hogy a kreditrendszert érintő legfontosabb következtetés a tanulmányi mobilitásra vonatkozik.” – mondta el a HÖOK kommunikációs munkatársa. A tanulmányban arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a kreditelfogadás terén létező hiányosságok miatt a hallgatók gyakran nem vesznek részt a tanulmányi mobilitást ösztönző programokon. A HÖOK szerint azonban a koronavírus helyzet hatására relevanciáját vesztette a hallgatói mobilitást érintő diskurzus.

Az egyébként kevés újdonságot leíró dokumentumot a felsőoktatást érintő döntésekért felelős kormányzati szervnek, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) megküldték.

A harmincnégy oldalas tanulmánynak azonban több bekezdése is a HÖOK egy régebbi szakmai anyagából, a “Jelentés a Jövőkép Programról” című tanulmányból lett szinte szó szerint átmásolva. Akadnak azonban forrásként meg nem jelölt és nem is hivatkozott, mégis szó szerint átvett szövegrészletek is.

Többek között például a felvi.hu és az Eduline oldaláról is átemeltek szövegrészeket a tanulmányba. A munkában részt vevő HÖOK-munkatársak és HÖK-vezetők a jelentésben kevés önálló gondolatot fogalmaztak meg, annál többet “schmitteltek” viszont az ELTE és a Tempus Közalapítvány oldaláról.

A HÖOK kommunikációs megbízottja kérdésemre elmondta, hogy a tanulmánnyal legtöbbet Kovács Péter, a HÖOK elnökhelyettese dolgozott, de több HÖOK-munkatárs is részt vett annak elkészítésében, akiket a bevezető után ismertet is a dokumentum

A Hallgatói Önkormányzat becslése szerint a jelentés elkészítése több száz munkaórát vett igénybe, amiből nagyjából 50-60 munkaórát a HÖOK elnökhelyettese dolgozott vele, aki egyúttal a munka fő szerkesztője és összeállítója is volt egyben. Mint azt a HÖOK kommunikációért felelős munkatársától megtudtuk, a jelentés többletköltséget nem generált, hiszen csak állandó HÖOK-munkatársak és HÖK-vezetők vettek részt a munkában, akiknek egyébként is feladatuk az ilyen és ehhez hasonló projektekben való részvétel.

Az ITM felhasználhatja a döntéseihez a HÖOK jelentéseit. Arra azonban, hogy a kreditjelentést felhasználták-e a felsőoktatási rendszer fejlesztését célzó szabályok meghozatalánál, nem tudott választ adni a kommunikációs munkatárs. De – mint mondta – szokott lenni következménye a hallgatók véleményének felméréséből készült szakmai anyagoknak. Állításuk szerint egy korábbi – tanárképzéshez kapcsolódó – szakmai anyaguk hat pontjából három fontos pont meg is valósult azóta.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) létrejött Hallgatói Képzésfejlesztési Bizottság is felhasználta a plagizált jelentést, amiről így ír az NKE a honlapján:

“A beszélgetések és felmérések által biztosított tudásanyagot kiegészítenék a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának keretében elérhető jó gyakorlatok és tapasztalatok, valamint a már elkészített, esetleg életbe lépett képzésfejlesztési javaslatok úgy, mint a HÖOK Kreditjelentés, HÖOK Jövőkép program vagy akár a SE Curriculum Reform, továbbá beépítésre kerülnének a Hallgatói Önkormányzat által már kidolgozott javaslatai és tanulmányi tapasztalatai is.”

Noha az egyetemi hallgatók képviseletét ellátó, közpénzből finanszírozott HÖOK több száz munkaórát beleölt a kreditjelentés megírásába, csupán egy kevés önálló gondolatot tartalmazó, plagizált tanulmányt sikerült csak összetákolniuk.

“Komolyabb lélegzetvételű anyag lesz az úgynevezett kreditjelentés is, amely a tanegységek teljesítését szabályozó kreditrendszert hangolná át.” – írja  a Magyar Nemzet a HÖOK-elnök szavai alapján.

Érdekes kérdés, hogy vajon ilyen, és ehhez hasonló tanulmányok alapján mérik-e fel a kormányzati szereplők a felsőoktatásban jelentkező igényeket és hoznak hallgatók százezreit érintő döntéseket? Mindenesetre a HÖOK mindvégig készségesen segítette a munkánkat és minden kérdésünkre igyekezett érdemi választ adni.

A plagizálást érintő kérdéseinknek a HÖOK kommunikációsa utánajárt és elmondta, hogy valóban 4 forrásból vettek át szöveget hivatkozás nélkül.

Úgy fogalmazott, hogy komoly szakmai hiba történt, amelynek javítása folyamatban van, majd az alábbi e-maillel jelezték, hogy a hibák javítása megtörtént:

“A telefonon beszéltek szerint tájékoztattuk és engedélyt kértünk a hiányzó hivatkozások szellemi tulajdonosaitól, melyet minden esetben meg is kaptunk. Alább elérhető a javított változat, továbbá cikkünkben a hibánkra is felhívtuk a figyelmet. Köszönöm még egyszer, hogy jelezted felénk.”

Uzonyi Ádám

Kiemelt kép: Őri Ádám

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás