Egyéb>oknyom

A hökök perelésétől a szegedi kancellár lemondásáig – mit csináltunk 2015-ben?

2015 közérdekű adatigénylésekben és perekben gazdag év volt az Átlátszó Oktatás számára. Ezen túl szervezeti változások is történtek velünk, ugyanis másfél évnyi blog.hu-n eltöltött idő után elköltöztünk az Átlátszóra. Idei fontosabb cikkeinkből szemezgetünk.
4000__ani_6

 

 

 

Török Márk elnöki pályázatainak kiadása

2007 őszének első közérdekű adatigénylésétől kezdődően 2015-ben végre sikerült kiperelnünk jogerős, másodfokú ítéletben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöki tisztségére beadott pályázatokat. Török Márk szerint ugyan “a hallgatói önkormányzat nem adatgazda,” de többfordulós pereskedés után bebizonyosodott, hogy a hallgatói önkormányzatok közfeladatot látnak el, így ezek a pályázatok a nyilvánosságra tartoznak.

A per jelentősége, hogy ebben a perben a Szegedi Ítélőtábla megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla korábbi ítéletét, ami szerint a HÖK közfeladatot lát el, ezért közérdekű adatigényléssel adatot lehet tőle igényelni. Egyébként az első ügyet is az Átlátszó Oktatás bloggere indította az ELTE ellen, így elmondható, hogy sikerrel alakítjuk az ítélkezési gyakorlatot precedensértékű perekkel. Az egyetem és a HÖK nem teljesítette az ítéletet, elnöki pályázatok helyett prezentációkat adott ki, ezért büntetőfeljelentést tettünk a Szegedi Rendőrkapitányságon. A kapitányság október végén rendelte el a nyomozást az ügyben.

Megírtuk a szegedi egyetemi hallgatói önkormányzat elnökének nyilvánosságra hozott pályázatának bizarr részeit is, melyek hatalomtechnikai elmélkedésben gazdagabbak voltak, mint a tisztségért beadott tényleges pályázati tervekben. A hallgatók pártpreferenciáin és a saját tetszési indexén túl az is érdekelte az elnököt, hogy hány hallgatót tudna kivezényelni tüntetésekre.

Egyetemi autonómia

2015 január 1-től az egyetemek gazdálkodását és az intézmények működési szabályzatát a kancellári irányításhoz kell igazítani. A Szegedi Tudományegyetem kiszivárgott tervezet a rektort csaknem megfosztotta az addigi igazgatási, gazdasági és belső ellenőrzési jogköreitől és a kancellárt gyakorlatilag az egyetem minden lényeges döntésével kapcsolatban egyetértési joggal ruházta fel.

Júniusban nyertük meg első fokon az egyetemek gazdasági vezetőjévé kinevezett kancellárok pályázatainak nyilvánosságáért indított pert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen. Az adatigénylés indokát az adta, hogy néhány megszerzett pályázat visszás tartalommal bírt, például értelmetlen mondatok, közhelyszerű elképzelések voltak bennük. A minisztérium fellebbezett, ezért az eljárás még folyamatban van.

Az Átlátszó Oktatás megszerezte idén a felsőoktatási törvény akkor tervezett módosítását is, amely a különböző szakok és karok ellehetetlenítésén  túl a rektorok hatáskörének és az egyetemi autonómiának a további csökkenését eredményezte a konzisztóriumi rendszer bevezetésével, amely a rektori feladatok ellátását hivatott részben átvenni. A hallgatói képviselők kihagyása a testületből aggályokat vetett fel, de ez nem csak a felsőoktatási törvény módosítást illetően jellemezte ezt az évet. A szegedi kancellár szerint az egyeztetésből kihagyott hallgatókat az egyetem elfogadott, új Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) azért nem érinti, mert az a szervezetről szól, a hallgató, pedig „ahogy a nevében is benne van hallgat és tanul.”

Kamuképzések, kamudiplomák

Az Átlátszó Oktatáson, Horváth László Econovumon megszerzett „MBA” és „PhD” névvel fémjelzett oklevelekről szóló posztunk miatt  jó hírnév megsértése miatt pereskedés folyt Szegeden. Horváth annak megállapítását kérte májusban, hogy a PhD szerinte nem feltétlenül jelent doktorit. A Szegedi Ítélőtábla jogerős, másodfokú ítéletében azonban kimondta, hogy az elsőfokú ítéletnek igaza van, és bizony a PhD az doktorit jelent, és külön jelzés és figyelemfelhívás nélkül nem lehet akármit annak nevezni.

A nem létező egyetem képzéseit áruló Baldauf Aladárról is írtunk, aki Facebook-oldalán taláható önéletrajza szerint még Gyurcsány miniszterelnöki megbízottja és főtanácsadója is volt. A mostani projektje, a Pallaus International University nevű, Facebook-oldala szerint Amerikában működő intézmény valójában egy floridai bungalóba bejegyzett cég. A társaság jellemzően szépségipari szakképzésekkel házal itthon. Többek között fodrász, fogtechnikus, műkörmös, illetve kozmetikus szakokat hirdetnek, azt állítva, hogy közel kétmillió forintért olyan diplomát adnak, amit „a világon szinte bárhol elfogadnak”.

Lemondott egy kancellár

Devecz Miklósnak, a Szegedi Tudományegyetem első kancellárjának, aki az egyetem pénzügyeinek felügyeletét vette át a Rektori Hivataltól, is megtaláltuk a kamudoktoriját egy korábbi, februári cikksorozatunk részeként. Devecz papíron “PhD”-ként tüntetett fel egy valójában közgazdasági felnőttképzési oklevelet. A kancellár egyébként egy a menekültek helyzetével szexista módon gúnyolódó, nyilvános Facebook-bejegyzése letagadást követően lemondott a tisztségéről, azóta az SZTE-nek nincs kancellárja.

A kancellár véleménynyilvánítása

A kancellár véleménynyilvánítása

Mi van a hökökkel?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ellen korábban már pert nyertünk a HÖK-ös kifizetések nyilvánosággával kapcsolatban, most az azóta eltelt időszakra vonatkozóan kértük ki a számokat. Az Egyetem azonban ismét nem teljesítette teljes mértékben az adatigénylést, ezért pert indítottunk ellene. A nekünk kedvező első fokú ítélet után az Egyetem nem fellebbezett, hanem kiadta az adatokat, ami rendkívül üdvözlendő lépés volt és azt mutatja, hogy az Egyetem hozzáállása változóban van, köszönhetően a korábbi pernek és az ahhoz kapcsolódó médiafigyelemnek.

elte

A Semmelweis Egyetem HÖK-jétől kértünk ki különböző dokumentumokat (alapszabályok, jegyzőkönyvek, szenátusba delegált diákok neve), de a HÖK nem teljesítette az adatigénylést. Pert indítottunk, mely végül megegyezéssel zárult és a HÖK kiadta a kért adatokat, mert nem akartak pert veszíteni. Tavasszal az ügyhöz kapcsolódóan beadványt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), ami októberben megállapította, hogy a HÖK-öket közvetlenül is perelni lehet (tehát nem csak az egyetemektől kérhetőek a HÖK-re vonatkozó adatok, hanem közvetlenül a HÖK-öktől is), ami újszerű perek megindításához jelenthet majd segítséget.

A Semmelweis Egyetem közérdekű adatigénylések teljesítéséről szóló szabályzatában több hibát találtunk, melyek kapcsán a NAIH eljárását kezdeményeztük. A NAIH felszólításának eleget tett az Egyetem és új szabályzatot fogadott el.

Tájékoztató levelet kértünk az Országos Bírósági Hivataltól (OBH), miután a civil szervezeteket (alapítványok, egyesületek) nyilvántartó Szegedi Törvényszéken nem engedték meg, hogy lefényképezzük az iratokat, míg a törvény és más bíróságok (például a Budapesti Törvényszék) gyakorlata szerint ez lehetséges. Az OBH tájékoztató levele alapján erre a későbbiekben lehetőség lesz, illetve tiszta és egyértelmű helyzetet teremtett. Az újságíróközösség olyan dokumentum birtokába jutott, amire hivatkozni tud, ha civil szervezetek nyilvános adataival szeretne dolgozni, de ezt nem teszik teljes mértékben lehetővé a bíróságok.

KLIKkesedés

A pedagógus-életpályamodell Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) általi szabályozása módszereinek és visszásságainak megírásán túl nagyon sok cikk jelent meg arról, hogy a KLIK nem fizeti ki időben a tanárok fizetését. Ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a KLIK-hez ezzel kapcsolatban. A KLIK nem teljesítette az igénylést, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, ami felszólította a KLIK-et, hogy tegye közzé a kért adatokat. A KLIK nem teljesítette a NAIH felszólítását, ezért pert indítottunk, ami még folyamatban van. A legutóbbi tárgyaláson a KLIK nyitott volt a megegyezésre és az adatok kiadására, ezért egyeztetéseket kezdtünk az intézményfenntartóval és remélhetőleg hamarosan megtudhatjuk, hogy hány tanár fizetése csúszott.

Csalnak a szoctámmal és nem fizet az ELTE az Erasmusosoknak

Részletesen leírtuk, hogyan csal hallgatók tömege a szociális alapú támogatással (népszerű nevén a szoctámmal). Nagyszülőhöz való átjelentkezés, öneltartóvá válás és igazolás hamisítása Photoshoppal – ezekről és a hallgatói önkormányzatok reakcióiról mind írtunk. Megírtuk hogy az ELTE nem fizeti ki időben az Erasmusos hallgatóit, amivel sok hallgató került nehéz helyzetbe:

„Ma október 13-a van. […] 1,5 – 2 hét múlva jön a pénz. A kollégium befizetésének határideje: október 20. Stoppoljak haza, vagy gyalogoljak?”

karikatura-1024x705[1]

Lehotai Orsolya

 

Jövőre is számíthatsz ránk, jövőre is számítunk rátok!

Az adhat.hu civil adománygyűjtő oldalon bankkártyával is beállíthatsz rendszeres utalást. Támogasd havi előfizetéssel az Átlátszót 2016-ban is!

Megosztás