Hallgatói önkormányzat

A Parlamentben is téma volt, hogy meddig marad az EHÖK felügyelőbizottságában Török Márk?

Ezt a kérdést tette fel Ungár Péter, LMP-s képviselő Dr. Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek idén júniusban. Török Márk már több mint 12 éve tölt be tisztséget a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatában, és azóta is komoly befolyással bír a Hallgatói Önkormányzat ügyeire. Jelenleg az EHÖK Felügyelő Bizottságának frissen megválasztott elnökeként tevékenykedik.

Ungár Péter kérdésében kifejti, hogy Török Márk 11 évig volt a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, jelenleg pedig a szegedi EHÖK Felügyelőbizottságának tagja. Ungár 2020 júniusi kérdése óta már nem is csak felügyelőbizottsági tag, hanem felügyelőbizottsági elnökké vált Török Márk.

Ungár megjegyzi, hogy korábban a Szegedi Tudományegyetem rektora egyszer már megfosztotta Török Márkot tisztségétől, ezt azonban a bíróságon támadta meg a volt HÖK elnök.

„Az Ön által vezetett minisztérium is kiemelten foglalkozott az üggyel, erre tekintettel kérem szíveskedjen tájékoztatni, hogy az Egyetem Felügyelőbizottságában meddig marad Török Márk pozícióban, illetve a felügyelőbizottságban milyen típusú tevékenységet végez és mekkora jövedelem jár neki ezért?” – teszi fel a kérdést az LMP-s képviselő dr. Kásler Miklósnak.

Korábban az Átlátszó Oktatás is sokat foglalkozott a témával. Több mint 4 éve bírósághoz fordultunk, hogy a közérdekű EHÖK pályázati anyagokat kiadják. A pert ugyan megnyertük, de ennek ellenére sem adta ki a HÖK az adatokat, így közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt, ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést. Bár az egyetem bizonyos változásokat kezdeményezett, amelyek a szabályosabb működés irányába indították el a Hallgatói Önkormányzatot, ennek ellenére Török Márkot azóta sem sikerült elmozdítani a HÖK-ből.

A Nemzeti Felsőoktatási törvény kimondja, hogy a Hallgatói Önkormányzat tisztségviselője megbízatási ideje – valamennyi hallgatói önkormányzati tisztségének időtartamát egybeszámítva – legfeljebb négy év lehet. Török Márk ügyében még 2016-ban adott ki állásfoglalást az EMMI, aminek hatására az egyetemnek intézkednie kellett Török Márk eltávolításáról.

2020. július 1-én Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára reagált Ungár kérdésére, noha az írásbeli választ igénylő kérdés címzettje dr. Kásler Miklós volt. Az államtitkár mindössze ennyit írt válaszában:

„Az Ön által megnevezett személlyel kapcsolatban javasoljuk a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának megkeresését.”

A bíróság szerint is vége van Török Márk uralmának

A 37-es számú vasútvonalon, Kéthely mrh. területén történt folyóvágány beépítés minősége Martonosi Attila és az ő képviseletében lévő cégek, civil szervezetek Nagybarca Község konyha és Bánhorváti Önkormányzattal kötött szerződés. A 2019/2020-as menetrendi év: 2. sz. módosítással aktualizált belföldi közforgalmú menetrend vonatösszeállításai A Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár által kötött megbízási szerződések 2019.

Cikk szerzője: Uzonyi Ádám

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás