Egyéb

Kockás ingben a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai is

11057972_10208624472431023_3831335297235331113_o

Nyilatkozatban álltak ki a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai is a kormányzati oktatáspolitika ellen tiltakozó tanárok mellett. A Facebookon fotóval együtt közzétett nyilatkozatban a 24 diák és tanár arról ír, hogy hálásak a tüntető tanároknak, akiknek tudásuk legjavát köszönhetik.

A teljes nyilatkozat így szól:

Nyilatkozat

Mi, a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai szeretnénk szolidaritásunkat kifejezni a Magyarországon tüntető tanárokkal, akiknek végtelenül hálásak vagyunk és tudásunk legjavát köszönhetjük.

Véleményünk szerint nagyon fontos kiállni a saját tanáraink mellett, akik nélkül nem tanulhatnánk itt, a világ egyik legjobb egyetemén. Eljöttünk otthonról, de sokan szeretnénk hazamenni, visszaadni tudásunkat.

Úgy gondoljuk, hogy egy jó oktatási rendszer elengedhetetlen feltétele a tanári pálya stabilitása és becsületének megteremtése, az, hogy olyan környezetet hozzon létre minden diák számára, ahol maximálisan kibontakoztathatja a tehetségét és ahol kiszámítható, ösztönző környezetben tanulhat.

Sajnos az utóbbi időkben ezek közül a dolgok közül egy sem valósult meg Magyarországon, az oktatási rendszer központosítása nem hozta meg a várt eredményt, a közoktatás kaotikussá és hatástalanná vált. Reméljük, hogy Magyarország kormánya belátja a tanárok által megfogalmazott aggályok fontosságát, és konkrét lépésekre szánja el magát, hiszen az oktatás sikeressége közös nemzeti és gazdasági érdek, amely alapjaiban fogja meghatározni Magyarország sikerét a 21. században.

2016 február 20., Cambridge, Egyesült Királyság

Betegh Gábor
Forman Ferenc
Gorka Márton
Hegedűs Barnabás
Herczeg József
Janzer Barnabás
Janzer Olivér
Juhász Kristóf
Kalmár Anna
Koller Tamás
Márton Rebeka
Nagy Bence
Papp Roland
Price Márton
Rónai Eszter
Simon Péter
Siska Veronika
Szabó Attila
Sztanka-Tóth Tamás
Thamó Emese
Upor Veronika
Vőfély Rozi
Weisz Ambrus
Weisz Gellért

A Cambridge-i Egyetemet a legtöbb ranglista szerint a világ öt legjobb egyeteme közé tartozik. Rengeteg magyar tanul az egyetemen, sokan közülük a matematika diákolimpián és különböző természettudományos diákolimpiákon képviselték sikerrel hazánkat.

Kapcsolódó cikkeink:

Megosztás