Egyéb

Nem kapott büntetést a diákjaitól pénzt szedő tanár

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint, ha egy diák befizeti az osztálypénzt, és ezért később adhatja le a házi feladatot, az „kifogásolható” gyakorlat ugyan, de annyira nem súlyos, hogy ezért büntetés járjon a tanárnak. A vizsgálat szerint a tanár a pénzből nem gazdagodott, de azok, akik időben befizették az osztály pénzt, később adhatták le a házi feladatot, és nem kaptak egyest.

Az Átlátszó Oktatás írta meg, hogy tanulmányi előnyért cserébe pénzt szed a diákjaitól egy tanár a szombathelyi Savaria szakképző iskolában. A dologról készült rejtett videós felvételen hallatszik, ahogy a tanár, Szopori László, jegyek pénzért való kiváltásáról beszél, és az is elhangzik, hogy „itt vagy okos valaki, vagy gazdag”.

A KLIK azonnal vizsgálatot indított az ügyben. Erről a vizsgálatról azonban hiába érdeklődtünk 6 (hat!) emailben, részleteket nem tudtunk meg, végül közérdekű adatigénylést nyújtottunk be. A KLIK erre a törvényben foglalt határidő lejárta után, azt követően válaszolt csak, hogy megírtuk: a késedelmes válaszadás miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk. A KLIK már február 20-án döntött arról, hogy nem büntetik meg a tanárt, az erről szóló iratokat mégis hiába kértük három hónapon keresztül.

A szombathelyi tankerületet megkerestük a cikk megjelenése előtt. Fodor István tankerületi igazgató már a megkeresés utáni napon személyesen találkozott a Savaria iskola igazgatójával, Sümegi Tamással. Az igazgató azt mondta, hogy a pénzszedési gyakorlatot már 2014 végén megszüntették, de Fodor mégis a vizsgálat elrendelése mellett döntött. Ennek során a KLIK meghallgatta a videóra vett osztályfőnököt, négy érintett, véletlenszerűen kiválasztott diákot, illetve a videót készítő tanulót is, valamint felajánlották, hogy bárki elmondhatja a tapasztalatait.

„Elégtelent váltott ki” vs. „a diákok tanulmányi eredményét nem befolyásolta”

Az osztályfőnök elismerte, hogy a diákokat azzal próbálta a házi feladatok elkészítésére buzdítani, hogy haladékot adott azoknak, akik az elmaradt osztálypénzt behozták. A KLIK által kiadott jegyzőkönyv szerint hozzátette, hogy az osztálypénz befizetésével „a házi feladat elmaradásáért járó elégtelen érdemjegyet kerülhették el a tanulók”, de ez más érdemjegyen nem változtatott. Azt, hogy egyeseket lehetett elkerülni a pénz időben való befizetésével, a diákok is megerősítették a KLIK-nek.

Ezzel szemben a KLIK elnöke, Hanesz József többek között azzal indokolta a tanár megbüntetésének hiányát, hogy „a kialakult szabálytalan gyakorlat sem a tanulók tanulmányi eredményét, sem anyagi helyzetét nem érintette”. Hanesz azt nem indokolta meg, hogy az egyes érdemjegyek beírása, vagy be nem írása miért nem érinti a diákok tanulmányi eredményét, és azt sem, hogy a pénz befizetése miért nem érinti a tanulók anyagi helyzetét.

A vizsgálat során Szopori és a diákok is azt mondták, hogy az osztálypénzt mindenképp be kellett fizetniük, csak fizetési haladékról volt szó. Szopori hozzátette azt is, hogy az osztálykirándulás idején a késve fizető diákok miatt ő maga a saját vagyonából 150 ezer forintot fizetett be. A KLIK vizsgálata kiemeli azt is, hogy Szopori tizennyolc éve tanít az iskolában, és korábban semmilyen kifogás nem merült fel vele szemben.

A vizsgálatot végző Fodor a KLIK elnöke elé terjesztett vizsgálati anyagban azt írja: „megállapítható, hogy az osztályfőnököt a segítő szándék vezérelte, anyagi haszna a gyakorlatból nem származott”, valamint kiemelte, hogy a pénzszedést azonnal beszüntették, amint szóvá tette ezt egy szülő.

Nem a valóságot tükrözve

A KLIK elnöke a döntés kapcsán arra hivatkozik, hogy a videót megvágva tettük közzé, így az „nem a valóságot tükrözi”. Ehhez képest a KLIK nem kereste meg az Átlátszó Oktatást, hogy bocsássuk rendelkezésükre a teljes, vágatlan videót, mert szükségük van erre a vizsgálat lefolytatása érdekében.

A szombathelyi tankerület vezetőjének vizsgálati iratai szerint ráadásul ők már az Átlátszó Oktatás cikke (így a videó) megjelenése előtt egy névtelen emailcímről megkapták a felvételt. Mivel a vágást mi végeztük el, ez a korábban megkapott videó nem lehetett ugyanaz, mint amit mi – napokkal később – közzé tettünk. A videón elhangzottak jelentését egyébként a vágás nem torzította, a diákok neveit távolítottuk csak el, illetve kivágtuk a semmitmondó vagy érthetetlen részeket.

Az iskola szóvivője: egy diák

A most kiadott dokumentumok magyarázatot adnak arra, hogy amikor a cikk megjelenése előtt megkerestük az iskolát, az intézmény hivatalos email címéről miért egy diák aláírásával érkezett válasz: az igazgató kérte meg a diákot erre.

Az igazgató beszüntette ezt a tevékenységet 2014. december 11-vel bezárólag, amely csak határidő módosításra és az egyébként is befizetendő osztálypénzre vonatkozott.

Tisztelettel:

XY Z osztályos tanuló (a diák nevét az ő védelme érdekében nem hozzuk nyilvánosságra)

– olvasható az iskola hivatalos email címéről érkezett levélben. A vizsgálati iratok szerint Sümegi Tamás, a Savaria iskola igazgatója „kérésére a videót készítő tanuló válaszolt”. Mivel az igazgató hatalmi viszonyban van a diákkal szemben, ez a kérés nem egyenrangú felek között született, valamint mindenképpen furcsa, hogy egy iskola hivatalos kommunikációját egy diák intézi.

Az iskola nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért egy diák írta alá a hivatalos válaszukat, illetve arra sem, hogy a diák szülei hozzájárultak-e mindehhez. Ezek a KLIK által kiadott iratokból sem derültek ki.

A videón hallatszik, hogy a tanár a Spar áruházlánc által kiadott matricákat is elfogadott. Szopori erről az Átlátszó Oktatásnak azt mondta, hogy a diákok csak önszántukból hozták ezeket a matricákat, mert tudták, hogy az osztályfőnök gyerekei nagyon szeretik őket. Mint akkor írtuk, ennek ellent mond, hogy a felvételen hallatszik, ahogy a diák és a tanár alkudozik, hogy hány matricát fogad el az osztályfőnök. A KLIK által kiadott vizsgálati anyagok nem ejtettek szót a sparos matricákról.

G. Szabó Dániel

Független ember vagy?
Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás