felsőoktatás

„Nincs bizonyítékunk, ez feltételezés!” – Szerzőnkről tartott sajtótájékoztatót a szegedi HÖK

Bár csütörtökön nyilvánosságra került, hogy Szalai Balázsnak adott igazat az egyetemmel szemben a Kúria, a hallgatói önkormányzat szerdán még „bértollnoksággal” vádolta szerzőnket. Sajtótájékoztatójuk meghirdetett témája a kancellárválasztás volt, de a jelenlévő újságíróknak sem volt világos, mire szeretne kilyukadni Patai Ádám, a HÖK sajtófőnöke.

tamogatoi_rontgen_jav2

Az elmúlt napokban nagy terjedelemben foglalkozott a helyi sajtó azzal, hogy végrehajtást kért a Szegedi Tudományegyetem szerzőnkre a „Csalnak-e még a szegedi HÖK választáson?” című cikke miatt. Szalai Balázst a HÖK kezdeményezésére perelték be, és másodfokon elmarasztalták, mert a Szegedi Ítélőtábla szerint a cím megsértette az egyetem jó hírnevét. Sokan viszont nem így gondolták, és összedobták a kifizetendő sérelemdíjat, valamint a per költségeit. A pénz viszont nem sokáig maradhat az egyetem számláján, mert csütörtökön este már nyilvánosságra került: a Kúria mégis szerzőnknek adott igazat, aki nem sértette meg az egyetem jó hírnevét. Ahogy Szalai Balázs az adományozóknak megígérte, a pénz az Átlátszó.hu-hoz kerül, az oknyomozó újságírás támogatására.

Az EHÖK szerint méltatlanul bántak el a lemondott kancellárral

Értesüléseink szerint az egyetemet már szerdán tájékoztatták arról, hogy elveszítették a pert, ez azonban még nem derült ki azon a sajtótájékoztatón, amit aznap délutánra hívott össze a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK). A meghirdetett téma szerint ez egy „kancellárváró” sajtótájékoztató volt, amit Patai Ádám, az EHÖK sajtófőnöke letudott azzal, hogy az elején elmondta: „nemcsak az egyetem, hanem az egész város várja, ki lesz az új kancellár”. Majd így folytatta:

A másik apropó az Átlátszó Oktatás és a hallgatói önkormányzat közötti vita.

Patai szerint az EHÖK „naivan azt feltételezte, hogy egy önmagát tényfeltáróként tituláló újságíró a véleményszabadságra hivatkozás helyett tényekkel igyekszik alátámasztani az állításait”, de nem derült ki, mire gondolt ezzel. Majd azzal folytatta, hogy

az Átlátszó Oktatás bírálta még Devecz Miklós volt kancellárt is, aki a hallgatói önkormányzat szerint méltatlan elbánásban részesült.

 

Deveczről valóban többször írtunk korábban. Tény, hogy úgy nevezték ki az egyetem csúcsvezetőjévé, hogy a felsőoktatás területén nem volt jártassága, és önéletrajzaiban PhD-ként tüntette fel egy „álegyetem” képzésén megszerzett oklevelét. Írtunk arról is, hogy Devecz a hallgatók egyetemi közügyekben való részvételéről azt mondta: az a dolguk, hogy hallgassanak. És beszámoltunk arról is, hogy Facebook-oldalán a menekülteken gúnyolódó szexista bejegyzést tett közzé. Devecz először arra hivatkozott, hogy feltörték az oldalát, majd végül úgy döntött, hogy lemond, de csak azután, hogy az RTL újságírója személyesen Orbán Viktornak tett fel kérdést arról, mit gondol a kancellár bejegyzéséről.

 

A sajtófőnök ezután arról beszélt, hogy dokumentumokat fognak rendelkezésre bocsátani, amelyek azt bizonyítják, hogy szerzőnk „nem egy független tényfeltáró, hanem egy egyetemi üzleti érdekkörnek az üzleti napszámosa”.

Kinek állhatott érdekében?

A sajtótájékoztató előtt két lapot osztottak ki az újságíróknak. Az egyik a cikk elején említett per tárgyalásának jegyzőkönyvéből való. Ezzel arra akartak rámutatni, hogy szerzőnk munkahelye a tárgyalás idején az InCa nevű informatikai cég volt. A dokumentumot emailben is kiküldték több szerkesztőségnek, noha azon szerzőnk személyes adatai – születési helye, ideje, anyja neve és lakcíme – is szerepelnek, bár Szalai Balázs nem adott hozzájárulást az EHÖK-nek ezek közzétételére.

A másik lapon egy kapcsolati ábra szerepel, amelyből az derül ki, hogy Szalai Balázs volt munkahelye egy olyan cégcsoporthoz tartozik, amelyben érdekeltsége van

  • az egyetem geometriai tanszéke docensének,
  • a könyvtártudományi tanszék egy meghívott előadójának,
  • valamint az Egyetemi Számítóközpont volt vezetőjének.

Patai szerint az említett személyek „az egyetem döntéshozói közé tartoznak”, a cégcsoport pedig „tízmilliós megrendelést kapott az egyetemtől. Kijelentette: a hallgatói önkormányzat „nem akar találgatásokba bocsátkozni, hogy kinek állhatott érdekében megbuktatni a kancellárt, illetve miért akarnak szándékosan nyomást gyakorolni a hallgatói önkormányzatra”, ettől függetlenül „látszólag független bajkeverőnek” nevezte Szalai Balázst, és azt is kifogásolta, hogy szerzőnk a HÖK helyett miért nem az egyetem „több százmilliós” informatikai beruházásaival foglalkozik.

 

Patai Ádám, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat sajtófőnöke egyébként 2014-ben, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeként indult az önkormányzati választáson. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre nyilvános választ adott, amiben azt írta, azért indult, mert a jászszentlászlói gyermek tánccsoport vezetőjeként tenni szeretett volna falujáért. Közölte: „akkori és jelenlegi munkahelyét”, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatot erről tájékoztatta, és mivel nem szerzett mandátumot, illetve nem párttag, nem áll fenn összeférhetetlenség.

 

A sajtófőnök ezek után szó szerint ezt mondta:

Az egyetemi hallgatói önkormányzat szenátorai közérdekű adatigényléssel fognak fordulni, hogy kiderítsék a cégeknek, illetve az egész cégcsoportnak a hálózatát, beleértve természetesen a szerződéseket és a számlákat is.

Azt nem említette, kihez adnák be az adatigényléseket, ugyanakkor kérdésünkre – hogy mit bizonyít az általuk bemutatott ábra – azt válaszolta, hogy

ezzel nem szeretnénk semmit bizonyítani, a közérdekű adatigénylés után szeretnénk pontos információkkal szolgálni.

„De nekünk van egy feltételezésünk”

Időközben megjelent a sajtótájékoztatón Szalai Balázs is, aki megkérdezte: mi az összefüggés a volt munkahelye és aközött, hogy milyen cikkeket ír. Patai szerint „nem erről szólt a sajtótájékoztató”. Arra a kérdésre, hogy akkor miért adták ki a szerzőnk személyes adatait tartalmazó, valamint a cégcsoportról szóló lapokat, a sajtófőnök azt mondta, hogy „ez egy kezdetleges ábra az e-Cégjegyzék alapján, de nyilván majd a közérdekű adatigénylés fog pontos információt adni”.

Szalai Balázs ismét megkérdezte, mi köze van a volt munkahelyének a HÖK-választásról szóló cikkhez, amire Patai azt felelte, „a cikkben foglaltakhoz semmi köze, az elmúlt évek vitáihoz van köze”. Majd arról beszélt, hogy szerinte „nem az Átlátszó Oktatás blog és az EHÖK párharcáról van szó, hanem két egyetemi egység harcol egymás ellen”. A következő párbeszédet, amelyet a sajtófőnökkel folytattunk, szó szerint közöljük, így adja vissza legjobban a sajtótájékoztató hangulatát:

– Gyakorlatilag egy alátámasztatlan feltételezésre alapoztok.
– Ez nem egy alátámasztatlan feltételezés…
– Mivel támasztottad alá?
– A közérdekű adatigényléssel szeretnénk…
– De az még nincs meg.
– De nekünk van egy feltételezésünk, kancellárt várunk és úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy közérdekű adatigényléssel forduljunk ahhoz, hogy ezeket a feltételezéseket mi ténylegesen bizonyítani tudjuk.

Patai szerint szerzőnk két meg nem nevezett egyetemi egység harcának az eszköze, és azt is kijelentette, hogy „úgy tűnik”, mintha Szalai Balázs „bértollnokként” tevékenykedne. Arra a kérdésre, hogy miért írna szerzőnk egy cég megbízásából a HÖK-öt lejárató cikket, a sajtófőnök meglepő választ adott: azzal érvelt, hogy a cégcsoport egyik vezetőjét a volt kancellár váltotta le egyetemi pozíciójából. Ezután arról kérdezték Patait, hogy ez azt jelenti-e, hogy az EHÖK és Devecz Miklós egy platformon van, amire azt felelte: nem erről van szó, csak „vannak bizonyos összefüggések, amiről azt gondoljuk, közérdekű adatigényléssel fel lehet tárni”.

A sajtófőnök úgy vélte, amit szerzőnkkel kapcsolatban elmondott, az nem állítás, hanem feltételezés, de ha kiderül, hogy ez valótlan, nem gondolja, hogy megsértenék vele Szalai Balázs jó hírnevét, csak „érdekes összefüggésekre” próbálnak fényt deríteni közérdekű adatigényléssel.

Végül, 25 perc után a HVG újságírója megkérdezte Patait: „Akkor most mi a sajtótájékoztató témája?”

A sajtótájékoztató témája kancellárváró sajtótájékoztató, mi azt gondoljuk, hogy ugye hamarosan kiderül, hogy ki az új kancellár, illetve az előző kancellárnak a megbuktatását mi méltánytalannak tartottuk

– felelte a sajtófőnök, aki ezután úgy vélekedett: amíg nincs kancellár, addig „az egyetemi hallgatói önkormányzat lehet gazdasági ellensúly”.

A sajtótájékoztató hangfelvétele itt elérhető.

 

Tóth Mónika, Medvegy Gábor

Fotó: Vásárhely24 / Szlavkovits Rita

Megosztás