Egyéb

Itt a papír, amivel fotózni lehet a civil szervezetek iratait

Szegeden megtiltották, hogy a civil szervezetek nyilvános papírjait lefotózzuk a bíróságon, miközben Budapesten ugyanez lehetséges volt. Jeleztük a problémát és az Országos Bírósági Hivatal megoldotta! Ha egy egyesület vagy alapítvány iratairól akarsz másolatot készíteni, de nem engedik, ezt a papírt lobogtasd.

A Szegedi Törvényszéken akartunk utánanézni egy civil szervezet papírjainak, amik nyilvánosak:

15. § (2) Az egyesület, alapítvány bírósághoz benyújtott iratai, ideértve a még el nem bírált kérelmet és mellékleteit is, – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – nyilvánosak, azokat bárki megtekintheti, és azokról feljegyzést készíthet.

Amikor újságírónk elővette a telefonját, hogy néhány iratot lefotózzon, az ügyintéző leállította, hogy ilyet nem lehet. Kollégánk hiába mondta, hogy máshol ezt megengedik, és hogy az nem logikus, hogy valami nyilvános ugyan, de lefényképezni már nem lehet, nem volt más választása, jegyzetelnie kellett. Egy átlagos egyesület paksamétája is könnyen lehet több száz oldalas, aminek az átnézését jelentősen megkönnyíti, ha az érdekesnek tűnő oldalakat az ember lefényképezi, aztán otthon kiválogatja ami igazán fontos. Több száz oldalnyi papír átnézését meglehetősen nehézkessé teszi az is, hogy a bíróság erre szolgáló irodája (a Polgári-gazdasági-perenkívüli Iroda) általában csak napi két órán, pénteken hat órán keresztül van nyitva.

A problémáról az Országos Bírósági Hivatalnak írtunk, azzal érvelve, hogy a nyilvánosság az nyilvánosság, abba a fényképezés is beletartozik. Az OBH válaszában egyetértett velünk és körlevélben hívták fel a bíróságok figyelmét arra, hogy legközelebb mindenkinek meg kell engedniük a fotózást.

Több szabályra is hivatkozott az OBH válasza, ezek közül a 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás a legegyértelműbb:

40. § Az iratmásolat birtoklására jogosult személy a birtokában lévő technikai eszköz segítségével másolatot készíthet a saját részére azokról az iratokról, amelyek birtoklására jogosult, feltéve, hogy az ilyen módon végzett iratmásolás nem jár az összefűzött iratanyag megbontásával.

Az alapítványok és egyesületek iratainak fényképezhetősége elsősorban az újságíróknak fontos: az Átlátszónál és az Átlátszó Oktatásnál is rendszeresen megyünk be a bíróságra, hogy civil szervezetek iratait nézzük át. A nyilvánosság másrészt azt is jelenti, hogy bárki megnézheti ezeket a papírokat: akár egy kíváncsi állampolgár is utánanézhet a furcsán jól menő helyi egyesületnek, vagy a gyanúsan jó autóval közlekedő alapítványi vezetőnek. Ha legközelebb nem engedik a fényképezést, ezt a papírt lobogtatva engedniük kell. Ha mégsem, írd meg nekünk!

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, az az összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon. Tudnivalók itt.

Megosztás