Egyéb

Kiderülhet, hány tanár fizetése késik

Egyeztetni fog a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az Átlátszó Oktatással, hogy milyen formában és pontosan milyen adatokat tudnak kiadni a tanári fizetések csúszásáról.
4000__ani_6

Májusban kérdeztünk rá a KLIK-nél, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszik. A probléma azóta sem oldódott meg, legutóbb hétfőn írta meg a hvg.hu, hogy csak négynapos csúszással érkezett meg sok tanár fizetése. Volt olyan tanár is, aki egy hónappal később sem kapta meg a neki járó pénzt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólította a KLIK-et, hogy válaszoljon a kérdésünkre, de a KLIK továbbra is hallgatott.

Ezután pereltük be a KLIK-et, hogy megszerezzük az adatokat. A keddi tárgyaláson komprmoisszumkésznek mutatkozott a KLIK ügyvédje: egyeztetéseket fogunk kezdeni a szervezettel, hogy tisztázzuk pontosan milyen adatokat tudnak kiadni. Az ügyvéd többek között arra hivatkozott, hogy aránytalanul sok munkával lehetne csak összeszedni, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszik. Mi ezt vitattuk, hiszen valószínűleg elektronikusan intézi a fizetések utalását a KLIK, nem pedig egyenként, külön-külön papírokon szól a Magyar Államkincstárnak, hogy melyik pedagógusnak hány forintot kell utalniuk. Végül abban egyeztünk meg, hogy ezekről a részletekről mihamarabb peren kívüli megbeszélést fogunk tartani, ahol tisztázni lehet ezeket a kérdéseket.

Az egyeztetés miatt a per szünetelésében egyeztünk meg. Ez azt jelenti, hogy megáll az eljárás, de bármikor kérhetjük (akár a KLIK beleegyezése nélkül is), hogy a bíróság folytassa a pert és hozzon ítéletet. Reméljük, hogy az egyeztetésre még decemberben sor kerülhet, így mihamarabb megtudhatjuk: pontosan hány tanárt érintett az elmúlt két évben a fizetések csúszása.

G. Szabó Dániel

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás